Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Εν αναμονή η λειτουργία καταστημάτων όλες τις Κυριακές...

Μέχρι 27 Φεβρουαρίου η απαλλαγή επιχειρήσεων από τον ΕΝΦΙΑΣε προσωρινό καθεστώς «αναστολής» θα συνεχίσει να βρίσκεται η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων. Κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν να περιμένουν την...
έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας για το αν θα επιτραπεί να ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα όλες τις Κυριακές του έτους σε δέκα τουριστικές περιοχές της χώρας, όπως προέβλεπε υπουργική απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης.

Αναπάντητο είναι το ερώτημα για το τι σημαίνει η «διαρροή» από το Μαξίμου σύμφωνα με την οποία με το νέο Μνημόνιο «επανέρχεται η αργία της Κυριακής στα καταστήματα».

Σήμερα ισχύουν δύο διαφορετικοί νόμοι, ένας που προβλέπει ότι όλα τα καταστήματα μπορούν να λειτουργούν οκτώ Κυριακές κάθε χρόνο και ένας που προβλέπει ότι όλα τα καταστήματα κάτω των 250 τ.μ. μπορούν να ανοίγουν κάθε Κυριακή σε όλη τη χώρα εφόσον υπάρχει σχετική απόφαση αντιπεριφερειάρχη.

Το νέο Μνημόνιο δεν αφήνει έξω ούτε την πώληση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείων. Μόνο που, όπως προβλέπεται, η πώληση των ΜΗΣΥΦΑ σε σουπερμάρκετ κ.α. δεν θα ξεκινήσει άμεσα, αλλά ύστερα από νόμο που θα θεσπιστεί στο τέλος του έτους και θα ξεκινήσει να ισχύει τον Ιούνιο του 2016.

Στα άμεσα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται όμως μέτρα απελευθέρωσης αγορών και επαγγελμάτων από τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ 1 και 2 που δεν είχαν υιοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ετσι μεταξύ άλλων απελευθερώνονται οι εκπτώσεις ώστε κάθε επιχείρηση να τις πραγματοποιεί όποτε θέλει, καταργείται ο περιορισμός ίδρυσης φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς, αίρεται ο περιορισμός ως προς το τι χαρακτηρίζεται αρτοποιείο κ.ά.

Επίσης από το toolkit 2 επιβάλλεται η εμπορία χύμα τσίπουρου μόνο με συνοδεία παραστατικών, αναπροσαρμόζεται ο ΕΦΚ για τις ζυθοποιίες ανάλογα με την παραγωγή τους, μειώνεται η ελάχιστη τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας στα πετρελαιοειδή όταν ανατίθεται σε τρίτους, απελευθερώνονται τα επαγγέλματα των μηχανικών, των δικαστικών και των συμβολαιογράφων και άλλα.

 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.