Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Non habemus pactum...

«Προτάσεις όπως το κόψιμο του ΕΚΑΣ, ή η αύξηση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό κατά 10 μονάδες ή άλλα υφεσιακά μέτρα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά»

Τσίπρας μετά τη συνάντηση με Γιούνκερ και Ντεϊσελμπλούμ: «Σε λίγες μέρες ίσως έχουμε νέα»

Τσίπρας μετά τη συνάντηση με Γιούνκερ και Ντεϊσελμπλούμ: «Σε λίγες μέρες ίσως έχουμε νέα»
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποδέχθηκε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα Πηγή: REUTERS
«Η μόνη ρεαλιστική πρόταση είναι η δική μας», δήλωσε ο έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την ολοκλήρωση του δείπνου εργασίας που είχε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, στο πλαίσιο της συνάντησης των δύο ανδρών. Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει ανησυχία για τη δόση της Παρασκευής προς το ΔΝΤ» και επεσήμανε ότι «σε λίγες μέρες θα έχουμε νέα».

Μάλιστα η συνάντηση  εξελίχθηκε  σε δείπνο εργασίας με τη συμμετοχή του Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε - ειδικότερα - στους δημοσιογράφους:
«Η μόνη ρεαλιστική πρόταση στο τραπέζι είναι εκείνη της ελληνικής πλευράς. Κρατώ ως θετικό ότι φαίνεται να υπάρχει συμφωνία στα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις. Προτάσεις όπως το κόψιμο του ΕΚΑΣ, η αύξηση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό κατά 10 μονάδες ή άλλα υφεσιακά μέτρα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Παρόλα αυτά από την πλευρά της Κομισιόν υπήρξε μία εποικοδομητική διάθεση για κοινό τόπο. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν. Νομίζω ότι το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη από την πλευρά της Κομισιόν τουλάχιστον ότι υπάρχει η διάθεση προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε συμφωνία ρεαλιστική. Η ρεαλιστική βάση της συζήτησης παραμένει το πρόγραμμα της ελληνικής πλευράς. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες. Οσο κανείς συζητά με ειλικρίνεια τόσο πιο κοντά βρίσκεται για να προσεγγίσει μία κοινά αποδεκτή λύση. Θα είμαστε κοντά σε συμφωνία τις επόμενες ημέρες. Οι συζητήσεις πρέπει να καταλήξουν με ρεαλιστικό τρόπο».

Σε ερώτηση για το αν οι θεσμοί έδωσαν μία πρόταση τύπου «take it or leave it», ο κ. Τσίπρας απάντησε «Οχι, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες».
Οταν ρωτήθηκε για το αν θα καταβληθεί η δόση προς το ΔΝΤ, κάλεσε τους δημοσιογράφους να μην ανησυχούν, προσθέτοντας ότι η χώρα έως τώρα έχει δώσει πάνω από 7 δισ. σε δάνεια.
Ο πρόεδρος του Eurogroup  
εξερχόμενος, από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφερόμενος στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκης Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «ήταν μια καλή συνάντηση και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις σε λίγες ημέρες», μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Τι προηγήθηκε 

Νωρίτερα, στο κτίριο της Κομισιόν έφτασαν ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, οι οποίοι...
 
 συνέχεια
...είχαν συνάντηση με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Οι συνομιλίες του πρωθυπουργού με Μέρκελ και Ολάντ έγιναν σε πολύ εποικοδομητικό κλίμα, και συμφώνησαν στην ανάγκη για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα και άμεση εύρεση λύσης, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Εργαζόμαστε εντατικά για να υπάρξει έγκαιρη συμφωνία με την Ελλάδα, δήλωσε η Μέρκελ, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση Γιούνκερ-Τσίπρα. Πιο ενθαρρυντική η δήλωση Ολάντ, ότι «η συμφωνία είναι θέμα ωρών ή ημερών».


Χρειάζεται
ακόμη σκληρή δουλειά δήλωσε προσερχόμενος στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ συνοδευόμενος από τον Τόμας Βίζερ.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν σήμερα το βράδυ περιμένουμε συμφωνία, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι η συνάντηση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι σημαντική αλλά δεν θα ληφθούν αποφάσεις.
Την ελπίδα ότι η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, θα καθορίσει τον τρόπο εργασίας για τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, εξέφρασε άριστα ενημερωμένη πηγή της ευρωζώνης.
Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι από τη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του προέδρου της Επιτροπής ενδέχεται να οριστεί και η ημερομηνία μέχρι την οποία θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών.
Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα ότι τις επόμενες ημέρες, Ελλάδα και θεσμοί θα καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), εκτιμώντας, ωστόσο, ότι δεν είναι πιθανό να συγκληθεί Eurogroup εντός της εβδομάδας.

από tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.