Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Ισπανία : Στήν Αριστερά δημαρχίες μεγάλων πόλεων

Στα χέρια της Αριστεράς...

Στα χέρια της Αριστεράς περνάνε μεγάλες πόλεις της Ισπανίας
...περνάνε μεγάλες πόλεις της Ισπανίας...
Σάρκα και οστά αρχίζει να παίρνει η αριστερή στροφή της Ισπανίας που έφεραν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 24ης Μαΐου. Από το Σάββατο, ένα νέο κύμα ηγετών της Αριστεράς παίρνει τα ηνία στα δημαρχεία της χώρας, αντικαθιστώντας πολιτικούς καριέρας, οι οποίοι...
πλήρωσαν το τίμημα της οικονομικής κρίσης και μίας σειράς σκανδάλων διαφθοράς που βαραίνουν τόσο τους Σοσιαλιστές όσο και το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι. 

Στην πλειονότητά τους, οι νεοφώτιστοι στην ισπανική πολιτική σκηνή επελέγησαν και έλαβαν τη στήριξη αριστερών κομμάτων και κινημάτων των πολιτών. Αυτή είναι η περίπτωση της Μανουέλα Καρμένα, η οποία κατέβηκε στις δημοτικές εκλογές με τη σημαία κατά της λιτότητας και της διαφοράς και η οποία αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της Μαδρίτης. Αυτή είναι επίσης η περίπτωση της ακτιβίστριας Αντα Κουλάου, επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Αγανακτισμένων και του Podemos, η οποία αναλαμβάνει από το Σάββατο τα ηνία της Βαρκελώνης – η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της πόλης των 1,6 εκατ. κατοίκων.


Πρώην δικαστής, αριστερών φρονημάτων, η 71 ετών Καρμένα υποστηρίχθηκε από το Podemos και εξασφάλισε την υποστήριξη των Σοσιαλιστών. Γίνεται έτσι η επόμενη δήμαρχος της ισπανικής πρωτεύουσας, απομακρύνοντας - για πρώτη φορά έπειτα από 24 χρόνια - τους κεντροδεξιούς του Λαϊκού Κόμματος (PP). Η ίδια ωστόσο δηλώνει πάντα ανεξάρτητη. 


Η 41 ετών Κουλάου πάλι, από τις ηγετικές μορφές των Αγανακτισμένων και πολέμιος των εξώσεων, είχε εξασφαλίσει θεωρητικά τη δημαρχία της Βαρκελώνης όταν κατέλαβε την πρώτη θέση στις εκλογές της 24ης Μαΐου. Το ψηφοδέλτιό της, το οποίο υποστηρίχθηκε από το Podemos, κατέλαβε 11 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο της Βαρκελώνης, έναντι 10 του Χαβιέρ Τρίας, του απερχόμενου συντηρητικού δημάρχου. Την Κουλάου στηρίζουν το αριστερό αυτονομιστικό κόμμα ERC, το οποίο καταλαμβάνει πέντε έδρες, και οι Σοσιαλιστές που διαθέτουν τέσσερις.


Σε περιφερειακό επίπεδο, το Λαϊκό Κόμμα ετοιμάζεται να χάσει ένα ακόμη σημαντικό συντηρητικό προπύργιό του. Επειτα από τουλάχιστον δύο δεκαετίες στο τιμόνι της Βαλένθια, η πρώην δήμαρχος της Ρίτα Μπαρμπέρα ανακοίνωσε με της σειρά της ότι εγκαταλείπει τη δημαρχία. Αν και θεωρητικά νικήτρια στις εκλογές της 24ης Μαΐου, η Μπαρμπέρα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία. 


Την περιφέρεια της Βαλένθια λοιπόν αναλαμβάνει στο εξής ένας αριστερός συνασπισμός, ο οποίος θα απαρτίζεται από τους Σοσιαλιστές, το Podemos και το περιφερειακό αριστερό κόμμα Compromis. Στο έγγραφο ωστόσο, το οποίο υπέγραψαν οι ηγέτες τους την Πέμπτη και στο οποίο δεσμεύτηκαν να τερματίσουν «την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» και να θέσουν «τις βάσεις για μία νέα Βαλένθια», δεν ορίστηκε ο άνθρωπος που θα αναλάβει να φέρει εις πέρας αυτόν το δύσκολο ρόλο. 

BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.