Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Πανσέληνος 29 Αυγούστου 2015, η αντίστροφη μέτρηση άρχισε

Αυγουστιάτικη πανσέληνος 2015: μνημεία, μουσική, θέατρο, κι η αντίστροφη μέτρηση άρχισε

Λίγα φυσικά φαινόμενα εκπέμπουν τη γοητεία και τον ρομαντισμό της αυγουστιάτικης πανσελήνου. Η σχεδόν μυστηριώδης έλξη που το ολόγιομο φεγγάρι -και ειδικά αυτό του Αυγούστου που είναι και το πιο «κοντινό»- ασκεί επί χιλιετίες στους ανθρώπους όλων των ηπείρων και των πολιτισμών τούς οδηγεί να το παρακολουθούν έκθαμβοι, υπνωτισμένοι θα έλεγε κανείς, και ακόμα να δημιουργούν μύθους και ιστορίες για να το φέρουν στα μέτρα τους.

Κι επειδή ο ρομαντισμός της φεγγαράδας καθρεφτίζει ιδανικά εκείνον των αρχαίων μνημείων -μην ξεχνάμε πως και οι νεοκλασικοί ζωγράφοι του 18ου αιώνα από αυτά εμπνέονταν- δεν υπάρχει πιο ταιριαστός τόπος για παρατήρηση και ρεμβασμό με φόντο την πανσέληνο από τους διάφορους αρχαιολογικούς χώρους που ούτως ή άλλως αφθονούν ανά την επικράτεια. Ετσι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε για ακόμα μία χρονιά τη λειτουργία δεκάδων τέτοιων χώρων, μνημείων και μουσείων κατά τις νυχτερινές ώρες της 29ης Αυγούστου, ώστε να φιλοξενηθούν οι περισσότερες από 140 εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί εκεί για το κοινό.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, θέατρο σκιών, ξεναγήσεις, εκθέσεις, προβολές ταινιών, αστροφυσική παρατήρηση ή ελεύθερη πρόσβαση σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία το αργότερο ώς τη μία το πρωί. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει αρχικά εκείνη που θα πραγματοποιηθεί στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, του οποίου το αίτημα για ένταξη στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO αναμένεται να εξεταστεί από τον διεθνή οργανισμό. Η βραδιά εκεί θα περιλαμβάνει μουσική εκδήλωση με τη χορωδία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών σε συνεργασία με την Π.Ε. Καβάλας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 1ου Φεστιβάλ «Via Egnatia 2015».

Κατά τα λοιπά, από τις πιο εντυπωσιακές περιπτώσεις αναμένεται να είναι εκείνη του αρχαιολογικού χώρου του Σουνίου, ο οποίος ύστερα από τέσσερα χρόνια εργασιών θα συμμετάσχει και πάλι στον εορτασμό, με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό ώς τα μεσάνυχτα. Ο Ναός του Ποσειδώνα με το φεγγάρι σαν ήλιο να φωτίζει τη θάλασσα γύρω του είναι ένα θέαμα μοναδικό! Εξίσου μοναδική όμως προβλέπεται να είναι η βραδιά και στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, όπου ο Θάνος Μικρούτσικος, η Αφροδίτη Μάνου και ο Γιάννης Κότσιρας θα δώσουν τη δική τους μουσική παράσταση. Το ίδιο και στις σπουδαίες ανακτορικές αρχαιολογικές τοποθεσίες της Κρήτης (Κνωσός, Φαιστός, Μάλια) που θα είναι επίσης προσβάσιμες. Πρέπει τέλος να σημειωθεί πως η Ακρόπολη, ως συνήθως, δεν θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις λόγω της παρουσίας του εργοταξίου αλλά και της ολισθηρότητας του εδάφους σε συνδυασμό με τον χαμηλό φωτισμό που θα καθιστούσε κάτι τέτοιο μάλλον επικίνδυνο.
Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.