Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Συνέντευξη Τσίπρα στη Real News

Τσίπρας: Κυβέρνηση αυτοδυναμίας από μηδενική βάση...


«Θα κόψουμε το γόρδιο δεσμό με τη διαπλοκή»
 - "Καρφιά" για Κωνσταντοπούλου, Λαφαζάνη και "Ποτάμι".
-Ο Βαρουφάκης «έχει κάθε δικαίωμα να μου ασκεί κριτική. Όπως όλοι άλλωστε. Στο τέλος όμως, να ξέρετε ότι και οι κρίνοντες κρίνονται»...
«Θα κερδίσουμε και μάλιστα καθαρά», υπογραμμίζει ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Η πλειοψηφία του λαού μάς ζητεί τομές και σταθερότητα, Γι΄ αυτό και θα μας δώσει την ευκαιρία να κυβερνήσουμε σε βάθος τετραετίας, δίνοντας καθαρή εντολή αυτοδυναμίας στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί την σταθερότητα» προσθέτει ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Real News.

«Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να συγκροτηθεί από μηδενική βάση» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και προανήγγειλε μια κυβέρνηση που θα συγκεντρώνει ό,τι καλύτερο έχει αυτήν τη στιγμή η χώρα και που θα είναι έτοιμη να στρατευτεί στην υπόθεση της μεγάλης αλλαγής, «μια κυβέρνηση που να αντέχει στα δύσκολα και να είναι συμπαγής στις μάχες κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής, στις μάχες για την αναγκαία μεταρρύθμιση του κράτους», «χωρίς να τηρείται κάποιου είδους επετηρίδα, αλλά και χωρίς να αποκλείονται υπουργοί που υπήρξαν σταθεροί, σοβαροί και αποτελεσματικοί στην προηγούμενη θητεία τους».


Ο Αλέξης Τσίπρας στο ερώτημα με ποιος θα κυβερνήσει, ειδικά εάν δεν μπουν οι ΑΝΕΛ στη Βουλή, υπογράμμισε ότι...


 συνέχεια
...«θα έχουμε ισχυρή λαϊκή εντολή για αυτοδύναμη κυβέρνηση. Θα έχουμε επίσης έναν σίγουρο σύμμαχο στο πρόσωπο των ΑΝΕΛ». Ερωτηθείς για το κατά πόσο είναι πιθανός ένας μεγάλος συνασπισμός με τη Νέα Δημοκρατία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να βάλουμε από το παράθυρο στην κυβέρνηση το παλιό, αμαρτωλό, ένοχο για τα σημερινά δεινά πολιτικό κατεστημένο που ο λαός μας έδιωξε από την πόρτα».

Ωστόσο, σε σχετική ερώτηση συμφώνησε εμφατικά ότι «ο τόπος δεν σηκώνει άλλες εκλογές». «Η πλειοψηφία του λαού μάς ζητεί τομές και σταθερότητα, Γι΄ αυτό και θα μας δώσει την ευκαιρία να κυβερνήσουμε σε βάθος τετραετίας, δίνοντας καθαρή εντολή αυτοδυναμίας στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί την σταθερότητα» πρόσθεσε.


Αναφερόμενος στο Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «δεν μπορεί να κρύψει την πολιτική αλχημεία που αποτελεί την αγαπημένη μέθοδο στην οποία καταφεύγει συστηματικά ο κ. Θεοδωράκης
».


