Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Μετέωρη η αγορά εξοχικής κατοικίας

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ
 Από την ομαλοποίηση ή όχι της κατάστασης αναφορικά με την κρίση χρέους στην Ελλάδα, τους επόμενους μήνες, εξαρτάται, εν πολλοίς, η προοπτική βελτίωσης των συνθηκών στην αγορά εξοχικής κατοικίας. Η μεγάλη αβεβαιότητα που επικράτησε τους τελευταίους μήνες αναφορικά με την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωζώνη, είχε διττή επίδραση στην αγορά εξοχικών.

Κατ’ αρχάς, όπως επισημαίνουν μεσιτικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στην εν λόγω αγορά, οι ξένοι που κινούνταν στην αγορά για απόκτηση κατοικίας για ίδια χρήση, πύκνωσαν τις αναζητήσεις τους, εκτιμώντας ότι το αρνητικό κλίμα θα ευνοούσε την επίτευξη χαμηλότερης τιμής. Εν πολλοίς, αυτό όντως ίσχυσε, ωστόσο η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων αποθάρρυνε αρκετούς ενδιαφερόμενους από το να πραγματοποιήσουν συναλλαγές.

Ταυτόχρονα, η τρέχουσα κατάσταση στην οικονομία και την πολιτική σκηνή λειτουργεί αποτρεπτικά για τους ξένους αγοραστές που έχουν ως κύριο μέλημά τους την απόκτηση κάποιου εισοδήματος από το ακίνητο που θα αποκτήσουν και πιθανώς και κάποια σημαντική υπεραξία σε περίπτωση μεταπώλησής του. Δηλαδή, αν πρόκειται για ιδιώτες επενδυτές στην αγορά εξοχικής κατοικίας, το ρίσκο αυξάνεται, με αποτέλεσμα όσο χαμηλές κι αν είναι οι τιμές, να προτιμούν άλλες αγορές. Παρ’ όλα αυτά, οι εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα προσφέρουν τις υψηλότερες αποδόσεις μεταξύ των υπολοίπων χωρών της Μεσογείου. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Algean Property, οι πολυτελείς κατοικίες σε περιοχές όπως η Μύκονος, η Ελούντα, η Ρόδος και η Χαλκιδική προσφέρουν κατά σειρά τις υψηλότερες αποδόσεις στην αγορά. Συγκεκριμένα, οι κατοικίες στη Μύκονο προσφέρουν ετήσια μεικτή απόδοση της τάξεως του 7,4%, στην Ελούντα οι αποδόσεις διαμορφώνονται στο 5,8%, στη Ρόδο στο 5,6% και στη Χαλκιδική στο 5,5%.

Οι εν λόγω προορισμοί καταλαμβάνουν αντίστοιχα τις τέσσερις πρώτες θέσεις της κατάταξης, με την πέμπτη θέση να ανήκει στις Δαλματικές Ακτές (Κροατία), όπου η εκμετάλλευση εξοχικών κατοικιών προσφέρει μεικτή απόδοση της τάξεως του 5,4%, ενώ έπονται δύο ακόμη περιοχές της Ελλάδας, η Κέρκυρα με αποδόσεις 4,8% και το Πόρτο Χέλι με αποδόσεις 4,8%.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη σημαντική πτώση των τιμών αγοράς εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και στην πολύ μικρότερη κάμψη των τιμών ενοικίασης το ίδιο διάστημα. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών οι τιμές πώλησης εξοχικών έχουν υποχωρήσει μέχρι 40%.

από τήν Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.