Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Ζακ Ντελόρ: Ακυβέρνητη η Ευρώπη, κανένας δεν με άκουσε


Ο 90χρονος Ζακ Ντελόρ «Πρέπει να οικοδομηθεί από την αρχή»
Ο «σοφός οραματιστής», όπως τον αποκαλούν οι Γάλλοι, μιλάει με νοσταλγία για το πως θα είχε εξελιχθεί σήμερα η Ευρώπη, «εάν είχε εισακουσθεί» κατά την υιοθέτηση του ευρώ, πολλές είναι οι προσωπικότητες που τιμούν σήμερα «τον ζωντανό θρύλο της Ευρώπης».
Από καιρό ο Ζακ Ντελόρ, είχε προειδοποιήσει ότι «η Ευρώπη κλυδωνίζεται ανάμεσα στην επιβίωση και στην παρακμή» θυμίζει η εφημερίδα JDD .
Άλλωστε από την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος είχε επισημάνει την ανάγκη στήριξής του πάνω σε δύο πυλώνες : τον οικονομικό και τον νομισματικό. Μόνο έτσι θα είχε κατορθώσει να προχωρήσει ισορροπημένα η ευρωζώνη.
Από το 1997 εξηγούσε, ότι ήταν απαραίτητο ένα σύμφωνο συντονισμού των οικονομικών πολιτικών, παράλληλα με τα δημοσιονομικά και νομισματικά δεδομένα. «Κάνεις δεν τον άκουσε» σημειώνει το δημοσίευμα.
Σήμερα, ο Ζακ Ντελόρ, μέσα από την εμπειρία των 90 του χρόνων δηλώνει : « αυτό το σύστημα σήμερα (της ευρωζώνης), είναι μη κυβερνήσιμο (δεν μπορεί να κυβερνηθεί) και δεν μπορεί να διαρκέσει άλλο. Θα πρέπει να οικοδομηθεί εκ νέου η Οικονομική και Νομισματική Ένωση».
Αναφορικά με την ελληνική κρίση, ο Ζακ Ντελόρ επισημαίνει στα λατινικά την έλλειψη αλληλεγγύης:
«Αυτή η κρίση λέει πολλά για την έλλειψη "affectio societatis" (κοινωνικής αλληλεγγύης), στην Ευρώπη του σήμερα».
«Για την ώρα, αποφεύχθηκε το χειρότερο, προσθέτει. Η Ευρώπη όμως δεν είναι πλέον μια ηθική εξουσία. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την ηθική δύναμη που αποτέλεσε τη δύναμη της Ευρώπης σε άλλες περιόδους, όπως σε αυτήν της πτώσης του τείχους του Βερολίνου» τονίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.