Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Αδιέξοδο στο Eurogroup

 Το μεγάλο στοίχημα τη Δευτέρα

Αδιέξοδο στο Eurogroup - Το μεγάλο στοίχημα τη Δευτέρα

Σε τεντωμένο σκοινί εξακολουθούν να κινούνται οι σχέσεις Αθήνας και δανειστών, μετά και την χωρίς αποτέλεσμα ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup το βράδυ της Πέμπτης. Οι ελπίδες για λύση εναποτίθενται πλέον στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, που προανήγγειλαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι με αποκλειστικό αντικείμενο το θέμα της Ελλάδας.
Αν και οι προσδοκίες για θετικό αποτέλεσμα στο πλαίσιο του Eurogroup κινούνταν εξαρχής σε χαμηλό επίπεδο, υπήρξαν πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για πρόταση από τους θεσμούς περί επιμήκυνσης του προγράμματος έως το τέλος του έτους αλλά και κατάθεση νέας δέσμης μέτρων από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης.
Κινήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν κάποιο φως στην άκρη του τούνελ. Ωστόσο, οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντεϊσελμπλούμ μετά τη λήξη της συνεδρίασης έδειξαν με ξεκάθαρο τρόπο πως δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής κάποιο σημείο σύγκλισης.
Για άλλη μία φορά από στόμα ευρωπαίων αξιωματούχων ακούστηκε πως η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο. Τη φράση αυτή χρησιμοποίησε ο κ. Ντεϊσελμπλούμ, χαρακτηρίζοντας απογοητευτικό πως έχει γίνει ελάχιστη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.
Άφησε πάντως ανοικτό ένα παραθυράκι, επισημαίνοντας πως υπάρχει περιθώριο για συμφωνία και επέκταση του προγράμματος, υπό την προϋπόθεση να υποβληθούν τις επόμενες ημέρες αξιόπιστες προτάσεις. Σήμανε πάντως καμπανάκι πως απομένει πολύ λίγος χρόνος.
Τους τόνους επέλεξε να ανεβάσει την Πέμπτη η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Λίγο πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup είχε σπεύσει να προειδοποίησε πως η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει τη δόση στο τέλος του μήνα. «Διαφορετικά θα βρεθεί σε στάση πληρωμών, διότι δεν υπάρχει περίοδος χάριτος» τόνισε.
Αλλά και στις δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτική. «Μία συμφωνία με την Ελλάδα απαιτεί συζητήσεις με ενήλικες» υπήρξε η χαρακτηριστική αναφορά της. Και η ίδια, πάντως, εξέφρασε την ελπίδα πως οι επόμενες ημέρες θα αξιοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση για να καταλήξει σε αξιόπιστες προτάσεις.
Από τις δηλώσεις όλων των αξιωματούχων διαφάνηκε σε κάθε περίπτωση πως ακόμη και εάν οι ελληνικές προτάσεις γίνουν δεκτές είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθεί παράταση του προγράμματος, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα η συμφωνία να περάσει άμεσα. Απαιτείται – όπως αναφέρθηκε – χρόνος για να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των κρατών- μελών και να προχωρήσει η εκταμίευση κεφαλαίων.
Το θέμα της ρευστότητας και ιδιαίτερα των τραπεζών είναι εξάλλου εξαιρετικά κρίσιμο, ενώ τη σχετική ανησυχία επέτειναν οι πληροφορίες από το Λουξεμβούργο σύμφωνα με τις οποίες «οι ελληνικές τράπεζες είναι αβέβαιο εάν θα ανοίξουν τη Δευτέρα». Η πληροφορία, πάντως, διαψεύστηκε επισήμως από την ΕΚΤ.
Όπως ανέφερε και η έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ της Πέμπτης στο διάστημα Δεκεμβρίου 2014- Απριλίου 2015 καταγράφηκε εκροή καταθέσεων της τάξης των 30 δισ. ευρώ, ενώ και το πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμά του έκανε λόγο για περίπου 2 δισ. ευρώ που έφυγαν μόνον τις τελευταίες τρεις μέρες.
Σχολιάζοντας το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των ΝΕΩΝ κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι υπάρχει σχέδιο άσκοπης και τεχνητής φυγής κεφαλαίων με στόχο την πρόκληση αναταραχής και οικονομικής αποσταθεροποίησης.
«Αυτές οι τακτικές είναι βούτυρο στο ψωμί των δανειστών που θέλουν να εκβιάσουν περαιτέρω την ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται. Ο λαός μας ξέρει ποιοι ματώνουν για τα συμφέροντα του και ποιοι παίζουν άθλια παιχνίδια» σημείωναν.
Νωρίτερα την Πέμπτη και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε στείλει ανάλογο μήνυμα. «Αυτές τις ημέρες μάθαμε να ζούμε με κίνδυνο και οι τελευταίοι τέσσερις μήνες ήταν επίσης επικίνδυνοι. Θα συνεχίσουμε μέχρι να βρούμε μία δίκαιη λύση» τόνισε.
tanea.gr

1 σχόλιο:

  1. Tην τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας την Δευτέρα,ελπίζω να μην την δει ο Τσίπρας ως ΤΗΝ ευκαιρία να τον γράψει η ιστορία στις μαύρες σελίδες της

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.