Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

«Μετωπική» Τσίπρα – Λαφαζάνη, μετά την συμφωνία…


Τύμπανα πολέμου ηχούν στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη δημοσιοποίηση των μέτρων του τρίτου μνημονίου. Η επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου να φέρει μέσα στο Δεκαπενταύγουστο το τρίτο μνημόνιο σηματοδοτεί την ώρα της κρίσης για τις σχέσεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ με την εσωκομματική αντιπολίτευση της Αριστερής Πλατφόρμας.
Τόσο με τη δήλωσή του ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, όσο και με την πρωτοσέλιδη άναρτηση στο διαδικτυακό του όργανο, την Iskra, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Απορρίπτει συνολικά και κατηγορηματικά το τρίτο μνημόνιο με τους πλέον σκληρούς χαρακτηρισμούς. Συνολικά όμως η τοποθέτηση της Αριστερής Πλατφόρμας κινείται ωσάν να αποτελεί διαφορετικό πολιτικό σχήμα και όχι τμήμα του κυβερνητικού κόμματος η ηγεσία του οποίου φέρνει στην Βουλή μία δύσκολη συμφωνία με τους δανειστές.
Η Αριστερή Πλατφόρμα χαρακτηρίζει «θηλιά» στο λαιμό του λαού το τρίτο μνημόνιο ενώ διακηρύσσει: «Αγώνας ενάντια στο μνημόνιο μέχρι το τέλος, η Ελλάδα διαθέτει αντιμνημονιακή εναλλακτική λύση». Στην ανάρτηση της η Iskra αναφέρεται στην συμφωνία με χαρακτηρισμούς όπως «νέο μνημόνιο έκτρωμα» και «μνημονιακό τέρας» και αποδομεί πλήρως την επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου τόσο όσον αφορά το περιεχόμενο, όσο και την μεθόδευση της ψήφισης εν μέσω θέρους. Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα η δήλωση του κ. Λαφαζάνη υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση φέρνει άρον-άρον στην Ολομέλεια προς ψήφιση το νέο μνημόνιο μέσα στο Δεκαπενταύγουστο, παραβιάζοντας τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα». Εκτιμά δε ότι «θα επιφέρει νέες δυσβάσταχτες και οδυνηρότατες συνέπειες σε μια οικονομία που βρίσκεται σε κατάρρευση και σε μια κοινωνία που έχει εξουθενωθεί, ενώ μεγάλα τμήματά της φυτοζωούν μέσα στην εξαθλίωση, την ανεργία, τη φτώχεια και την απελπισία». Ο κ. Λαφαζάνης επιτίθεται στην ηγεσία του κόμματος καταλογίζοντάς της ότι αντί να συγκρουστεί με τα κυρίαρχα κέντρα της ΕΕ και με τα εγχώρια στηρίγματά της επέλεξε την ρήξη με τις προγραμματικές της δεσμεύσεις και με το «όχι» στο δημοψήφισμα.
Στην κατακλείδα της δήλωσής του ο κ. Λαφαζάνης δεν αφήνει κανένα περιθώριο για τις προθέσεις του: «Ο δρόμος του νέου μνημονίου δεν αξίζει στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι αδιέξοδος για την κυβέρνηση και κυρίως είναι αδιέξοδος για την Ελλάδα».
Μέσα από αυτό το πρίσμα η διαδικασία στη Βουλή -εφόσον η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου τη συγκαλέσει- θα αποτελέσει και την επίσημη κήρυξη του εσωκομματικού πολέμου. Η κυβέρνηση θα δεχθεί την πολεμική από ένα τμήμα των βουλευτών που ακόμη ανήκουν στο κόμμα. Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Λαφαζάνης έχει απενοχοποιήσει την καταψήφιση των μέτρων και έχει καλέσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να πουν «όχι» στο τρίτο μνημόνιο. Επιμένει δε ότι είναι η κυβέρνηση που εγκατέλειψε τις αρχές της και έχει την ευθύνη και όχι οι βουλευτές και τα κομματικά στελέχη που παραμένουν στο πνεύμα και στις δεσμεύσεις του κόμματος. Για τα μέλη της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ το μνημόνιο σηματοδοτεί την πλήρη παράδοση της ηγεσίας στα κελεύσματα των δανειστών και την πολιτική και ιδεολογική μετάλλαξη του κόμματος.

Το μόνο ερώτημα πλέον είναι ποιος θα είναι ο αριθμός των βουλευτών που θα καταψηφίσουν το μνημόνιο αφού το ύψος των διαρροών θα επηρεάσει και τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για τις πολιτικές εξελίξεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.