Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Κ.Ε.ΠΟ.Μ. : Επιστολή στον Δήμο για την καταπάτηση δημόσιου χώρου στις παραλίες του νησιού


Posted on Updated on
Η παρακάτω επιστολή κατατέθηκε στον Δήμο σήμερα, εν όψει της δημοπράτησης των παραλιών για το 2015
Προς : Δήμαρχο Μυκόνου, κ. Κων/νο Κουκά
Κοιν:
•    Πρόεδρο ΔΣ Δήμου Μυκόνου, κ. Λάμπρο Παναγιωτακόπουλο
•    Αντιδήμαρχο Μυκόνου και Πρόεδρο Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, κ. Μίλτο Ατζαμόγλου
•    Πρόεδρο Επιτροπής Αισθητικής κ. Γιώργο Μπουγιούρη
•    Πρόεδρο ΚΔΕΠΠΑΜ, κ. Ανδριανή Κουφού
Μύκονος,   8 Ιουνίου 2015
Θέμα: Καταπάτηση Δημόσιου χώρου στις παραλίες του νησιού – Παράνομες κατασκευές και δραστηριότητες – κακή αισθητική στις παραλίες

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας καταθέσουμε την μεγάλη δυσαρέσκεια μας καθώς και πολλών συμπολιτών μας για το συνεχιζόμενο φαινόμενο καταπάτησης δημόσιου χώρου και κακής αισθητικής στις παραλίες του νησιού ακόμη και σε αυτές που προστατεύονται από την απόφαση του ΔΣ του Δήμου Μυκόνου με αριθμό  76/1999   η οποία ορίζει τις παραλίες που δεν θα παραχωρούνται για οποιαδήποτε  χρήση.
Χρόνο με τον χρόνο γινόμαστε μάρτυρες συνεχών καταπατήσεων και υπερεκμετάλλευσης των παραλιών χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν ληφθεί από τον Δήμο αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου.

paraliesΠροστατευόμενες παραλίες
Η απόφαση του ΔΣ με αριθμό 48/2015 η οποία λήφθηκε ομόφωνα μετά από το αίτημα του  κ. Αναστασίου Ξυδάκη και την συλλογή 1050 υπογραφών, δεσμεύει τον Δήμο και εσάς προσωπικά για  την αυστηρή τήρηση της παραπάνω απόφασης για τις προστατευόμενες παραλίες, καθώς και η πρόσφατη απόφαση του ΔΣ του Δήμου σχετικά με τις πλωτές εξέδρες και τα πλωτά συστήματα που είναι σε σωστή κατεύθυνση αλλά από μόνες τους δεν αρκούν.
Ειδικότερα για τις προστατευόμενες παραλίες εκφράζουμε την βαθιά μας ανησυχία για...


