Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Φωνές για έξοδο…


Με ένα αιχμηρό άρθρο στην ιστοσελίδα των Financial Times ο γνωστός οικονομικός αναλυτής Wolfgang Münchau, ο οποίος έχει...
ταχθεί εδώ και καιρό υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να πει «όχι» στους δανειστές της, με το επιχείρημα «γαία πυρί μιχθήτω».

Ο κ. Münchau υποστηρίζει πως η Ελλάδα δεν έχει να χάσει τίποτε, ενώ αντίθετα η Γαλλία και η Γερμανία θα χάσουν πάνω από 160 δισ. Ευρώ. Ο γνωστός οικονομικός αναλυτής υποστηρίζει πως σε περίπτωση που η Ελλάδα, μια κλειστή οικονομία, όπως την χαρακτηρίζει που δεν έχει καμία σχέση με τις ανοιχτές και μικτές οικονομίες της βόρειας Ευρώπης, υιοθετήσει ένα καινούργιο νόμισμα θα έχει σημαντικά οφέλη από την σημαντική υποτίμησή του, κυρίως στον τομέα του τουρισμού.
Ο κ. Münchau υποστηρίζει πως η Ελλάδα θα μπορέσει, με ένα νέο νόμισμα, να καταλήξει σε ένα μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ η έξοδός της από τον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. θα σταματούσε άπαξ και διαπαντός τις εικασίες περί Grexit, με αποτέλεσμα η χώρα μας να ανακτήσει κάποτε την εμπιστοσύνη των αγορών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Grexit θα έχει δραματικές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία, αλλά είναι πολύ καλύτερο από μια συνεχιζόμενη αβεβαιότητα εντός της Ευρωζώνης, χρησιμοποιώντας τη διάσημη ρήση του Σερ Ουίνστον Τσόρτσιλ, πως η «μέθη υποχωρεί μέχρι το ξημέρωμα, ενώ η ασχήμια παραμένει»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.