Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Το Who is Who του νέου υπουργού Οικονομικών...


Ορκίστηκε με πολιτικό όρκο, ο Τσακαλώτος...

Παρουσία του Αλ. Τσίπρα και του Γ. Σακελλαρίδη και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλου, ο Ευ. Τσακαλώτος, ορκίστηκε νέος υπουργός Οικονομικών με πολιτικό όρκο.
Σε...
λίγο , ο Τσακαλωτος θα μεταβεί στο ΥΠΟΙΚ, για την καθιερωμένη παράδοση-παραλαβή...

Το Who is Who του νέου υπουργού Οικονομικών

Ο… βρετανοθρεμμένος νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας δεν υπολείπεται σε γνώσεις από τον προκάτοχό του. Η διαφορά τους (πέρα από την προφορά όταν μιλάνε Αγγλικά) είναι στο ενδυματολογικό στυλ και κυρίως στον χαρακτήρα. Σύμφωνα με ανθρώπους που τον γνωρίζουν ο κ. Τσακαλώτος είναι το πρόσωπο που πάντα έρχεται για να ισορροπεί την εξίσωση, είναι αυτός που κρατά χαμηλούς τόνους και ενεργοποιείται πίσω από τις κάμερες, πάνω από μελέτες, αναλύσεις, έρευνες και συζητήσεις για την διεθνή οικονομία.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, απόγονος του στρατηγού Θρασύβουλου Τσακαλώτου, γεννήθηκε το 1960 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και από το 1965, ο πατέρας του, Στέφανος πήρε την οικογένεια και μετακόμισε στην Αγγλία.  Φοίτησε στο  Κολέγιο του Ητον και συνέχισε τις σπουδές του στα Πανεπιστήμια του Σάσεξ και της Οξφόρδης, όπου σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες. Στα χρόνια της Οξφόρδης, ήταν που ήρθε σε επαφή και με άλλους Έλληνες οι οποίοι πρωταγωνίστησαν στην πολιτική σκηνή τα τελευταία χρόνια. Ένας από αυτούς ήταν και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας με τον οποίο, μάλιστα, συνεργάστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, δημοσιεύοντας το 1994 στην Ελληνική Οικονομική Επιθεώρηση κοινό άρθρο με θέμα τις επενδύσεις σε τέσσερις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Τότε έκανε το Προπτυχιακό του σε ένα κύκλο σπουδών καινούριο στην Οξφόρδη (Πολιτική Επιστήμη, Φιλοσοφία και Οικονομικά). Στην Αγγλία, παρέμεινε και μετά το τέλος των σπουδών του, συνεχίζοντας τις έρευνες, τις μελέτες και τις δημοσιεύσεις του, ενώ για τέσσερα χρόνια δίδασκε στο Πανεπιστήμιο του Κεντ.

Το 1993, σε ηλικία 33 ετών, αποφασίζει να επιστρέψει στην πατρίδα του και να μείνει μόνιμα στην Ελλάδα και το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν εντατικά μαθήματα ελληνικών, ώστε, να «ξεφορτωθεί» την βαριά βρετανική προφορά. Εδώ, συνέχισε το ερευνητικό και συγγραφικό έργο του, ενώ παράλληλα από το 2010 έγινε καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μαζί του ήρθε και η Σκωτσέζα σύζυγός του και σύντροφος από τα φοιτητικά του χρόνια, Χέδερ Ντενίζ Γκίμπσον. Μια γυναίκα, με την οποία τους ενώνουν τα κοινά ενδιαφέροντα γύρω από τη μελέτη της οικονομικής επιστήμης και τα τρία παιδιά που ήρθαν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους.

Οι ριζοσπαστικές ιδέες ήταν κάτι που χαρακτήριζε τον νέο υπουργό Οικονομικών από παιδί και έτσι δεν άργησε να έρθει και η επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ με το ψηφοδέλτιο του οποίο πολιτεύτηκε για πρώτη φορά  στις εκλογές του 2004, ως υποψήφιος βουλευτής στο νομό Πρεβέζης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.