Ιδιαίτερο βάρος έδωσε στη συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας στη μάχη ενάντια στη διαπλοκή. «Δώσαμε ήδη κάποια δείγματα γραφής με το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές συχνότητες, το οποίο βάζει σε τάξη το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Και με τους φόρους που καλούνται να πληρώσουν οι εθνικοί εργολάβοι. Και με τα πρόστιμα που ήδη κατέβαλαν ορισμένοι εξ' αυτών. Και με τις λίστες τις οποίες ελέγχουμε με αυστηρότητα. Αυτό εξηγεί γιατί έχουμε το μοναδικό παγκοσμίως φαινόμενο όλα σχεδόν τα μεγάλα ΜΜΕ να έχουν γίνει κέντρα γκρίζας προπαγάνδας κατά της κυβέρνησής μας.  Μπορώ να σας πω το εξής. Είναι ένας γόρδιος δεσμός που είμαστε αποφασισμένοι να κόψουμε με το σπαθί της διαφάνειας και της Δικαιοσύνης. Και θα τον κόψουμε».


Αναφερόμενος στον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τη Λαϊκή Ενότητα, ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι «αποφάσισε να κηρύξει αριστερό εμφύλιο. Έχει ανάγκη από έναν εμφύλιο πόλεμο. Σας διαβεβαιώνω όμως ότι αυτός ο εμφύλιος θα μείνει μονόπλευρος. Όποιος έριξε την κυβέρνηση δεν μπορεί να κρυφτεί. Όπως δεν μπορούν να κρυφτούν και τα αποτελέσματα της στάσης καθενός, ανεξάρτητα από τις προθέσεις του»


Από το στόχαστρο του Αλέξη Τσίπρα δεν διαφεύγει ούτε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, για την οποία τόνισε «Είμαι από αυτούς που δεν διστάζω να αναγνωρίσω τα λάθη μου. Αλλά για όσους το παραξηλώνουν στην κριτική τους για την επιλογή μου, ένα έχω να πω: Έχει η… ζωή γυρίσματα. Εξάλλου, τις τελευταίες ημέρες των εντολών η κυρία Κωνσταντοπούλου έτυχε απρόσμενης αναγνώρισης και φιλοφρονήσεων τόσο από τα δεξιά όσο και από τα πολύ αριστερά. Δεν σας λέει τίποτα αυτό;» διερωτήθηκε. Κληθείς να σχολιάσει την κατηγορία της ότι τα βρήκε με τη διαπλοκή, ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζει «θλιβερό το γεγονός».


Αναφερόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «έχει κάθε δικαίωμα να μου ασκεί κριτική. Όπως όλοι άλλωστε. Στο τέλος όμως, να ξέρετε ότι και οι κρίνοντες κρίνονται».


Τέλος, ερωτηθείς για το πως θα αντιστοιχίσει τον κομματικό με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «υπήρξαν αποχωρήσεις στελεχών και μελών από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία μένει και υπερασπίζεται το κόμμα της και την κυβέρνησή της. Αποδείχθηκε στην κυβερνητική μας δοκιμασία καθώς και στη διαπραγμάτευση ότι το κόμμα μας έχει αδύναμους δεσμούς με την κοινωνία. Ότι δεν γίνεται πράξη από πάνω μέχρι κάτω το γνωστό και απαιτητικό: λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά. Και ότι είναι αδύναμοι οι δεσμοί μας, κυρίως με την εργατική τάξη, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες και όλους εκείνους που δοκιμάζονται σκληρά τα τελευταία χρόνια. Δεν πιστεύω και δεν πιστεύουμε στην ανάθεση. Ούτε βεβαίως στο κομματικό ρουσφέτι και τους ιδιοτελείς εναγκαλισμούς. Πιστεύουμε σε μία κοινωνία που απαιτεί, προτείνει και παρεμβαίνει και μάχεται. Και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να δεθεί και να αντιστοιχηθεί με τα πιο δραστήρια και ανήσυχα κομμάτια της κοινωνίας. Να γίνει ένας από τους βασικούς διαύλους επικοινωνίας του λαού με την κυβέρνηση.  Από την άποψη αυτή θα θέλαμε όχι να χειροκροτεί, αλλά να απαιτεί μαζί με την κοινωνία από την κυβέρνηση της Αριστεράς. Όρθιος, μαχόμενος, ριζωμένος στην κοινωνία της δημοκρατίας και της συμμετοχής
».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.