Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Σε προσωρινή αργία ο πρώην δήμαρχος Ελληνικού...

...για την τραγωδία στο λούνα-παρκ...
Η επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ΄ αριθμ. 165/2015 απόφασή της, απέρριψε την αίτηση του τέως δήμαρχου και νυν δημοτικού συμβούλου του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης Χρήστου Κορτζίδη, με την οποία ζητούσε να...
ανασταλεί η από 27.1.2015 απόφαση του γενικού γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής που του επέβαλε πειθαρχική ποινή 5μήνης παύσης για σοβαρή παράβαση καθήκοντος από βαρεία αμέλεια, το διάστημα κατά το οποίο ήταν δήμαρχος Ελληνικού.

Το πειθαρχικό αδίκημα της παράβασης καθήκοντος που αποδίδεται στον κ. Κορτζίδη αφορά την υπόθεση του λούνα-παρκ στο Ελληνικό, όπου τον Απρίλιο του 2014 βρήκε τραγικό θάνατο ένα 13χρόνο αγόρι και τραυματίστηκε η 9χρονη αδερφή του.

Σύμφωνα με τα σχετικά πορίσματα, το λούνα-παρκ λειτουργούσε χωρίς να έχει εκδοθεί σχετική άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας, καθώς «δεν είχε κατατεθεί φάκελος με τα σχετικά δικαιολογητικά, μήτε σαφές και ορισμένο αίτημα λειτουργίας».

Στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται ότι ο κ. Κορτζίδης, «ως δήμαρχος αρμόδιος για την έκδοση άδειας λειτουργίας και εγκατάστασης του λούνα-παρκ, αν και γνώριζε την εγκατάστασή του, επέτρεψε τη λειτουργία του χωρίς την προβλεπόμενη άδεια», αλλά και πως ως προϊστάμενος των υπηρεσιών του Δήμου όφειλε, εφόσον δεν είχε εκδοθεί η αναγκαία άδεια, αφενός να μεριμνήσει για την παύση της λειτουργίας του λούνα-παρκ και αφετέρου να δώσει εντολή να απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις και να παύση η λειτουργία του, μόλις έληξε η μίσθωση.

Για τα έτη 2011 και 2012 υπήρχαν συμβάσεις μίσθωσης για την εγκατάσταση και λειτουργία του λούνα-παρκ, αλλά το αμέσως επόμενο διάστημα και έως την ημέρα του τραγικού συμβάντος (27.4.2014) λειτουργούσε χωρίς άδεια.

Ο κ. Κορτζίδης υποστήριξε ότι από την πειθαρχική ποινή θα υποστεί βαρύτατη ηθική βλάβη, η οποία ανάγεται στην προσβολή της τιμής και της υπόληψής του στην τοπική κοινωνία που εκλέγεται, και η βλάβη αυτή δεν μπορεί να αρθεί ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία γίνει δεκτή από το ΣτΕ η κυρία προσφυγή του (αίτηση ακύρωσης), η οποία θα εκδικαστεί το δεύτερο δεκαήμερο του ερχόμενου Οκτωβρίου.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι δεν είναι επιτρεπτή η αναστολή εκτέλεσης των πειθαρχικών αποφάσεων, καθώς αυτές επιβάλλονται για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αλλά και η ηθική βλάβη την οποία επικαλείται ότι θα υποστεί από την υλοποίηση της πειθαρχικής αργίας, «θα αποκατασταθεί πλήρως» σε περίπτωση που γίνει δεκτή η κυρία προσφυγή του.

Το ΣτΕ κατέληξε ότι η κυρία προσφυγή του κ. Κορτζίδη «δεν παρίσταται ως προδήλως βάσιμη», δηλαδή δεν διαφαίνεται ότι θα γίνει δεκτή από τους συμβούλους Επικρατείας και έτσι τελικά απόρριψε τη αίτηση αναστολής του...
ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.