Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Ταξιδέψαμε με το ολοκαίνουργιο Anthem of the Seas της Royal Caribbean, το πιο εξελιγμένο τεχνολογικά κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο.

Το πλωτό Resort του 21ου αιώνα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΡΟΣ
 H περιβολή που σου έρχεται αυτόματα στο νου όταν ακούς «κρουαζιερόπλοιο», είναι μαγιό και σαγιονάρες, να μαστε όμως εδώ, δημοσιογράφοι και ταξιδιωτικοί πράκτορες απ’ όλο τον κόσμο, στο ολοκαίνουργιο Anthem of the Seas της Royal Carribbean, με φόρμες ολόσωμες, κράνη, προστατευτικά γυαλιά και ωτασπίδες, έτοιμοι για πτήση. Ή μήπως πτώση; Παρακολουθώ επιμελώς το βίντεο με τους κανονισμούς ασφαλείας και δεν μπορώ να αποφασίσω. Λίγο μετά, κι αφού η εκπαιδεύτρια μας έχει μάθει τα βασικά της Νοηματικής για να συνεννοούμαστε στο κυλινδρικό αεροτούνελ RipCord by iFLY, στέκομαι στο κατώφλι του, αφήνω ελεύθερο το σώμα μου να πέσει μπροστά και ο ανεμιστήρας τούρμπο με παίρνει και με σηκώνει, χέρια ανοικτά, γόνατα ψιλολυγισμένα, μάγουλα να κυματίζουν σαν ζελέ απ’ την ορμή του αέρα. Η εκπαιδεύτρια προσπαθεί με τις χειρονομίες να με επαναφέρει σε οριζόντια θέση πτήσης / πτώσης για να μην εκτοξευθώ ανάποδα στα 7 μέτρα και εγώ χαμογελάω σαν χαζός από το fun της όλης εμπειρίας. Η οποία παρεμπιπτόντως διαρκεί γύρω στο ένα λεπτό, που φαντάζει λίγο όταν έχεις περάσει γύρω στα 45 λεπτά προετοιμασίας, αλλά πολύ, μα πάρα πολύ, όταν βλέπεις τον εαυτό σου στο βίντεο.
Η προσομοίωση ελεύθερης πτώσης είναι ένα απ’ τα πολλά τεχνολογικά κερασάκια που έχει αυτή η γιγάντια «τούρτα» με τα 18 καταστρώματα, τους 168.666 τόνους βάρος, τα 348 μέτρα μήκος και 42 πλάτος, τις 2.090 καμπίνες και τη δυνατότητα φιλοξενίας 4.905 επιβατών και 1.500 μελών πληρώματος. Mε συνολικό κόστος -κρατηθείτε- ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, το Anthem of the Seas είναι το πιο εξελιγμένο κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο, εξοπλισμένο με καινοτομίες που ανεβάζουν τον πήχυ για τη λίαν ανταγωνιστική (και διαρκώς αναπτυσσόμενη) αγορά της κρουαζιέρας. Εχει, για παράδειγμα, στο τελευταίο του κατάστρωμα το North Star, έναν τεράστιο βραχίονα που «κρατάει» έναν γυάλινο θαλαμίσκο, σε ανεβάζει 100 μέτρα πάνω απ’ την επιφάνεια της θάλασσας και σου προσφέρει απρόσκοπτη θέα 360 μοιρών, για selfies που θα αφήνουν τους φίλους σου με το στόμα ανοικτό. Εχει ένα κλειστό γήπεδο μπάσκετ και λοιπών αθλητικών δραστηριοτήτων που λέγεται Seaplex και μεταμορφώνεται, ανάλογα με την ώρα, σε σχολή τσίρκου, πίστα πατινάζ ή συγκρουόμενων. Ναι, συγκρουόμενων, όπως στο λούνα παρκ. Εχει και προσομοιωτή ορμητικών κυμάτων, το FlowRider, που αποτελεί δοκιμασία ακόμη και για δεινούς σέρφερ. Εχει τοίχο αναρρίχησης, εσωτερικές και εξωτερικές πισίνες, υδρομασάζ και γενικώς ό,τι...

