Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Πιέσεις Ομπάμα προς Μέρκελ και Λαγκάρντ

Η Αστερόεσσα προβάλλεται πάνω στο φημισμένο κάστρο Νοϊσβανστάιν προς τιμήν της Συνόδου Κορυφής του G7, που διεξάγεται στη Βαυαρία.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΚΟΥ
 ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της θα βρεθούν ψηλά στη Σύνοδο των Ηγετών του G7 που ξεκινά σήμερα στη Γερμανία, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έτοιμο να θέσει το ζήτημα τόσο στην καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ όσο και στην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
Το μήνυμα του προέδρου Ομπάμα θα είναι ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν διαλλακτικότητα και να μην εμπλακούν σε επικίνδυνα παιχνίδια, αλλά να ολοκληρώσουν τη συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα εξυγιάνουν την οικονομία, αλλά την ίδια στιγμή τονίζουν προς τους πιστωτές ότι αυτές θα πρέπει να είναι κοινωνικά και πολιτικά βιώσιμες. Οπως έλεγε χαρακτηριστικά Αμερικανός αξιωματούχος, «ο πρόεδρος πηγαίνει στο G7 απολύτως προετοιμασμένος να πιέσει τους συνομιλητές του, συμπεριλαμβανομένων των Μέρκελ και Λαγκάρντ, να είναι πραγματιστές».

Η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται καθημερινά σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση, την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, σε μια προσπάθεια να συμβάλει σ’ έναν συμβιβασμό για το δανειακό πακέτο της χώρας, δήλωνε άλλος αξιωματούχος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, που έχει αναλάβει το θέμα, συνομιλεί πολύ συχνά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και την κ. Λαγκάρντ. Οπως είπε η τελευταία, μάλιστα, την Τετάρτη τον ενημέρωσε για την πρόταση των θεσμών προς τον κ. Τσίπρα και την πορεία των διαπραγματεύσεων. Δεν απάντησε, όμως, σε ερώτηση τι μήνυμα της μετέφερε ο κ. Λιου.

Σύμφωνα με αξιωματούχο που παρακολουθεί στενά το ελληνικό ζήτημα, το ΔΝΤ αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολο στις διαπραγματεύσεις, παρά τις δηλώσεις του περί ευελιξίας. Επιπλέον, η επιρροή της αμερικανικής κυβέρνησης στον διεθνή οργανισμό είναι περιορισμένη λόγω των ισορροπιών στο Κογκρέσο αλλά και του πολυμερούς χαρακτήρα του ΔΝΤ, που δεν επιτρέπει άμεσες παρεμβάσεις. Ενα άλλο πρόβλημα, που ανέφερε στην «Κ» εκπρόσωπος αναπτυσσόμενης χώρας, είναι ότι η κ. Λαγκάρντ ταυτίζεται με τις θέσεις της Γερμανίας.

Σύμφωνα με την ίδια, το τρέχον πρόγραμμα θα υποστεί κάποιες μεταβολές λόγω των πολιτικών περιορισμών της κυβέρνησης και διότι οι στόχοι του είναι πλέον ανέφικτοι. Ακόμη και αν συμφωνήσει, ωστόσο, η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση προτού πάρει έστω κι ένα ευρώ από το ΔΝΤ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομαδοποίηση των πληρωμών προς το ΔΝΤ σε μία δόση αιφνιδίασε την επικεφαλής του Ταμείου. Αντίθετα, ο Λευκός Οίκος δεν φαίνεται να αιφνιδιάσθηκε – αν και προφανώς ανησυχεί ότι η συνεχιζόμενη αστάθεια μπορεί να προκαλέσει «ατύχημα».

Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να συνεχίσουν να εμπλέκονται ενεργά στο ελληνικό ζήτημα. Πόσο μάλλον, που δεν έχουν πεισθεί ότι όλοι στην Ευρώπη επιθυμούν να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Σύμφωνα με πηγή της «Κ», πεποίθηση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι ότι είναι προς το συμφέρον όλων μία συμφωνία που να επιστρέφει την Ελλάδα στην ανάπτυξη και να διατηρεί την ακεραιότητα της Ευρωζώνης. Αυτό, όμως, απαιτεί «μία ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ των πραγματικών μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η Ελλάδα και της ευελιξίας των πιστωτών, ώστε να είναι πολιτικά και κοινωνικά αποδεκτές».
Η αμερικανική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται, πάντως, τους πολιτικούς περιορισμούς τόσο της Ελλάδας όσο και των Ευρωπαίων. Την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, παραδέχθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ δύσκολες. Ο κ. Λιου προσπαθεί να αποφύγει το «prisoner’s dilemma», ένα παίγνιο στο οποίο ενώ όλοι οι συμμετέχοντες έχουν κίνητρο να έρθουν σε συμφωνία, επιλέγουν αυτό που συμφέρει περισσότερο τον καθένα –και καταλήγουν με το χειρότερο αποτέλεσμα...
Έντυπη "KAΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.