Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

ΔΝΤ: Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Τα συστατικά-κλειδιά που χρειάζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να εγκρίνει ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα ανέλυσε η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ σε διαδικτυακή της συνέντευξη, μεταξύ των οποίων και μία αναπόφευκτη, όπως εκτίμησε, αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Όπως δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ, από την πλευρά των προβλέψεων του προγράμματος «θα χρειασθούν λογικοί δημοσιονομικοί στόχοι, οι οποίοι θα επιτευχθούν με ξεκάθαρα μέτρα που θα εντοπισθούν από νωρίς, και διαρθρωτικά μέτρα που θα απελευθερώσουν τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας», που όπως εκτίμησε «περιορίζεται υπερβολικά από πολλά εμπόδια, προστασίες και δασμούς». Από την άλλη πλευρά, των πιστωτών, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι «θα χρειασθεί επαρκής χρηματοδότηση ώστε το  πρόγραμμα να είναι αξιόπιστο καθώς και το στοιχείο της αναδιάρθρωσης του χρέους». Όπως εκτίμησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, αυτά τα συστατικά «είναι απαραίτητα όχι μόνο για την επιτυχία ενός προγράμματος αλλά και για να μπορέσει η Ελλάδα να αλλάξει την οικονομική και κοινωνική της κατάσταση».
Όπως τόνισε η κυρία Λαγκάρντ, το Ταμείο θα επιμείνει στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το οποίο θεωρεί αναπόφευκτο. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου έχουμε αναλύσει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, και έχω πει κατ’ επανάληψιν ότι για την επιτυχία οποιουδήποτε ελληνικού προγράμματος χρειάζεται μία σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους. Θα επιμείνουμε σε αυτή τη θέση, διότι νομίζω ότι γίνεται μία κοινά αποδεκτή θέση ότι με ένα χρέος που ανεβαίνει στο 170% του ΑΕΠ και μπορεί να φτάσει στο 200% με το ιστορικό της χώρας, είναι αναπόφευκτο ότι θα υπάρξει ένα στοιχείο αναδιάρθρωσης του χρέους».
Οσο για την «ιδιοκτησία» του προγράμματος και κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση το πιστεύει ή ακόμη και θέλει το ΔΝΤ σε αυτό, η κυρία Λαγκάρντ απάντησε ότι το Ταμείο έχει προσκληθεί με επιστολή του υπουργού Οικονομικών, που καλεί το ΔΝΤ να έρθει και να δουλέψει με τις ελληνικές αρχές για ένα προτεινόμενο πρόγραμμα.
«Αυτό που είναι κρίσιμο κατά τη γνώμη μου», είπε η επικεφαλής του Ταμείου, είναι «τι είναι διατεθειμένες να κάνουν οι ελληνικές αρχές, όχι τα λόγια που θα χρησιμοποιήσουν και ο πολιτικός θόρυβος που συχνά είναι απαραίτητος, αλλά (τι θα κάνουν) για να δείξουν ιδιοκτησία και αποφασιστικότητα». Όπως είπε, αυτό σημαίνει στο πρώτο στάδιο «να προτείνουν τη νομοθεσία, να τη συζητήσουν, να την ψηφίσουν ή όχι στη Βουλή. Και στο δεύτερο στάδιο, να εφαρμόσουν τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί».
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.