Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Η υποκρισία Βαρουφάκη και η τσίπα των φοροφυγάδων


Είναι τουλάχιστον υποκριτικό από πλευράς του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη να ανακοινώνει τη συγκρότηση επιτροπής με έργο τη διασταύρωση όλων των καταθέσεων των Ελλήνων με τα εισοδήματα που δηλώνουν στην εφορία, ενώ την ίδια στιγμή να προωθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου για την αμνήστευση των αδήλωτων εισοδημάτων.

Αυτό που μας λέει ο υπουργός επί της ουσίας είναι το εξής: Εάν σας πιάσω με τη νέα επιτροπή που συγκροτώ με αδήλωτα εισοδήματα δεν θα επιβάλω πρόστιμα και προσαυξήσεις, αλλά θα σας καλέσω να πληρώσετε φόρο 30% και να κλείσουμε τις διαφορές μας.
Αλλιώς δεν εξηγείται μέσα σε διάστημα 15 ημερών να ανακοινώνει κίνητρα για αποκάλυψη μαύρων χρημάτων και συγκρότηση επιτροπής για να βρει τα αδήλωτα εισοδήματα.
Εχουν περάσει σχεδόν πέντε μήνες από τις εθνικές εκλογές και παρά το γεγονός ότι τα ταμεία είναι άδεια, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ούτε ένα μέτρο για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αντίθετα ένα από τα πρώτα μέτρα που ελήφθησαν ήταν η βελτίωση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2015 με ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη δήλωνε στο CNBC ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και να απαντά όταν ερωτάται για το ύψος των προσδοκόμενων εσόδων: Δεν ξέρουμε, είναι
σαν κυνήγι θησαυρού. Είναι σαν μια ανασκαφή. Δεν ξέρεις για τί ψάχνεις, ελπίζεις να βρεις ένα μεγάλο θησαυρό. Είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε έναν θησαυρό. Το θέμα είναι αν έχουμε τα μέσα για να το κάνουμε».

ΥΓ. Αν διαβάσει κανείς τα σχόλια που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο της διαβούλευσης του σχεδίου νόμου για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων θα έπρεπε να μείνει άφωνος. Αλλά στην Ελλάδα ζούμε. Το πρόβλημα των σχολιαστών είναι γιατί θα φορολογηθούν τα μαύρα χρήματα στο εσωτερικό με συντελεστή 30% ενώ αυτά του εξωτερικού με 15%. Προφανώς και δεν υπάρχει λίγη τσίπα.
matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.