Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Διάσταση απόψεων μεταξύ Μπαρτσιώκα καί Αντίκα γιά τά οστά τού Φιλίππου τού Β!...

Βρήκαν τον Φίλιππο Β';...

Βρήκαν τον Φίλιππο Β'; Νέα στοιχεία για τον πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου Νέα στοιχεία για τον πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου...
Νέες αποκαλύψεις, που αφορούν τον Φίλιππο Β', πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έκανε μία ομάδα επιστημόνων.

Ο Αντώνης Μπαρτσιώκας και οι συνεργάτες του ισχυρίζονται ότι οι σκελετοί από τον Τάφο Ι στη Βεργίνα ανήκει στον Φίλιππο Β', πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως αναφέρουν σε εργασία που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Βέβαια, όπως σημειώνει το Forbes, αυτό έρχεται σε αντίθεση με την εργασία που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, στην οποία οι Τεό Αντίκας και Λάουρα Βιν Αντίκας, κατέληξαν ότι οι σκελετοί από τον Τάφο ΙΙ στη Βεργίνα ανήκουν στον Φίλιππο Β' και μία πριγκίπισσα από τη Σκυθία.

Η ανάλυση που έκαναν ο Μπαρτσιώκας και οι συνεργάτες του, στα οστά από τον Τάφο Ι, τους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυτά ανήκουν στον Φίλιππο Β'. Πρώτα από όλα, ένας τραυματισμός στο γόνατο, στον οποίο ο μηρός και η κνήμη είχαν σχηματίσει γωνία, ταιριάζουν με τις ιστορικές αναφορές ότι ο Φίλιππος είχε υποστεί ένα διατρητικό τραύμα και κατά συνέπεια κούτσαινε. Επιπλέον, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η γυναίκα στον Τάφο Ι ήταν η σύζυγος του Φιλίππου, Κλεοπάτρα και πως τα οστά νεογνού που βρέθηκαν μαζί τους ανήκουν στο παιδί τους που γεννήθηκε μόλις λίγες ημέρες πριν από τη δολοφονία του Φιλίππου.

Σε ό,τι αφορά τα οστά από τον Τάφο ΙΙ, η ομάδα του Μπαρτσιώκα εκτιμά ότι πρέπει να ανήκουν στον Φίλιππο Γ' τον Αρριδαίο, που ήταν γιος του Φίλιππου Β' και αδερφός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και στη σύζυγό του Ευρυδίκη, αν και αυτή η αναγνώριση βασίζεται σε ιστορικές πληροφορίες και όχι και ιδιαίτερες σκελετικές αποδείξεις. Επίσης, εκτιμούν ότι κάποια από τα αρχαιολογικά αντικείμενα που βρέθηκαν στον Τάφο ΙΙ πρέπει να ανήκαν στον ίδιο τον Μέγα Αλέξανδρο.

Αν και ο Μπαρτσιώκας και οι συνεργάτες του παρουσιάζουν αυτές τις ερμηνείες ως καταληκτικές για την αναγνώριση των σκελετών, ο Αντίκας δεν έχει πειστεί. Σε επιστολή του στο PNAS, εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι η ομάδα του Μπαρτσιώκα δεν δημοσιοποίησε πλήρως τα σκελετικά υπολείμματα από τον Τάφο Ι, τα οποία ο ίδιος θεωρεί ότι περιλαμβάνουν τουλάχιστον επτά άτομα, όπως και ζώα. Επίσης, εκτιμά ότι η άποψη πως στον Τάφο Ι είχαν ταφεί ο Φίλιππος, η Κλεοπάτρα και το νεογέννητο παιδί τους δεν υποστηρίζεται επαρκώς από τις αποδείξεις.

Ο Αντίκας πιστεύει αντίθετα ότι πρέπει να γίνει ανάλυση DNA και άνθρακα-14, κάτι που δεν έχει γίνει έως τώρα για τους συγκεκριμένους σκελετούς...
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.