Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

ΔΝΤ: Δεν μιλάμε για διαγραφή χρέους, η αναδιάρθρωση αρκεί

REUTERS, ΑΠΕ
Μια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους, μάλλον, παρά μια καθαρή διαγραφή θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ελλάδα να διαχειριστεί το «μη βιώσιμο» χρέος της, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ σε ελβετική εφημερίδα.
Το ΔΝΤ δεν έχει καταστήσει ακόμη σαφές αν θα συμμετάσχει στο τρίτο διεθνές πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, ύψους 86 δισεκ. ευρώ, που υπογράφτηκε στις αρχές Αυγούστου, αφού έχει ταχθεί υπέρ μιας μερικής διαγραφής ενός χρέους το οποίο θεωρεί μη βιώσιμο στην παρούσα μορφή του.
Οι πιστωτές της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ιδίως η Γερμανία, έχουν αποκλείσει μια διαγραφή του χρέους αλλά είναι πρόθυμες να συζητήσουν άλλες μορφές αναδιάρθρωσης όπως η επιμήκυνση των ωριμάνσεων.
Όταν ρωτήθηκε για τις διαφορές αυτές, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάνρντ δήλωσε στη σαββατιάτικη έκδοση της Le Temps: «Η συζήτηση για διαγραφή του χρέους δεν ήταν ποτέ ανοικτή, δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο να την ανοίξουμε αν τα πράγματα πάνε καλά...».
«Μιλάμε για επιμήκυνση ωριμάνσεων, μείωση επιτοκίων, εξαιρέσεις για μια ορισμένη χρονική περίοδο. Δεν μιλάμε για διαγραφή χρέους».
Στη συνέντευξη δεν γίνεται αναφορά στο εάν το Ταμείο θα δώσει τελικά νέα δανειακή βοήθεια στην Ελλάδα, με την κ. Λαγκάρντ να επαναλαμβάνει ωστόσο πως αυτή τη στιγμή το χρέος δεν είναι βιώσιμο. «Πιστεύω ότι κανένας πια δεν λέει το αντίθετο», σημείωσε, σε ένα μήνυμα προς τους εταίρους.
Ερωτηθείσα για τις επερχόμενες εκλογές, η κ. Λαγκάρντ επισήμανε πως το ΔΝΤ δεν παρεμβαίνει σε πολιτικές συζητήσεις, όμως ξεκαθάρισε πως πρέπει σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υλοποιηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την ανάκτηση της «οικονομικής ανεξαρτησίας» της χώρας μας.
Τόνισε δε με νόημα πως ακόμα υπάρχουν «πολλές μεταρρυθμίσεις» που πρέπει να γίνουν, αναφέροντας συγκεκριμένα αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο. «Ελπίζω πως οι ελληνικές Αρχές θα συνεχίσουν να υλοποιούν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε η ελληνική οικονομία να μπορέσει να ενισχυθεί», δήλωσε.
Αναφερόμενη στην Κίνα, η Λαγκάρντ είπε πως αναμένει ότι το ποσοστό ανάπτυξης της χώρας θα παραμείνει κοντά σε προηγούμενες εκτιμήσεις, ακόμα και αν κάποια επιβράδυνση είναι αναπόφευκτη έπειτα από την ταχεία επέκτασή της. 
Η Κίνα υποτίμησε το νόμισμά της, το γουάν, αυτό τον μήνα μετά την κατάρρευση των εξαγωγών της τον Ιούλιο, προκαλώντας φόβους στις διεθνείς χρηματαγορές ότι η χώρα που είναι από τους οδηγούς της παγκόσμιας ανάπτυξης χάνει την ορμή της.
«Η επιβράδυνση ήταν αναμενόμενη, προβλέψιμη, αναπόφευκτη», φέρεται να δήλωσε η Λαγκάρντ.
«Αναμένουμε ότι η Κίνα θα έχει ρυθμό ανάπτυξης 6,8%. Μπορεί να είναι λίγο λιγότερο». Το ΔΝΤ δεν πιστεύει ότι η ανάπτυξη θα πέσει στο 4 ή πέντε τοις εκατό, όπως προβλέπουν ορισμένοι.
Σημειώνοντας πως μια πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων έχει πλήξει πολλές αναδυόμενες αγορές, η Λαγκάρντ είπε πως οι οικονομίες αυτές βρίσκονται «στο κέντρο της προσοχής μας».
από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.