Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Financial Times : Το σοκ Γαλλίας και Ιταλίας όταν είδαν το σχέδιο Grexit ...


FT: Το σοκ Γαλλίας και Ιταλίας όταν είδαν το σχέδιο Grexit – Οι κυφές συνομιλίες Ολάντ με Ρέντσι - Media
Οι κρυφές συνομιλίες Ολάντ με Ρέντσι...
Για γαλλο-ιταλικό σοκ κάνουν λόγο οι "Financial Times" μόλις οι υπουργοί Οικονομικών των δύο κρατών πήραν στα χέρια τους τη γερμανική πρόταση για περιορισμένης διάρκειας Grexit.

"Γνωρίζαμε ότι...

η Γερμανία μπορούσε να το τραβήξει πολύ για να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα, αλλά όχι τόσο πολύ. Η εμπιστοσύνη μου κλονίστηκε", είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν στους FΤ, για τη στιγμή εκείνη.


Ακόμα μεγαλύτερος ήταν ο αιφνιδιασμός των Γάλλων όταν συνειδητοποίησαν πως η Άγκελα Μέρκελ ήταν σύμφωνη με την πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτιμώντας ότι έτσι θα συσπείρωνε την ευρωζώνη.


"Η Ευρωζώνη περνάει ένα θρησκευτικό πόλεμο, με τη Βόρεια Ευρώπη που είναι Καλβινιστές και δεν θέλουν να συγχωρέσουν τους αμαρτωλούς και τη Νότια Ευρώπη που είναι Καθολική και θέλει να γυρίσει σελίδα. Οι Έλληνες ενίσχυσαν τους σκληροπυρηνικούς Καλβινιστές. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες είναι η καλύτερη που θα μπορούσαμε να έχουμε", είπε στους Financial Times ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Μακρόν.


Το σχέδιο αποτράπηκε κυριολεκτικά στο παρά ένα, μετά από ένα σύντομο τετ-α-τετ του Γάλλου Προέδρου με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, τα ξημερώματα της Δευτέρας με έναν Ιταλό αξιωματούχο να αναφέρει για το θέμα αυτό:


"Ο Ολάντ είπε: "αγαπητέ Ματέο, τι θα κάνουμε τώρα;. Οι δύο ηγέτες δεσμεύθηκαν ότι θα συνασπιστούν και θα διασφαλίσουν ότι δεν θα συμβεί το Grexit. Εκείνη τη στιγμή καταλάβαμε ότι η Ιταλία και η Γαλλία θα μπορούσαν να ενωθούν και θα μπορούσε να υπερισχύσει η λιγότερο ριζοσπαστική θέση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.