Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Υπάρχει καί η άλλη ΜΥΚΟΝΟΣ...

Αγνώριστη ΜύκονοςΜΑΡΩ ΚΟΥΡΗ
 Ακολουθούμε Μυκονιάτες φίλους σε απομακρυσμένες, ήσυχες παραλίες, σε νέα και παλιά ταβερνάκια που σερβίρουν καλό φαγητό σε λογικές τιμές, σε μπαρ που κρατούν την αυθεντικότητά τους, και ανακαλύπτουμε ένα νησί αρκετά διαφορετικό απ’ ό,τι θέλουν τα στερεότυπα.
Aδικα με πείραζαν οι φίλοι: «Μετά την Αφρική και την Ασία, τι δουλειά έχεις στη Μύκονο; Και ειδικά μέσα στην κρίση;». Πριν από λίγες ημέρες ταξίδεψα στο νησί για πρώτη φορά. Mε το μπορντό 2CV διέσχισα χωματόδρομους που φτάνουν σε ερημικές παραλίες. H Mύκονος κρύβει μυστικά. Τα γνωρίζουν κάποιοι ντόπιοι και ξένοι που έχουν δεθεί με το νησί. Ηρθαν στα νιάτα τους από πολύ μακριά - Αμερική, Βραζιλία, Αυστραλία. Ερωτεύτηκαν τα παραδεισένια νερά του Μπλιντρί (Super Paradise). Μεγάλωσαν, άλλαξαν συνήθειες, όμως η Μύκονος έμεινε κομμάτι αναπόσπαστο της ζωής τους. Και εκμυστηρεύονται το καταφύγι τους σε όσους ξέρουν ότι θα το εκτιμήσουν.
Είναι αλήθεια ότι πολλοί πηγαίνουν ακόμα στη Μύκονο για να ακούσουν εκκωφαντική μουσική σε μια πολυσύχναστη παραλία, πάνω σε πανάκριβης ενοικίασης ξαπλώστρα τύπου σοφά, με υφασμάτινο ουρανό. Μύκονος γι’ αυτούς είναι νυχτοπερπατήματα των διασήμων στα Ματογιάννια και shopping δύο η ώρα το πρωί, clubbing στις πέντε στο Cavo Paradiso και οφθαλμόλουτρο στην Ψαρού. Η άλλη Μύκονος είναι γοητευτική, αυθεντική, ποιοτική και πιο οικονομική απ’ ό,τι νομίζουμε.
ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ
Στις παραλίες όπου μόνος ήχος είναι ο παφλασμός των κυμάτων και το τραγούδι του γλάρου, δεν πληρώνεις για ξαπλώστρα. Το σώμα αναπαύεται στη ζεστή άμμο και σκιά βρίσκεις κάτω από βράχια, στα λιγοστά αλμυρίκια ή στη δική σου ομπρελίτσα. Κολύμπι στο απέραντο γλαυκό, μες στο σύμπλεγμα των ηλιαχτίδων που βουτούν και χάνονται στο βυθό. Πέτρα και λιγοστά έως καθόλου κυκλαδίτικα σπίτια στην πλαγιά.
> Δυτικά του Αη Γιάννη, ακολουθώντας το χωματόδρομο, η μικροσκοπική, απάνεμη Κάππαρη είναι από τα καλύτερα μυστικά όσων ξέρουν καλά το νησί, με τη θέα στη Δήλο και τα μαγευτικά ηλιοβασιλέματα.
> Αν δεν φυσάει πολύ, αξίζει να ακολουθήσεις τον ελικωτό χωματόδρομο από την παραλία Χουλάκια (από τον παραλιακό δρόμο του Τούρλου προς τον Αγιο Στέφανο) για το Φανάρι, με τον παλιό φάρο του Αρμενιστή, για την υπέροχη θέα και τα συγκλονιστικά ηλιοβασιλέματα.
> Ο πηγαιμός προς τον Φωκό (έπειτα από δέκα λεπτά χωματόδρομο, ακολουθώντας ταμπέλες από την Ανω Μερά) θυμίζει σκηνή ταινίας γουέστερν. Θα δεις ιππείς να χαίρονται τη βόλτα με τα άλογα διασχίζοντας (www.horseland.gr, Τ/6945-778.962) το ηλιόλουστο ξεροβούνι με τη σουρεαλιστική κορυφογραμμή, για να φτάσουν στη θάλασσα. Παράκτια στον υδροβιότοπο αποδημητικών πουλιών και ερωδιών που σχηματίζει το φράγμα, κάποιοι ψαρεύουν και αγναντεύουν την όχθη. Λίγο μετά τον χρυσαφένιο Φωκό, υπάρχει η ακόμη πιο ήσυχη παραλία Μυρσίνη.
