Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Θα υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα ; Σταθάκης : «Το επιδιώκουμε...»

Κυβερνητικό Συμβούλιο την Κυριακή ενόψει Συνόδου Κορυφής

Κυβερνητικό Συμβούλιο την Κυριακή ενόψει Συνόδου Κορυφής

Στο τελικό τους στάδιο έχουν εισέλθει πλέον οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών προκειμένου να βρεθεί κοινή βάση συζήτησης μέσα στο Σαββατοκύριακο και οι δύο πλευρές να φτάσουν σε συμφωνία τη Δευτέρα, όταν θα συνεδριάσουν τόσο το Eurogroup όσο και οι ηγέτες των κρατών -μελών της ευρωζώνης.

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα με σκοπό να αποσαφηνιστούν οι νέες προτάσεις της Ελλάδας προς τους δανειστές.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, και σε ερώτηση εάν εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα, απάντησε «το επιδιώκουμε». Όπως έγινε γνωστό λίγο αργότερα από κυβερνητικές πηγές, στη σύσκεψη συζητήθηκε το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης μέχρι το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας και για τον λόγο αυτό, την Κυριακή στις 11:00, θα υπάρξει συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε μία κίνηση που θα αφορά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ώστε να εξοικονομηθούν κάποια εκατομμύρια ευρώ, που θα κλείσουν την ψαλίδα του δημοσιονομικού κενού.

Θεωρείται σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν αλλεπάλληλες επαφές κυρίως με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος από την Παρασκευή έχει ξεκινήσει νέα διαμεσολαβητική προσπάθεια επικοινωνώντας διαδοχικά με την Άγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολαντ και τον ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε.

Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει πολύ και αυτό φρόντισε να το καταστήσει σαφές ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόλαντ Τουσκ, ο οποίος σε μήνυμα του την Παρασκευή, έστειλε τελεσίγραφο προς την Αθήνα λέγοντας πως την Δευτέρα είτε θα πρέπει να αποδεχθεί την πρόταση των δανειστών είτε να αντιμετωπίσει την χρεοκοπία.

Παρόμοια μηνύματα στην Αθήνα έστειλαν ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, ο οποίος κάλεσε την ελληνική πλευρά να λάβει σκληρές αποφάσεις ώστε να μην αναλάβει μεγάλο ρίσκο, αλλά και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που εμφανίστηκε μάλιστα απαισιόδοξος για την έκβαση των διαβουλεύσεων την Δευτέρα.
από tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.