Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Νυκτερινό θρίλερ με πενταμερή κορυφής στο Βερολίνο

Ντράγκι και Λαγκάρντ προστέθηκαν αργά το βράδυ στους Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ που συζητούσαν για το ζήτημα της Ελλάδας

Νυκτερινό θρίλερ με πενταμερή κορυφής στο Βερολίνο

Ανγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Μάριο Ντράγκι εξέρχονται από την αίθουσα συνεδριάσεων της Καγκελαρίας, αργά μετά τα μεσάνυχτα
   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08:00 |
Με την παρουσία - έκπληξη των Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λαγκάρντ που δεν είχε ανακοινωθεί αναβαθμίστηκε χθες το βράδυ η συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ - Γιούνκερ στο Βερολίνο, με το ελληνικό πρόβλημα να αποτελεί αποκλειστικό θέμα της ατζέντας.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών προχώρησαν - ύστερα από επιμονή της κυρίας Μέρκελ, αλλά και του Γιούνκερ - σε μια τελική προσπάθεια άρσης των διαφορών που τους χωρίζουν σχετικά με το ελληνικό ζήτημα. Ειδικότερα, η προσοχή όλων στράφηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο έχει εντελώς διαφορετική προσέγγιση για τα μέτρα που θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν από την Ελλάδα (αλλά και από τους δανειστές) προκειμένου να θεωρήσει τη συμφωνία συμβατή με το καταστατικό του και να προχωρήσει στην ανανέωση της χρηματοδότησης της χώρας.

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ. Οπως είναι γνωστό, το ΔΝΤ θέτει μετ' επιτάσεως το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους - κάτι που ενδιαφέρει άμεσα την Αθήνα - αλλά ζητεί σκληρά μέτρα τόσο στο Ασφαλιστικό όσο και στις εργασιακές σχέσεις και στο δημοσιονομικό κενό, σπάζοντας τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει σήμερα την αποστολή κειμένου από τους δανειστές, στο οποίο θα καταγράφονται οι διαφορές και οι συγκλίσεις. Αργά τη νύχτα - και ενώ η ξαφνική πενταμερής συνάντηση ήταν στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος - μια σειρά έγκυρων, παγκόσμιας εμβάλειας μέσων ενημέρωσης έκανε λόγο για πληροφορίες που ήθελαν τους δανειστές να απευθύνουν ενός είδους τελεσίγραφο - πρόταση προς την Ελλάδα, στη λογική τού «συμφωνήστε ή αφήστε το».

Μάλιστα, έκαναν λόγο για αποστολή της σχετικής πρότασης και στο Brussels Group, σε μια προσπάθεια να γίνει η τελική συζήτηση και να λειανθούν οι όποιες διαφορές. Από την πλευρά τους, στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου έθεταν ως απαραίτητη προϋπόθεση για συμφωνία την εξασφάλιση της ρευστότητας από την πλευρά των δανειστών.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος προήδρευσε πολύωρης σύσκεψης κυβερνητικών στελεχών στο Μέγαρο Μαξίμου, αποχώρησε από το γραφείο του λίγα λεπτά μετά την έναρξη της πενταμερούς. Ωστόσο, όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, ο κυβερνητικός συναγερμός κράτησε όλη την νύχτα, εν αναμονή των προτάσεων από την πλευρά των δανειστών.
«Δεν μπορώ να πω ότι η Ελλάδα δεν θα είναι θέμα στο περιθώριο αυτής της συνάντησης» είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ. Αλλη αναφορά επί της ουσίας όμως δεν έκανε. Ούτε για το περιεχόμενο της τηλεδιάσκεψης Μέρκελ - Ολάντ - Τσίπρα την Κυριακή.
Πραγματοποιήθηκε σε «εποικοδομητική ατμόσφαιρα», περιορίστηκε να πει ο Ζάιμπερτ, «όπως και η συνάντηση στη Ρίγα».
Η διορία που είχαν θέσει η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Ολάντ στην προηγούμενη συνάντησή τους στο Βερολίνο για λύση έως το τέλος Μαΐου εξέπνευσε χωρίς αποτέλεσμα. Δεν θέτουν πλέον άλλες χρονικές προθεσμίες παρά μόνον όσες προκύπτουν από την εκπνοή του προγράμματος στο τέλος Ιουνίου, όπως είπε ο Ζάιμπερτ.
Ταυτόχρονα επιχείρησε στεγανοποίηση της Συνόδου Κορυφής του G7 που πραγματοποιείται υπό γερμανική προεδρία την ερχόμενη Κυριακή στο Ελμαου της Βαυαρίας. Η ελληνική κρίση δεν είναι στην ατζέντα της Συνόδου είπε ο Ζάιμπερτ. «Δεν είναι θέμα του G7» αλλά θέμα διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και απόφασης του Eurogroup. Και πρόσθεσε: «Εκεί ανήκει και εκεί πρέπει να βρεθεί μια λύση».
Η καγκελάριος επιθυμούσε να εξευρεθεί λύση προτού υποδεχθεί στις Βαυαρικές Αλπεις τους άλλους έξι ηγέτες του G7. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους για τον οποίο η Μέρκελ πήρε μαζί με τον Ολάντ «επ' ώμου» την πολιτική διαπραγμάτευση σε απευθείας επαφή με τον Τσίπρα.
Ο επιπρόσθετος λόγος είναι ότι το ανώτατο επίπεδο ηγεσίας είναι η μόνη δυνατότητα που απέμεινε καθώς το κανάλι σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών έπαψε να λειτουργεί. Στο Βερολίνο θεωρούν ότι ο Σόιμπλε δεν έχει συνομιλητή πλέον στην Αθήνα μετά την αντικατάσταση του Βαρουφάκη από τον Τσακαλώτο στην ομάδα διαπραγμάτευσης των Βρυξελλών.
από τήν ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
τής εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.