Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Το μενού είχε συμφωνία και εκλογές



ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
 Χαρακτήρα άτυπης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών έλαβε χθες το γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η συζήτηση ανάμεσα στον κ. Αλ. Τσίπρα και τους Ευ. Μεϊμαράκη, Στ. Θεοδωράκη, Θ. Παφίλη (αναπλήρωσε τον ευρισκόμενο σε περιοδεία κ. Δ. Κουτσούμπα), Π. Καμμένο και Φώφη Γεννηματά είχε, όπως αναμενόταν, δύο βασικούς άξονες: την υπό διαμόρφωση συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων και την πιθανότητα των εκλογών. Ο κ. Πρ. Παυλόπουλος υποδέχθηκε τους αρχηγούς συγχαίροντάς τους για τη συναινετική στάση που επέδειξαν το τελευταίο χρονικό διάστημα. «Ο,τι διαφορές και αν υπάρχουν αποδείξατε όλο αυτό το διάστημα ότι αρθήκατε στο ύψος των περιστάσεων», είπε ο κ. Παυλόπουλος και συμπλήρωσε πως με αυτήν τη στάση τους οι αρχηγοί εξέπεμψαν προς το εξωτερικό σήμα ανάκτησης της εμπιστοσύνης της Ελλάδας. Ολοι οι πολιτικοί αρχηγοί εξήραν τον ρόλο του κ. Παυλόπουλου τους τελευταίους μήνες. Υπενθυμίζεται ότι δημοσίως ο κ. Μεϊμαράκης από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. είχε εξάρει τη συμβολή του κ. Παυλόπουλου στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης και συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.
Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου, ο πρωθυπουργός είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, στους συνδαιτυμόνες του ότι...
 
 συνέχεια
...σκοπεύει να έχει ολοκληρώσει τη συμφωνία και να την καταθέσει στη Βουλή προς ψήφιση στις 18 Αυγούστου. Στόχος της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης για τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να αποφευχθούν κατά το πρώτο χρονικό διάστημα τα «εμπροσθοβαρή» μέτρα και να έρθουν αργότερα, σε δεύτερη φάση, καθώς το τρέχον κλίμα είναι επιβαρυμένο από τη δημόσια περί μέτρων συζήτηση. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι προσπαθεί να επιτύχει κάποιου είδους συμφωνία και για τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους, δίχως ωστόσο να τους περιγράψει ποια είναι τα χαρακτηριστικά της.
Αναπόφευκτα, μεγάλο σκέλος της χθεσινής συζήτησης των αρχηγών αναλώθηκε στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε ότι, ανεξαρτήτως των προθέσεών του, η τρέχουσα ενδοκομματική κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ καθιστά τις εκλογές υπαρκτό ενδεχόμενο. Ο κ. Τσίπρας φέρεται, ωστόσο, να είπε ότι δεν πρόκειται να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές προτού κυρωθεί η συμφωνία στη Βουλή. Επί τούτου, η κ. Γεννηματά επέκτεινε το χρονικό όριο πριν από το οποίο δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν εκλογές μέχρι και τουλάχιστον την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος. Ο κ. Μεϊμαράκης εξέφρασε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι ενώ ο κ. Τσίπρας στηρίζεται στις 106 ψήφους Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού για την έγκριση των μέτρων, όταν πραγματοποιείται συζήτηση στη Βουλή επιτίθεται με ανοίκειο τρόπο στα συγκεκριμένα κόμματα.

Επίμαχα νομοσχέδια
Οι αρχηγοί των τριών κομμάτων ζήτησαν, επίσης, από τον κ. Τσίπρα να μην προωθήσει νομοσχέδια για τα οποία έχουν σοβαρές ενστάσεις, φέρνοντας ως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα το νομοσχέδιο του υπουργού Παιδείας κ. Αρ. Μπαλτά. Ορισμένες πηγές ανέφεραν ότι, δεδομένης της εξαιρετικά οριακής κατάστασης, είναι πολύ πιθανό το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να μετατεθεί για τουλάχιστον μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Απόλυτη συμφωνία μεταξύ απάντων των παρευρισκομένων υπήρξε επί του ζητήματος θεσμικής δυσαρμονίας το οποίο έχει προκύψει από τη στάση που τηρεί η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου. Στη χθεσινή συζήτηση η κ. Γεννηματά έθεσε και το θέμα της συμπεριφοράς του κ. Καμμένου στη Βουλή, με αφορμή την πολύ σκληρή επίθεση που έκανε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στο ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. εμφανίστηκε ήπιος, αρνήθηκε ότι προέβη σε ανοίκεια επίθεση και σε κάθε περίπτωση δεν αναφερόταν στην κ. Γεννηματά.
Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.