Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Η «σκληρή» Μέρκελ και ο απερίγραπτος Σόιμπλε...


«Δεν δεχόμαστε την μεταφορά ακίνητης περιουσίας σε ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο» διαμηνύει κυβερνητική πηγή αν και παραδέχεται πως...
το κλίμα στην Σύνοδο Κορυφής είναι εξαιρετικά «πολωμένο» και η μάχη «δίνεται επι πολλών ζητημάτων».

Επιπροσθέτως, σημειώνουν πως το θέμα του χρέους έχει τεθεί από την ελληνική πλευρά ως μια βελτιωμένη εκδοχή της δέσμευσης του 2012 αλλα προς ώρας δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει αναλάβει ρόλο ουσιαστικής υποστήριξης της Ελλάδας στις κρίσιμες συνεδριάσεις.

Ο Ιταλός μεγαλοτραπεζίτης κατά την συνεδρίαση του eurogroup που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα φέρεται να αντέκρουε τα σκληρά επιχειρήματα εκείνων των υπουργών οικονομικών που ζητούν επώδυνες κυρώσεις – μέτρα για την χώρας μας εξηγώντας αναλυτικά τις αρνητικές συνέπειες των προτάσεών τους στην Ελλάδα σε μια περίοδο που υπάρχει αδυναμία «ανοίγματος» του ELA.


Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι επιβεβαιώνουν ότι «οι Γερμανοί είναι πολλοί σκληροί» και ζητούν να ψηφιστούν πρώτα τα μέτρα και στην συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και η χαλάρωση του ELA. Χαρακτηρίζουν μάλιστα ως «απερίγραπτο» τον κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Προσθέτουν ότι κατά την τετραμερή συνάντηση η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε ανυποχώρητη από τις σκληρές απαιτήσεις ενώ ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χρησιμοποίησε ήπιους τόνους.

Πάντως, υποστηρίζουν ότι κανείς από τους εταίρους δεν έθεσε ζήτημα ανασχηματισμού.

Κυβερνητικές πηγές: Κανένας από την Ευρωζώνη δεν έθεσε θέμα ανασχηματισμού στον Τσίπρα


«Κανένας εδώ δεν έθεσε θέμα ανασχηματισμού στον Τσίπρα» λένε την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές για τις συζητήσεις του πρωθυπουργού στην Ευρωσύνοδο Κορυφής.

Ξεκαθαρη είναι η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να δεχθεί την μεταφορά κρατικών περιουσιακών στοιχείων μέχρι 50 δισ.ευρώ σε «ανεξάρτητο» ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο προκειμένου τα assets αυτά να ρευστοποιηθούν ώστε να απομειωθεί το ελληνικό χρέος. Δεν δεχόμαστε την μεταφορά περιουσίας του δημοσίου σε ταμείο του Λουξεμβούργου, λένε κυβερνητικές πηγές.

Εις ό,τι αφορά το χρέος, συνεργάτες του κ. Τσίπρα λένε ότι η εληνική πλευρά υπέβαλλε το αίτημα, (εξηγούν μάλιστα ότι πρόκειται για μια βελτιωμένη εκδοχή της απόφασης του Eurogroup τον Νομέβριο του 2012) και σημειώνουν ότι ακόμα δεν υπάρχει κάτι ως απάντηση από τους εταίρους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.