 συνέχεια
...τις ενέργειες των ιδιοκτητών όμορων επιχειρήσεων σε αυτές οι οποίοι  αμφισβητούν και σκόπιμα αγνοούν την απόφαση του Δήμου και συνεχίζουν να παρανομούν. Αμφισβητούν επίσης και την ιδιαιτερότητα που έχουν κάποιες από αυτές όπως η παραλία του Πανόρμου και της Φτελιάς οι οποίες βρίσκονται στην ίδια περιοχή με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους. Αγνοούν και σκόπιμα υποβιβάζουν το γεγονός ότι ο Πάνορμος έχει επίσης και υδροβιότοπο και μαζί με την παραλία του Άγιου Σώστη, εξαιτίας τις προστασίας τους από την παραπάνω απόφαση του ΔΣ του Δήμου παραμένουν ακόμη περιοχές φυσικού κάλλους, χαρακτηρισμός που κάποτε αφορούσε όλη την Μύκονο (ΦΕΚ 329/1980 «Χαρακτηρίζουμε ολόκληρη την νήσο της Μυκόνου ως τόπο φυσικού κάλλους σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.1469/50, επειδή το χαρακτηριστικό περιβάλλον της νήσου έχει ελάχιστα αλλοιωθεί από την ανοικοδόμηση και είναι απόλυτη ανάγκη να διαφυλαχθούν οι ενδιαφέροντες παραδοσιακοί οικισμοί της και ο ιδιάζων χαρακτήρας της υπαίθρου της) αλλά σήμερα ατονεί εξαιτίας της άναρχης και αλόγιστης ανάπτυξης.
Το δικαίωμα που δίνει η νέα ΚΥΑ  στην ΠΔΔΠΑ (Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου – πρώην Κτηματική) από την 1η Ιουνίου να εγκρίνει εκείνη και όχι οι ΟΤΑ  Α’ βαθμού την παραχώρηση με απευθείας ανάθεση, ελλοχεύει τον κίνδυνο να υπογραφούν συμβάσεις και στις προστατευόμενες περιοχές από δημόσιες αρχές που δεν γνωρίζουν τις αποφάσεις του Δήμου και την ιδιαιτερότητα των τοπίων.
Θεωρούμε  ότι θα πρέπει να θωρακίσουμε αυτές τις αποφάσεις μας και να προστατεύσουμε αυτές τις περιοχές με πιο δυναμικό τρόπο. Συγκεκριμένα προτείνουμε:
•    Να σταλούν οι σχετικές αποφάσεις του Δήμου και η σχετική νομολογία στις υπηρεσίες του Δημοσίου που σχετίζονται με την παραχώρηση παραλίων δηλαδή στην ΕΤΑΔ και στην ΠΔΔΠΑ.
•    Να τοποθετηθούν σε αυτές ταμπέλες από τον Δήμο που να ανακοινώνουν την απόφασή του περί μη εκμετάλλευσης.
•    Να σταλεί έγγραφο στον κ. Λιμενάρχη που να ζητά να μην εγκρίνει την αδειοδότηση για την τοποθέτηση πλωτών συστημάτων ανύψωσης σκαφών και να γνωμοδοτεί αρνητικά στην τοποθέτηση πλωτών εξεδρών σε αυτές τις παραλίες.
•    Να προβεί ο Δήμος σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες δια της επιτροπής Αισθητικής με την συνδρομή της Αστυνομίας, ώστε να απομακρυνθούν αμέσως  ομπρέλες, καθίσματα, σκίαστρα και κάθε λογής κατασκευές από όλες αυτές τις παραλίες αλλά και σε αυτές που παραχωρούνται και παρατηρούνται αντίστοιχα φαινόμενα.Για την ενίσχυση των αποφάσεων του Δήμου και την τήρηση της νομιμότητας, επικαλούμαστε τα παρακάτω: Σύμφωνα με την ΚΥΑ της 7ης Απριλίου 2015 (ΑΔΑ ΩΘ35Η-Δ80), ορίζεται στο άρθρο 5 ότι οι αιγιαλοί και οι παραλίες οι οποίοι τελούν υπό καθεστώς ειδικής προστασίας (κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι […] και ευπαθή οικοσυστήματα εφαρμόζονται ειδικές διατάξεις χρήσης αιγιαλού και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων υπουργών, στο άρθρο 7 της ίδιας απόφασης αναφέρεται ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση που αλλοιώνει την φυσική μορφολογία και τα βιοτικά στοιχεία των χώρων αιγιαλού και παραλίας […] και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα αυτών.

Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται επίσης ότι οι ΟΤΑ  Α΄ βαθμού μέσω των εντεταλμένων οργάνων τους έχουν υποχρέωση σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνουν καταπατήσεις ή αυθαίρετες επεμβάσεις επί των κοινόχρηστων χώρων να ενημερώνουν άμεσα την αρμόδια υπηρεσία.Ο Δήμος Μυκόνου έχει συγκροτήσει την Επιτροπή Αισθητικής στον κανονισμό λειτουργίας της οποίας στο άρθρο 3 ορίζεται σαφώς στις αρμοδιότητές της μεταξύ άλλων και η επέμβαση σε καταπατήσεις δημόσιων χώρων και σε περιπτώσεις που σημειώνονται παρεμβάσεις σε παραλίες.
•    Με την Υπουργική Απόφαση ΔΡ6/21-3/3/30.05.1974 (ΦΕΚ 913/1974) χαρακτηρίζεται ο Δήμος Μυκόνου ως οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος  εξαιτίας της σχέσης του με την Δήλο.
•    Συγκεκριμένα ο Πάνορμος και η παραλία του, καθώς και η Φτελιά και η παραλία της ορίζονται ως αρχαιολογικοί  χώροι, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση ΥΠΟ/ΑΡ/Α1/Φ43/21736/1223 – ΦΕΚ 606/1995 για την κήρυξη αρχαίων θέσεων και μνημείων της Μυκόνου.
•    Επίσης στο ΠΔ  για τον καθορισμό Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε)  στις 8 Μαρτίου 2005  με αριθμό φύλλου 243 ορίζεται ότι απαγορεύονται  στην περιοχή (2.3Α7)3,  δηλαδή την περιοχή του Άγιου Σώστη, στην περιοχή (2.3α.7)4,  δηλαδή την περιοχή Πανόρμου και στην περιοχή (2.3α7) 5 δηλαδή στην περιοχή της Φτελιάς  τα παρακάτω:
•    Η αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος
•    Η ρύπανση των ακτών και των ρεμάτων
•    Η χωροθέτηση των ρυπαινουσών εγκαταστάσεων στον θαλάσσιο χώρο τους.
•    Στο ίδιο ΠΔ στο άρθρο 4 ορίζεται ότι η περιοχή Πάνορμος, Φωκός και Χουλάκια αποτελούν σημεία εκβολής ρεμάτων και αντιστοιχούν στους βιότοπους του νησιού και απαγορεύεται οποιαδήποτε κατασκευή οδού, οποιαδήποτε εργασία που μπορεί να εμποδίσει την ροή των φραγμάτων και η αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος.
•     Σύμφωνα με την έρευνα για την αειφόρο ανάπτυξη στην Μύκονο του  Ελευθερίου Αντωνίου με την υποστήριξη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για λογαριασμό του Δικτύου Αειφόρων Νήσων –Δάφνη τον Ιούνιο του 2007, στην ενότητα 2.8 περιγράφονται και καταγράφονται τοπία με ιδιαίτερη αξία και οι αρχαιολογικοί χώροι του νησιού (σελ 77). Μέσα σε αυτούς είναι μεταξύ άλλων ο Πάνορμος και η Φτελιά.
•    Τέλος, αναφέρουμε ότι η 5μελής σύνθεσης του Ε΄Τμήματος με τις υπ’ αριθμ. 646 και 647/2015 αποφάσεις της εξέφρασε την άποψη ότι η παραχώρηση των παραλιών πρέπει να γίνεται «μεμονωμένα, κατά περίπτωση και ύστερα από εξατομικευμένη κρίση της διοίκησης» και εφόσον υπάρχουν διαγράμματα τα οποία θα καθορίζουν τις προϋποθέσεις και τους όρους της παραχώρησης.
Σύμφωνα με την 5μελή σύνθεση του Ε΄Τμήματος του ΣΤΕ «η παραχώρηση δικαιωμάτων απλής χρήσης επί του αιγιαλού και της παραλίας, στους πρωτοβάθμιους Ο.Τ.Α. για την άσκηση δραστηριοτήτων που είναι, καταρχήν, ήπιες και συμβατές με τον προορισμό των στοιχείων αυτών του φυσικού περιβάλλοντος ως κοινοχρήστων, πρέπει να γίνεται μεμονωμένα και κατά περίπτωση, ύστερα από εξατομικευμένη κρίση της διοικήσεως, συνοδευόμενη από τα αναγκαία διαγράμματα, με την οποία θα τίθενται και οι αναγκαίοι όροι και περιορισμοί ενόψει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του υπό παραχώρηση συγκεκριμένου τμήματος του αιγιαλού, προκειμένου να διασφαλισθεί και η κατά προορισμό χρήση του ως κοινόχρηστου αγαθού».

