Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Ολάντ: Η Ελλάδα δεν ζητούσε ελεημοσύνη, αλλά αλληλεγγύη...



-Δεν ζητήσαμε από τους Έλληνες να πουλήσουν τα πάντα.
 -Ποτέ δεν τέθηκε θέμα ταπείνωσης της Ελλάδας.
-Θα δοθούν 80 δισεκατομμύρια, ποτέ δεν έχουν δοθεί τα λεφτά αυτά σε χώρα της ευρωζώνης.

ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Ήταν μια μακρά, αλλά καλή νύχτα και μια καλή μέρα για την Ευρώπη, ειπε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στο ξεκίνημα της συνέντευξης Τυπου.

Έπρεπε να επιτύχουμε και...
εγώ ήθελα να επιτύχουμε. Η συμφωνία επιτρέπει στην Ελλάδα να μείνει στη ευρωζώνη που ήταν ο στόχος μας, είπε. Και πρόσθεσε, πως, εφόσον το πρόγραμμα συμφωνηθεί, η Ελλάδα θα πάρει 80 δισεκατομμύρια, ποτέ δεν έχουν δοθεί τα λεφτά αυτά σε χώρα της ευρωζώνης.

Εκτίμησε πως η εθνική ακεραιότητα της Ελλάδας διατηρήθηκε και σημείωσε πως η Αθήνα δεν ζητούσε ελεημοσύνη αλλά αλληλεγγύη.

Αν χάναμε την Ελλάδα δεν θα χάναμε μόνο το ΑΕΠ της ή το λαό της, θα χάναμε μια χώρα που είναι στην καρδιά του πολιτισμού μας, ξεκαθάρισε. Αναγνώρισε πως στη Γερμανία και αλλού υπήρχαν ισχυρές πιέσεις για Grexit και πως η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη είχε συμπεριληφθεί στο πρώτο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων του Eurogroup.

«Αν η Ελλάδα είχε φύγει από το ευρώ τι θα λεγόταν για την Ευρωζώνη; Πως δεν ήταν ικανή να προστατεύσει την ακεραιότητά της», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε πως η συμμετοχή στην ευρωζώνη θα πρέπει να προσφέρει σταθερότητα και ανάπτυξη. Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς σταθερότητα ούτε ανάπτυξη χωρίς σταθερότητα, είπε, προσθέτοντας πως ήταν επίσης στόχος να δοθεί στην Ελλάδα ελπίδα ύστερα από τόσα χρόνια δύσκολα και τόσα χρόνια λιτότητας. «Η Ελλάδα θα πρέπει ακόμα να κάνει προσπάθειες», δήλωσε και τόνισε πως το ελληνικό χρέος δεν θα είναι ποτέ βιώσιμο χωρίς ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά τους όρους της συμφωνίας, ο κ. Ολάντ είπε πως ζητήθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να μεταρρυθμίσει την αγορά και τα εργασιακά προσθέτοντας πως όλες οι χώρες της ευρωζώνης έχουν υλοποιήσει τέτοιες μεταρρυθμίσεις.

«Αφιέρωσα πολλές ώρες συνομιλώντας με την Μέρκελ και τον Τσίπρα με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας», επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι δεν θα υπήρχε συμφωνία χωρίς γαλλογερμανική συνεργασία. Αναφορικά με την στάση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι ο Τσίπρας έκανε μία γενναία επιλογή.
Για το δημοψήφισμα, είπε οτι δεν έπρεπε να γίνει τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Για τις διαπραγματεύσεις, είπε:Έπρεπε να βρούμε ποιος θα ήταν ο ρόλος μας ως Γαλλία. Δεν υπάρχει σταθερότητα χωρίς ανάπτυξη, ούτε το αντίθετο. Εμείς δεν είχαμε μόνο το ρόλο του ισορροπιστή στη διαπραγμάτευση.
 Τονισε πως θα χρειαστεί μακρά χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, προκειμένου να μπορέσει να βγει από την κρίση. Και θεώρησε γενναία ητην απόφαση Τσίπρα, ο οποιος ξέρει, οπως είπε, ότι θα χρειαστούν αρκετές μεταρρυθμίσεις.
Ο Ολάντ δήλωσε επίσης, πως, "δεν ζητήσαμε από τους Έλληνες να πουλήσουν τα πάντα. Υπάρχει ανάγκη για μεγάλες αλλαγές στη χώρα, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή απόδοση του προγράμματος".
Ποτέ δεν τέθηκε θέμα ταπείνωσης της Ελλάδας. Ζητούσε ένα πρόγραμμα και οι άλλες χώρες ζητούσαν εγγυήσεις, ώστε να μπορέσουν να το περάσουν από τα κοινοβούλια τους, τόνισε επίσης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.