Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

O φόβος του «κουρέματος» των καταθέσεων αύξησε την κατανάλωση και την ανάπτυξη

Αύξηση και μάλιστα μεγαλύτερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις σημείωσε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015, καθώς διαμορφώθηκε σε 1,6% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2014 και ενώ η αρχική εκτίμηση της 13ης Αυγούστου έκανε λόγο για αύξηση 1,4%. Πρόκειται, μάλιστα, για τη μεγαλύτερη σε ετήσια βάση αύξηση από το 2008. Η εξήγηση για αυτή τη «μαγική εικόνα», δηλαδή της αύξησης του ΑΕΠ την ώρα που σημαντικοί παραγωγικοί κλάδοι της οικονομίας, όπως για παράδειγμα η μεταποίηση, ακολουθούν καθοδική πορεία, βρίσκεται στον φόβο των καταναλωτών για «κούρεμα» των καταθέσεων, φόβος που προϋπήρξε της προκήρυξης του δημοψηφίσματος και της επιβολής των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων.
Με άλλα λόγια, υπό τον φόβο είτε του «κουρέματος» των καταθέσεων είτε της απώλειας της αξίας τους από ενδεχόμενη μετάβαση στη δραχμή, οι πολίτες προχώρησαν σε σημαντικές αγορές διαρκών και καταναλωτικών αγαθών. Την ίδια ώρα οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου και οι εξαγωγές, μεγέθη που φανερώνουν παραγωγική δραστηριότητα, υποχώρησαν. Αν μη τι άλλο, η εξέλιξη αυτή φανερώνει για ακόμη μία φορά την...
 
 συνέχεια
...αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να εισέλθει σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, καθώς ακόμη και σε συνθήκες κρίσης, όπως αυτές που επικρατούν την τελευταία εξαετία στη χώρα, ή ακόμη και φόβου, όπως συνέβη από την άνοιξη κι έπειτα, αυτό που ενισχύεται είναι η κατανάλωση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 2,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2014 και διαμορφώθηκε σε 43,243 δισ. ευρώ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015 έναντι 42,315 δισ. ευρώ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014 και 41,966 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2013. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης σε ετήσια βάση προέρχεται από την αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών και πολύ λιγότερο από αυτή της γενικής κυβέρνησης. Ειδικότερα, το δεύτερο τρίμηνο του 2015 η τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών διαμορφώθηκε σε 32,99 δισ. ευρώ έναντι 32,18 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014, ενώ της γενικής κυβέρνησης σε 10,45 δισ. ευρώ από 10,22 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν.
Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης γίνεται εμφανής τόσο από τα στοιχεία για τις πωλήσεις των αυτοκινήτων όσο και από την ενίσχυση του κλάδου επίπλων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών και εν γένει οικιακού εξοπλισμού για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά μεγάλη περίοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Απρίλιο οι πωλήσεις αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 47,2%, τον Μάιο κατά 27,9%, ενώ και τον Ιούνιο συνεχίστηκε η ανοδική πορεία της αγοράς με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 21,7% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2014. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο ίσως είναι αυτό που μεταφέρουν οι άνθρωποι της αγοράς: οι καταναλωτές όχι μόνο προχωρούσαν σε παραγγελίες αυτοκινήτων, αλλά φρόντιζαν ειδικά τον Μάιο και τον Ιούνιο να τα εξοφλούν πολύ νωρίτερα από το προβλεπόμενο.
Ανάλογα συμπεράσματα προκύπτουν και από τον κλάδο των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, κλάδος που τα προηγούμενα χρόνια υπέστη σημαντική καθίζηση τζίρου. Τον Μάιο του 2015 ο όγκος πωλήσεων στα καταστήματα επίπλων-ηλεκτρικών ειδών-οικιακού εξοπλισμού αυξήθηκε κατά 4,2% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2014.
Από την άλλη, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου υποχώρησαν κατά 3,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2015 σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2014, στα 5,02 δισ. ευρώ από 5,197 δισ. ευρώ. Μείωση, εξάλλου, παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών, κατά 4,2% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015, με την παρτίδα να σώζει μάλλον μόνο ο τουρισμός, καθώς οι εξαγωγές υπηρεσιών καταγράφουν αύξηση στο εξεταζόμενο διάστημα της τάξης του 1,6%.
Η επιδείνωση της παραγωγικής δραστηριότητας αποτυπώνεται άλλωστε τους τελευταίους μήνες και στον δείκτη υπεύθυνων προμηθειών για τη μεταποίηση (PMI), καθώς βρίσκεται συνεχώς κάτω από το όριο των 50 μονάδων, δηλαδή βρίσκεται σε κατάσταση ύφεσης.
Οι προβλέψεις δείχνουν ύφεση
Μπορεί το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ να κατέγραψε αξιοσημείωτη αύξηση, όμως οι προβλέψεις για το σύνολο του έτους δείχνουν ύφεση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δανειστών, όπως αυτές περιλαμβάνονται στην ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το 2015 εκτιμάται ότι θα κλείσει με ύφεση, με το ΑΕΠ να υποχωρεί κατά 2,3%, ενώ ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης θα συνεχισθεί και το 2016 με εκτίμηση για -1,3%. Σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις το 2017 εκτιμάται ανάπτυξη 2,7% και το 2018 3,1%.
Oι εκτιμήσεις, βεβαίως, για ύφεση το 2015 και μάλιστα στα επίπεδα του 2,3% (ή 2% με 2,5% όπως εκτιμά το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών) οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους βρήκε την ελληνική οικονομία με κλειστές τις τράπεζες και με περιορισμούς στη διακίνηση των κεφαλαίων, οι οποίοι μάλιστα ισχύουν ακόμη και είναι άγνωστο πότε θα αρθούν. Ηδη οι επιπτώσεις είναι ορατές στην απασχόληση (τον Ιούλιο η απασχόληση μειώθηκε κατά 16.658 θέσεις εργασίας) με την αγορά να προβλέπει ότι η ανεργία θα εκτοξευθεί στο σύνολο του έτους στο 30%.
Επιπτώσεις υπάρχουν επίσης και στις πωλήσεις των διαρκών αγαθών, όπως για παράδειγμα των αυτοκινήτων, που, μετά το πολύμηνο σερί ανόδου, υποχώρησαν τον Ιούλιο κατά 23,9%. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στο υπόλοιπο λιανεμπόριο, με τις εκτιμήσεις της αγοράς να κάνουν λόγο για υποχώρηση του τζίρου που φτάνει ακόμη και το 30%, ενώ ακόμη μεγαλύτερη πτώση κύκλου εργασιών αναμένεται στη βιομηχανία.
από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.