Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Ο άσπρος φάκελος του Βαγγέλη...


«Think as people of action and act as thinking people»*. Η φράση αυτή εκτυπωμένη με κόκκινα γράμματα βρισκόταν στον άσπρο φάκελο με τις σημειώσεις που...
κουβαλούσε μαζί του σε πολλές συναντήσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο στενός συνεργάτης του, Νίκος Καραχάλιος. Οι συνεχείς επαφές, η έντονη κινητικότητα και η ρητορική του προέδρου της ΝΔ, έχουν δείξει ότι ο ίδιος είναι «άνθρωπος της δράσης», που απευθύνεται σε όλους «τους σκεπτόμενους ανθρώπους».

Το στοίχημα του κ. Μεϊμαράκη να κερδίσει τον «μεσαίο χώρο», είναι το μεγαλύτερο που έχει βάλει στην πολιτική του καριέρα καθώς το αποτέλεσμα θα κρίνει, τόσο το αύριο της κεντροδεξιάς παράταξης όσο και το δικό του πολιτικό μέλλον με την παραμονή του ή όχι στην ηγεσία της ΝΔ, μετά και την άνοιξη, οπότε και έχουν προσδιοριστεί οι εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή προέδρου από τη βάση.

Όπως έχει πει ο ίδιος σε συνομιλητές του «στο κρίσιμο διάστημα που έρχεται, η ΝΔ δεν μπορεί να απέχει. Πιστεύω ότι πρέπει να ξαναδώσουμε το στίγμα μας, να ανοίξουμε καταρχήν τους καταλόγους μας να εγγραφούν νέα μέλη και να επανεγγραφούν όλα τα παλαιά. Το κόμμα πρέπει να έχει κατάλογο μελών ανεξαρτήτως των διαδικασιών και όλα τα σχετικά. Να προχωρήσουμε στις συζητήσεις προσδιορισμού της ταυτότητάς μας στα σημερινά δεδομένα, στα τρέχοντα».

Στόχος του είναι, όπως λέει, «με διάθεση συναίνεσης και συνεννόησης, αλλά και με τα όρια που πρέπει να έχουμε στην ανοχή μας, να προχωρήσουμε ώστε η ΝΔ να αποτελέσει τον πυλώνα που πρέπει να είναι στο πολιτικό σκηνικό». Στο πλαίσιο αυτό έχει δώσει εντολή στο Διαγραμματειακό Συντονιστικό Όργανο και τον πρόεδρό του Ανδρέα Παπαμιμίκο, την 1η Σεπτεμβρίου να ξεκινήσουν οι εγγραφές όσων το επιθυμούν, στους κομματικούς καταλόγους.

Ποιοι χωρούν στη κεντροδεξιά παράταξη που προσπαθεί να ανασυνθέσει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης; Ο ίδιος έχει δώσει την απάντηση: «Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με όποιον έχει λογική. Ακόμα και με φιλελεύθερους αν είναι παράλογοι δεν μπορώ να συνεννοηθώ. Πιο εύκολα συνεννοούμαι με έναν Συριζαίο λογικό με αντικειμενική λογική, παρά με κάποιον παράλογο σε όποιο χώρο και αν ανήκει. Εδώ λοιπόν, έχουμε χάσει την κοινή λογική. Έχουμε χάσει το αυτονόητο. Θα γίνει η επανάσταση της λογικής και του αυτονόητου», έχει πει.

Παράλληλα στέλνοντας μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του, έχει ξεκαθαρίσει οι εγγραφές νέων μελών «θα γίνουν χωρίς προνόμια, χωρίς συναλλαγές, χωρίς βαρονίες. Ο κόσμος της παράταξης δεν μπορεί να δεχθεί τέτοια «νάζια», εφόσον υπάρξουν». Το κάλεσμα πάντως του κ. Μεϊμαράκη απευθύνεται κυρίως στον απλό κόσμο και τα μεσαία στελέχη, που είτε απομακρύνθηκαν από τη ΝΔ, είτε ανήκαν σε αυτή και έφυγαν σε άλλους χώρους, όπως στον ΛΑΟΣ και στους ΑΝΕΛ.

Αποστάσεις από τον μεσαίο δρόμο του κ. Μεϊμαράκη έχουν πάρει στελέχη που κινούνται πιο δεξιά, από το «μεταρρυθμιστικό κέντρο», όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του κ. Βορίδη στην πρόσφατη Πολιτική Επιτροπή, όπου δήλωσε μεταξύ άλλων πως «αυτη η παράταξη πήρε έκφραση με το Λαϊκό Κόμμα, το Συναγερμό, την ΕΡΕ, τη Ν.Δ, αλλά είναι πάντα αυτή η παράταξη που λέγεται δεξιά στην Ελλάδα, αυτό εκπροσωπούμε, αυτό είμαστε και αυτό δε φτιάχτηκε ούτε αλλάζει».

Στο τέλος όμως, ολοκλήρωσε την ομιλία του, με τη φράση «η ΝΔ έδωσε την πλήρη εμπιστοσύνη στον Βαγγέλη Μειμαρακη, όχι απλώς να είναι πρόεδρος της ΝΔ, αλλά όποτε χρειαστεί να είναι ο αυριανός πρωθυπουργός της Ελλάδος», γεγονός που δείχνει ότι ο σημερινός πρόεδρος του κόμματος έχει κερδίσει την πρώτη φάση της εσωκομματικής μάχης. Το τι θα γίνει στη συνέχεια θα κριθεί από τις εξελίξεις. Ο κ. Μεϊμαράκης πάντως έχει δείξει ότι ο ίδιος και δρα και σκέφτεται…

*Μτφρ: Σκέψου σαν άνθρωπος της δράσης και δράσε σαν σκεπτόμενος άνθρωπος

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.