Σε άλλο σημείο των εν λόγω αποφάσεων της 5μελούς σύνθεσης του Ε΄Τμήματος του ΣΤΕ αναφέρεται ότι κατά την έννοια των διατάξεων του νόμου 2971/2001 η έγκριση των αρμοδίων υπουργών για «την περαιτέρω μεταβίβαση σε τρίτους του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας εκ μέρους των Ο.Τ.Α. ως παραχωρησιούχων, χορηγείται κατά περίπτωση, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του νομοθέτη για την προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων, που κινδυνεύουν από την υπερεκμετάλλευση και να διαφυλαχθεί η κοινοχρησία τους, δεδομένου άλλωστε ότι δεν νοείται συλλήβδην εκ των προτέρων έγκριση εκ μέρους των αρμοδίων υπουργών μεταβιβάσεων που θα χωρίσουν μελλοντικά».
Δημοπρατούμενα κομμάτια
Για τα δημοπρατούμενα κομμάτια που και εκεί παρατηρούνται μέχρι και σήμερα καταπατήσεις και παραβίαση των ορίων της σύμβασης, προτείνουμε:
•    Να εφαρμόσετε αυστηρά το άρθρο 24 τις απόφασης 78/2015 της Οικονομικής Επιτροπής και να αποκλειστούν από την διαδικασία της δημοπράτησης επιχειρηματίες που έχουν στο παρελθόν καταγγελίες για καταπάτηση δημόσιου χώρου (υπάρχουν καταγγελίες στο αρχείο του Δήμου από προηγούμενα χρόνια) αλλά και όπως αποδεικνύεται με το φωτογραφικό υλικό που σας καταθέτουμε σήμερα.
•    Να τοποθετηθούν πάσσαλοι που να οριοθετούν τα δημοπρατούμενα κομμάτια και πινακίδες που να αποτυπώνουν επακριβώς το δημοπρατούμενο κομμάτι καθώς και τους  όρους της δημοπράτησης (απόσταση από αιγιαλό, αριθμό σετ ομπρελών κλπ).
•    Να γίνονται συνεχείς έλεγχοι για την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων παρουσία αστυνομίας.

Τμήματα που δίνονται με απευθείας ανάθεση
Τα φαινόμενα καταπάτησης και υπερεκμετάλλευσης παρατηρούνται μέχρι σήμερα και στα τμήματα που δίνονται με απευθείας ανάθεση. Και για αυτά τα τμήματα προτείνουμε:
•    Να τοποθετηθούν πάσσαλοι που να οριοθετούν τα τμήματα καθώς και πινακίδες με τους όρους της δημοπράτησης (απόσταση από αιγιαλό, αριθμό σετ ομπρελών κλπ).
•    Να γίνονται συνεχείς έλεγχοι για την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων παρουσία αστυνομίας .

Θεωρούμε ότι ο καθορισμός αυξημένων τιμών από το κράτος για τα παραχωρούμενα κομμάτια θα χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία από ορισμένους επιχειρηματίες όχι μόνο να αυξήσουν υπέρογκα την τιμή για το σετ ομπρελών και καθισμάτων αφού τελικά δεν υπάρχει περιορισμός στην τιμή από τον Δήμο αλλά και να τοποθετήσουν πολλά περισσότερα σετ, κάτι που ούτως ή άλλως ισχύει  ήδη. Για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων θεωρούμε ότι ο  Δήμος θα πρέπει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες  και να μην δείξει καμία  ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα.
Παράλληλα με τις προτάσεις μας και για την διευκόλυνση του έργου του Δήμου, σας καταθέτουμε φωτογραφικό υλικό  τόσο από το 2014 το οποίο  έχει συνοδεύσει καταγγελία της ΚΕΠοΜ για το ίδιο ζήτημα  στους  ισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών Σύρου αλλά και πρόσφατες φωτογραφίες του 2015  και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.
Για την ΚΕΠΟΜ,
H επικεφαλής και δημοτική σύμβουλος

Άννα Καμμή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.