> Κινούμενη προς Ανω Μερά, κάνω στάση για οικονομικό κολατσιό στα Καλαμάκια. Επειτα, με κατεύθυνση τη Λια, στρίβω αριστερά-βόρεια και από διαφορετικό χωματόδρομο γυρίζω πίσω στο χρόνο στην παραλία Μερχιά, προστατευμένη από τους αέρηδες, με θέα στο κυκλαδίτικο ξωκλήσι κάτω από τα εγκαταλελειμμένα μεταλλεία.
> Στα νότια, λίγα μέτρα πριν από τη δαντελωτή Λια (1 ομπρέλα συν 2 ξαπλώστρες 12 €), ο δρόμος που ανεβαίνει στο γεφυράκι περνάει πάνω από την Τσάγκαρη με τα σμαραγδένια νερά. Παρκάρεις και κατεβαίνεις με τα πόδια (προσοχή στα φίδια). Κατάλληλη για γυμνιστές. Από εκεί, μέσω μονοπατιού φτάνεις και στην επόμενη παραλία, τη Φραγκιά.
> Από το χωματόδρομο που ξεκινάει από Ανω Μερά κινείσαι ανατολικά προς Πάνω και Κάτω Τηγάνι. Δύο σπίτια όλα κι όλα, βράχια και σπηλιές, θέα στο Τραγονήσι και μπάνιο με την ησυχία σου.
> Ο Λούλος κοντά στο Καλό Λιβάδι έχει βράχια για βουτιές και έναν αστραφτερό γιαλό με βοτσαλάκια. Ευωδιές ασφόδελου, ρίγανης, φασκόμηλου και θυμαριού μπερδεύονται μεθυστικά με την αιγαιοπελαγίτικη αρμύρα.
ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
> Από το παιχνίδι που έπαιζε με βότσαλα και καπάκια η Χρυσούλα, έβγαλε το καπηλειό της Αμάδες (Καμπάνη 2, Αγία Κυριακή, Τ/22890-78.801, 15€ με οικογενειακό κρασί), πιστεύοντας ότι αξίζει να θυμόμαστε το παιδί που έχουμε μέσα μας. Κεφτεδάκια, φέτα τηγανητή με σουσάμι και σταφύλια, σαλάτα Αμάδες με ελληνική παρμεζάνα, ακούσματα Μαρινέλλας και Λιζέτας Καλημέρη, βραδιές με νησιώτικα βιολιά και περουβιάνικα πνευστά.
> Στην μπάρα και στα τραπεζάκια του Μαεριού (οδός Καλογερά, Τ/22890-28.825, 25 € με κρασί), τα δίδυμα αδέλφια σερβίρουν...
 
 συνέχεια
...ντόπια χοιρινή παστή λούζα, ρύζι με πεταλίδες και μύδια, κοτόπουλο με σταφίδες και ελιές, από τα χεράκια της κυρα-Ασημίνας, χρόνια μαγείρισσας στο πολυτελέστατο Sea Satin. Ανοιχτό το χειμώνα με φρικασέ, σπαράγγια, αμανίτες και ό,τι παράγει ο τόπος.
> Δυνατό το κεμπάπ του Λιχούδη (ανοιχτό 24 ώρες, Δρακοπούλου 20, 22890-23.260), με τον ευγενικό νεαρό Τάκη να περιποιείται, το βράδυ που πήγαμε, Ινδούς αρχισυντάκτες περιοδικών μόδας, Σκωτσέζους δασκάλους στο Μεσολόγγι και Ελληνες καλοφαγάδες!
> Στον Ζορμπά (το κάποτε ρεμπετάδικο) στης Αλευκάντρας το γιαλό, καφεδάκι κάτω από τους μύλους με την κλασική θέα της Μικρής Βενετιάς και μεζέ, σωστή κοπανιστή με τσικουδιά.
> Ψαράκι και λοιπά ωραία μεζεδάκια στα τραπεζάκια του Niko’s (Τ/22890-24.251, από 15€), από τις παλιές και τίμιες ταβέρνες του νησιού, πάνω στη Μεγάλη Αμμο, κοντινή και όχι πολυσύχναστη παραλία της Χώρας.
