Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Στα «πρότυπα» των wealth funds Νορβηγίας και Σιγκαπούρης...

Στα «πρότυπα» των wealth funds Νορβηγίας και Σιγκαπούρης το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων
...το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων...
Μια πρόταση πολύ διαφορετική από αυτή που αρχικά ανέμεναν για το Ανεξάρτητο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων παρουσιάσθηκε χθες στους επικεφαλής των θεσμών από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM ανέμεναν τη...
«μεγέθυνση» του σημερινού ΤΑΙΠΕΔ. Ωστόσο, ο υπουργός τους παρουσίασε μια πρόταση για ένα νέο φορέα που θα ειδικεύεται στις τιτλοποιήσεις και στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και θα λειτουργεί όπως τα αντίστοιχα wealth funds της Νορβηγίας και της Σιγκαπούρης.

Η εν λόγω πρόταση που εν πολλοίς αντιγράφει ήδη επιτυχημένα παραδείγματα εταιρειών και ταμείων διαχείρισης, προβλέπει πως στο «υπερ- Ταμείο» θα δοθεί προς διαχείριση κάθε κρατικό περιουσιακό στοιχείο που σήμερα το διαχειρίζονται φορείς του Δημοσίου.

Όπως αποσαφηνίστηκε, θα περάσουν μετοχές εταιρειών, αλλά όχι και το μάνατζμεντ, ενώ μεγάλο βάρος θα πέσει στην διαχείριση των ακινήτων.

Μετά από σχετική ερώτηση του εκπροσώπου της ΕΚΤ αποσαφηνίσθηκε πως και οι τραπεζικές μετοχές που σήμερα κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα περάσουν στο Ανεξάρτητο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, χωρίς να αποκλείεται μάλιστα η ενοποίηση του ΤΧΣ με αυτό.

Οι θεσμοί θεωρούν πως η διαδικασία σύστασης και ενεργοποίησης του νέου Ταμείου θα απαιτήσει χρόνο και πως ενδιάμεσα το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να εξακολουθήσει να λειτουργεί αυτόνομα, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για τις αποκρατικοποιήσεις του 2015, αλλά και του πρώτου εξαμήνου του 2016.

Κάποιοι εκ των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM θεωρούν πως το σχέδιο που προτείνει η ελληνική πλευρά είναι «φαραωνικό» και πως θα απαιτήσει ειδική οργάνωση για να εξελιχθεί ομαλά.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.