Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Βαρύ τίμημα στον ΣΥΡΙΖΑ από τη συμφωνία των Βρυξελλών


  TVXS Ανάλυση                                                                                                          
                                                                                                                                                                                                                        
Το τίμημα του σκληρού συμβιβασμού των Βρυξελλών πληρώνει ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ, με την τελική καταμέτρηση των απωλειών να είναι κι εκείνη που θα καθορίσει την επόμενη μέρα σε κόμμα, κυβέρνηση αλλά και στον ευρύτερο πολιτικό χάρτη.
Η τελική αναμέτρηση αναμένεται αύριο το βράδυ στη Βουλή στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα πρώτα προαπαιτούμενα της συμφωνίας των Βρυξελλών, όπου και θα αποτυπωθεί η πραγματική κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ στη «μετά συμβιβασμού» εποχή. Η έκταση, δε, των διαρροών θα είναι εκείνη που θα καθορίσει τόσο τους νέους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς όσο και τις πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα σε επίπεδο κυβέρνησης – από το εύρος του ανασχηματισμού, έως κι αυτή καθ’ αυτή τη μορφή του κυβερνητικού σχήματος.
Μέχρι στιγμής, τα μηνύματα από το Μαξίμου λένε ότι...
 συνέχεια
... δεν αποτελούν επιλογή του πρωθυπουργού τα πάσης φύσεως κυβερνητικά σχήματα «ειδικού σκοπού» που προβάλλονται έντονα από τα μέσα ενημέρωσης, ενώ πηγές κοντά τόσο στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όσο και στον Σταύρο Θεοδωράκη τονίζουν πως ούτε η Νέα Δημοκρατία, ούτε το Ποτάμι θέλουν να μετάσχουν στην κυβέρνηση παρ’ ότι θα στηρίξουν και θα υπερψηφίσουν τα μέτρα. Ως προτιμότερο σενάριο απ’ όλες τις πλευρές – για διαφορετικούς λόγους από την καθεμία – προβάλλεται εκείνο της έγκρισης των προαπαιτούμενων μέτρων με την ψήφο ανοχής της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, ένα σενάριο ωστόσο που δείχνει εκλογές σε, εκ των πραγμάτων, όχι πολύ μακρύ χρονικό ορίζοντα. Είναι επίσης ένα σενάριο που τελεί πάντοτε υπό την αίρεση του τελικού αριθμού των διαφοροποιήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της στάσης του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, των ΑΝΕΛ: Η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων συνεδριάζει και εκείνη σήμερα, ενώ ο πρόεδρός της Πάνος Καμμένος έδωσε χθες συγκεχυμένο στίγμα λέγοντας μεν ότι στηρίζει τον πρωθυπουργό κι ότι «θα προχωρήσουμε μαζί», αλλά προσθέτοντας παράλληλα ότι διαφωνεί με την συμφωνία των Βρυξελλών.
Στο αμιγώς εσωτερικό μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένη θεωρείται η συντεταγμένη διαφοροποίηση της Αριστερής Πλατφόρμας στην αυριανή ψηφοφορία, είτε δια του «Όχι», είτε δια του «Παρών». «Δεν υπερψηφίζω τα μέτρα, δεν παραιτούμαι από την κυβέρνηση εκτός εάν μου το ζητήσει ο πρωθυπουργός», ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ οι πληροφορίες φέρουν έναν αριθμό κοντά στους 30 βουλευτές της αριστερής πτέρυγας έτοιμο να ανεξαρτητοποιηθεί και να συγκροτήσει νέα κοινοβουλευτική ομάδα.
«Δεν παραιτούμαι» είναι το μήνυμα που εκπέμπεται και από το μέτωπο της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου – ένα μέτωπο, στο οποίο επίσης αναμένονται εξελίξεις ενδεχομένως και εντός της ημέρας. Οι πληροφορίες που θέλουν να υπάρχουν ήδη έτοιμες 50 υπογραφές βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της προέδρου της Βουλής δεν έχουν διαψευστεί, και εδώ όμως πολλά θα κριθούν από το εάν η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει τη θέση της για να μπλοκάρει την ψήφιση των προαπαιτούμενων της συμφωνίας στη Βουλή.
Σε κάθε περίπτωση, μετά την αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή αναμένονται άμεσες κινήσεις σε κυβερνητικό επίπεδο, με πιθανότερη ημέρα του ανασχηματισμού την Πέμπτη. Δεδομένη θεωρείται ήδη η έξοδος από την κυβέρνηση των Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Στρατούλη και Κώστα Ησυχου, ενώ ήδη έχει, ουσιαστικά, αποχωρήσει ο Νίκος Χουντής, ο οποίος παραιτήθηκε από βουλευτής για να πάρει την έδρα του Μανώλη Γλέζου στο Ευρωκοινοβούλιο.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.