> Την ερημική παραλία Αγιος Σώστης απολαμβάνουν οι θαμώνες του Kiki’s, στη χαλικόστρωτη αυλή κάτω από την κληματαριά. Μια τσίγκινη καράφα κοκκινέλι μοιράζονται όσοι επίμονοι περιμένουν στην ουρά. Ενα ζευγάρι από το Λος Αντζελες έχουν δώσει όρκο αγάπης να έρχονται κάθε χρόνο στο νησί. Παραγγέλνουν αγκινάρες, καλαμάρι στα κάρβουνα και σαλάτα όσπρια (ανοιχτά μέχρι τις 7 μ.μ., 25€ το άτομο με κρασί).
> Στην ανεμοδαρμένη παραλία των σέρφερ Φτελιά βρίσκεται το ομώνυμο ρεστοράν (Τ/22890-72.466, 25 € το άτομο με κρασί), με ασύλληπτες πίτσες (οκτώ τεμαχίων), σαλάτες και τσιζκέικ με μήλο-καραμέλα. Εδώ, οι κουρασμένες των μεγαλουπόλεων αξίζει να χαλαρώσετε με ένα «Veda Magma» μασάζ από τον Ησαΐα Ρούσο (30 ευρώ την ώρα, Τ/6942-805.188).
> Η γυναίκα που έφερε την πρώτη μοτοσικλέτα στο νησί, η κυρία Βούλα Ξυδάκη, διακόσμησε με προσωπικό στυλ τα δωμάτια και τα διαμερίσματα Voula’s (Τ/22890-22.951, www.voulamykonos.com), με πισίνα, που «βλέπουν» προς το πέλαγος. Γνωστή για το τσαγανό της, ξεκίνησε ως υφάντρα και ανέβαινε στην πασαρέλα με τις δημιουργίες της. Ο μπαξές της όλος μέσα στην ομελέτα του πρωινού και στις σαλάτες της. Κολοκυθοκορφάδες γεμιστοί με τυροβολιά, κατσίκι κοκκινιστό με μακαρόνια, αστακομακαρονάδα, γλυκό τριαντάφυλλο (15 € το άτομο με κρασάκι).
> Δεν υπάρχει Μυκονιάτης που δεν θα σου μιλήσει για την ψησταριά του Λευτέρη στον Ορνό, με τον ωραίο κήπο.
>Δώδεκα χρόνια τώρα, η Καναδέζα Κέιτ μαγειρεύει μεσογειακά με επιρροές από Λίβανο και Περού. Μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι, σεβίτσε - λαβράκι μαγειρεμένο σε χυμό λάιμ, χούμους σε αραβική πίτα με ηλιόσπορους, μουσακάς με μανιτάρια. Στην κουζίνα δεν υπάρχει τηγάνι. Είναι το μοναδικό ταβερνείο σε Φωκό και Μυρσίνη (Τ/6945-828.561, ανοιχτά μέχρι τις 7). Στην αυλή της ταβέρνας ξεχωρίζει ο χτιστός ξυλόφουρνος που έχει μετατραπεί σε μαγαζάκι με κεραμικά και κοσμήματα της κόρης Μαρίσσας.
> Στην πλατεία της Ανως Μεράς, στο Στέκι του προέδρου, εξελίσσεται γλέντι με τσαμπούνα, βιολιά, ούτια, παραδοσιακά κρουστά. Στη Μονή Παναγίας Τουρλιανής ένα μωρό βαφτίστηκε. Γύρω από τον αιωνόβιο ευκάλυπτο, ταξιδευτές και Ανωμερίτες χορταίνουν με δυναμωτικά σουβλάκια, χειροποίητο τζατζίκι και μαγειρευτά, στην αυλή της Μαρίνας και του Γιώργου (Τ/22890-71.405). Συνεχίζουμε με φρέσκους λουκουμάδες στο Ξέμπουργκο (Τ/22890-71.144).
> Ξακουστές εδώ και 45 χρόνια οι τυρομπουκιές, ο μπακαλιάρος σκορδαλιά, οι κεφτέδες, η φάβα και ο μουσακάς της Κατερίνας στου Αποστόλη και κέρασμα το γαλακτομπούρεκο με το λεπτό φύλλο και πορτοκάλι (Τ/22890-71.700). Επίσης, στην Ανω Μερά, το καφέ-ζαχαροπλαστείο Οδός Αράξαμε (Τ/22890-71.918): απερίγραπτες ποικιλίες και γλυκά ταψιού και ψυγείου.
ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΧΑΡΑΜΑ
> Η νύχτα γιορτάζεται πάνω απ’ όλα στα πανηγύρια, που διατηρούν την αυθεντικότητά τους. Η Μύκονος έχει πολλά, τουλάχιστον τρία στις 27 Ιουλίου του Αγίου Παντελεήμονα, πάνω από έξι τον Δεκαπενταύγουστο της Παναγίας κ.λπ. Ο πιο αυθεντικός τρόπος διασκέδασης, που σε φέρνει κοντά στην «ψυχή» του νησιού και δεν έχει σχέση με το συμβατικό lifestyle.