 
συνέχεια
...παιχνίδι μπορείς να φανταστείς. Το πολυτελές, υπερσύγχρονο θέατρό του, με οπτικοακουστικό εξοπλισμό εκατομμυρίων, διαθέτει περίπου 1.300 θέσεις - εκεί μπορείς να δεις το μιούζικαλ «We Will Rock You» με τα τραγούδια των Queen σε παράσταση προδιαγραφών Broadway με ερμηνευτές παγκόσμιας κλάσης. Στο δε Music Hall, έναν εντυπωσιακό συναυλιακό χώρο που υψώνεται σε δύο καταστρώματα, μπορείς να ξεφαντώσεις ακούγοντας ροκ μπάντες. Και αυτά είναι μόνο η αρχή.
Στο Anthem of the Seas, η ρομποτική τεχνολογία και η εικονική πραγματικότητα μπαίνουν για τα καλά στο παιχνίδι της ταξιδιωτικής ψυχαγωγίας. Το πρωί, ας πούμε, το εντυπωσιακό lounge 270°, με ύψος δύο καταστρωμάτων, προσφέρει θέα 270 μοιρών (εξ ου και το όνομά του) στη θάλασσα και είναι ιδανικό για να αράξεις μ’ ένα βιβλίο ή την παρέα σου. Το βράδυ, οι περιμετρικές τζαμαρίες γίνονται οθόνες, από το πάτωμα έως το ταβάνι, και μπορείς να βρεθείς ξαφνικά σε μια τροπική ζούγκλα, την ώρα που ακροβάτες κρέμονται πάνω απ’ το κεφάλι σου, ενώ έξι μεγάλες flat screens, που στηρίζονται σε ρομποτικούς βραχίονες (ναι, σαν αυτούς που συναρμολογούν αυτοκίνητα σε εργοστάσια), «χορεύουν» χαρίζοντας την ψευδαίσθηση μιας εικονικής παράστασης που μοιάζει ολοζώντανη. Φαντάσου, ας πούμε, τους χορευτές να πηδούν από τη μία οθόνη στην άλλη με ακρίβεια χιλιοστού, ένα εφέ που χρειάζεται εκατοντάδες ώρες προγραμματισμού για να τελειοποηθεί. Τα ρομπότ έχουν τον πρώτο λόγο και στο πρώτο πλωτό Bionic Bar - εκεί, παραγγέλνεις μέσω iPad και μηχανικοί mixologists ανακατεύουν και χτυπούν μπροστά στα μάτια σου έως και 120 κοκτέιλ ανά ώρα. Αν, πάλι, έχεις επιλέξει μία από τις 375 εσωτερικές καμπίνες, μπορείς να παρηγορηθείς με τη σκέψη ότι δεν είναι ακριβώς... εσωτερικές. Εχουν εικονικά μπαλκόνια, τουτέστιν οθόνες υψηλής ευκρίνειας που προβάλλουν τοπία και ηλιοβασιλέματα, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση θέας όταν το βλέμμα θέλει να ταξιδέψει.

To Αnthem of the Seas, που βαπτίστηκε με κάθε επισημότητα την άνοιξη όχι από κάποια διασημότητα, αλλά από την καλλίφωνη και γλυκύτατη υπάλληλο ταξιδιωτικού πρακτορείου Emma Wilby έπειτα από παγκόσμιο διαγωνισμό της πλοιοκτήτριας εταιρείας -μια συγκινητική πρωτοτυπία-, είναι ένας καλός λόγος για να δοκιμάσεις τον διαφορετικό (και για ορισμένους παρεξηγημένο) τρόπο διακοπών που λέγεται «κρουαζιέρα». Ναι, τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και οι πανταχού παρούσες συσκευές απολύμανσης χεριών -υποχρεωτικές για κάθε πλοίο- σου θυμίζουν ότι βρίσκεσαι σε έναν πεπερασμένο πλωτό μικρόκοσμο μεταξύ 5.000 αγνώστων. Από την άλλη όμως οι εναλλακτικές που έχεις για να φας, να πιεις, να κολυμπήσεις, να απομονωθείς, να ξεχαστείς, να ξαναγίνεις παιδί είναι τόσες, που δεν θα περάσεις ούτε ώρα βαρεμάρας. Ομολογουμένως το κόστος της all inclusive κρουαζιέρας μπορεί να αυξηθεί κατά πολύ εάν επιθυμείς να δειπνήσεις στα επτά signature εστιατόρια του πλοίου, όπως το Jamie’s Italian, το γιαπωνέζικο Izumi ή το Prime Table μπάρμπεκιου, να αναζωογονηθείς στο υπερπολυτελές Vitality Spa με ένα bamboo massage (235 δολάρια τα 90 λεπτά) ή να κόψεις εισιτήριο σε κάποια από τις εντυπωσιακές δραστηριότητες, όπως η ελεύθερη πτώση. Για να μην αναφέρουμε το ενδεχόμενο μιας βραδιάς στο πολυτελές καζίνο, με την τύχη να απουσιάζει από το πλευρό σου... Και όμως, αυτό που συνειδητοποιήσαμε κατά το διήμερο ταξίδι γνωριμίας με το «Anthem», ακούγοντας από τους ανθρώπους της Royal Carribean για τα εντυπωσιακά ποσοστά πληρότητας στις κρουαζιέρες του (έως τα τέλη Οκτωβρίου στη Μεσόγειο, τη χειμερινή σεζόν στην Καραϊβική αλλά και στον βόρειο Ατλαντικό), είναι ότι το «προϊόν κρουαζιέρα» εξελίσσεται διαρκώς και βρίσκει απήχηση σε ένα κοινό όλο και πιο πολυσυλλεκτικό.

Με αυτό το σκεπτικό, ο Νορβηγός Master Captain του «Anthem» Κλάους Αντερσεν απάντησε στο ερώτημά μου για το πόσο μεγάλα πλοία μπορούμε να δούμε στο μέλλον, κατά την επίσκεψή μας στη γέφυρα... «Ειλικρινά, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Οπως δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε στα τέλη της δεκατίας του ’80 ότι από τα κρουαζιερόπλοια κλάσης Sovereign των 74.000 τόνων με 2.700 επιβάτες θα φτάναμε σήμερα σε πλοία όπως αυτό, που είναι υπερδιπλάσια σε βάρος και σε χωρητικότητα και ταξιδεύουν fully booked, με αποτέλεσμα να χτίζονται διαρκώς νέα. Σίγουρα θα δούμε πράγματα εντυπωσιακά σε επίπεδο τεχνολογιών, υλικών, ανέσεων, πράγματα που δεν μπορούμε να φανταστούμε!»

από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.