> Στο bar Κάστρο της θάλασσας (Τ/22890-23.072, 8€ το ποτό, 9€ το κοκτέιλ), στην άκρη της Mικρής Βενετιάς, φλογίζει η θέα στο δείλι. Tριάντα επτά χρόνια τώρα, οι Κώστας και Νίκος Καρατζάς υποδέχονται τους επισκέπτες με κλασική μουσική και σύγχρονα ατμοσφαιρικά, από Barbara Streisand μέχρι Vangelis και Μόνικα. Ο μπάρμαν Μιχάλης ετοιμάζει μερακλίδικα ντάκιρι μάνγκο κι όταν η νύχτα πέσει για τα καλά, στην μπάρα συναντιούνται ντόπιοι και ξένοι από τα παλιά, με ginger passion και rose martini.
> Παραδίπλα, το πιάνο-μπαρ Μοntparnasse (Τ/22890-23.719) και το Rapsody (Τ/22890-23.142) με ξύλινο παραθύρι στο γιαλό της Μικρής Βενετιάς με νησιώτικα και ρεμπέτικα, το Θαλάμι πιο ελληνάδικο, και τα υπόλοιπα με άριστους DJ απ’ όλο τον κόσμο. Το γκέι μπαρ Jackie O πάνω στο κύμα έχει drag-queen shows.
> Την αυγή, στην παραθαλάσσια μπάγκα, στον Αη Νικόλα της Καδένας, λουλουδάδες, ψαράδες και αγρότες στήνουν τα καλούδια τους. Ο ξενύχτης, βγαίνοντας από το ένα κλαμπ για να πάει στο άλλο ή πριν «ταξιδέψει» προς το after Cavo Paradiso θα πάρει ένα μπουκέτο ηλιοτρόπια για το ταίρι του.
> Στο πεζουλάκι του Κομνηνού (πλ. Μαντούς) θα γευτείτε χειροποίητες κοτόπιτες, χορτόπιτες, πιπερόπιτες με 3 ευρώ. Οπως και λουκουμάδες, σοκολατόπιτα, μελομακάρονα στην περατζάδα σας. Πιο γραφικός ο φούρνος του Γιώρα, ο παλαιότερος των Κυκλάδων.
> Για την κυριακάτικη εφημερίδα, τάβλι, πρωινό, υποβρύχιο και καφέ, δροσερό είναι το καφενείο στον κήπο του κινηματογράφου Μαντώ, στη Χώρα.
> Στο cooking bar Barbarola (από το θαλασσινό λουλούδι του τόπου) στην οργανωμένη παραλία Καλό Λιβάδι, η ξαπλώστρα με ομπρέλα έχει 6 ευρώ, όμως θα σου φέρουν κρύο νεράκι του λίτρου μόνο με 30 λεπτά. Μουσική ξεσηκωτική, lives, σφηνάκια φρούτων και σαλάτες, που έχουν την τιμητική τους.
> Για παρέα δέκα ατόμων που θέλουν να πλεύσουν με φουσκωτό σε παραλίες όπως η Ρήνεια (μεγάλες Δήλες), για κολύμπι σε ανείδωτες σπηλιές ή στο Τραονήσι, βρήκα τιμή 70 ευρώ το άτομο με κρασιά, φρούτα και σνακ (L’o yachting, www.loyachting.com, Τ/6932-526.292).
Διαμονή
Οι επιλογές είναι χιλιάδες και η τιμολόγηση στη Μύκονο, ως γνωστόν, εξαιρετικά πολύπλοκη, αφού η χρονιά χωρίζεται σε 10 σεζόν, ενώ «στο προφορικό» γίνονται και παζάρια. Το νησί πάντως έχει κόσμο. Εμείς μείναμε στα δωμάτια-διαμερίσματα Voula’s (Τ/22890-22.951). Κατά τα άλλα, Μυκονιάτες φίλοι μάς έδωσαν και κάποιες δικές τους προτάσεις, με βασικό κριτήριο τη σχέση ποιότητας - τιμής: Μatina Hotel (T/22890-22.387), Carbonaki Hotel (Τ/22890-24.124), Rania Appartments (Τ/22890-22.315), Myconian Inn (Τ/22890-23.420), Anamar (Τ/22890-71.811).

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο ένθετο "Ταξίδια" της Καθημερινής (22/07/12)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.