Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΕ: Συμφώνησαν για την μετεγκατάσταση 34.000 προσφύγων και... βλέπουμε


ΕΕ: Συμφώνησαν για την μετεγκατάσταση 34.000 προσφύγων και... βλέπουμε



 Πρόσφυγες και υποστηρικτές τους έξω από το κτίριο όπου πραγματοποιήθηκε το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πηγή: (ΑΡ)

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. υιοθέτησαν τη Δευτέρα (χθές) στις Βρυξέλλες την πρώτη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα.
Οπως σημείωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου Γιαν Ασελμπορν, η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από σήμερα Τρίτη. «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πολιτικό μήνυμα», είπε ο Γ. Ασελμπορν, σημειώνοντας ωστόσο ότι μόνο για τους 34.000 έχει προσδιοριστεί η χώρα της μετεγκατάστασης.

Οσον αφορά τη δεύτερη πρόταση της Επιτροπής, για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία, που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, το Συμβούλιο συμφώνησε επί της αρχής. Η πρόταση θα επανεξεταστεί στην επόμενη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις 8 Οκτωβρίου.

«Δυστυχώς δεν καταφέραμε να φτάσουμε στην επιθυμητή συμφωνία όσον αφορά τη μετεγκατάσταση των 120.000 προσφύγων», δήλωσε ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σημειώνοντας ότι τα κράτη-μέλη συμφώνησαν στην πλειοψηφία τους, αλλά δεν υπήρξε ομοφωνία.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη να αναλάβει δράση», δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Οταν δεν πετυχαίνουμε την πρώτη φορά, ξαναπροσπαθούμε. Ο κόσμος μάς βλέπει. Είναι καιρός να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας», κατέληξε ο έλληνας επίτροπος.

Για τα κέντρα υποβοήθησης
Εξάλλου, ο Γιαν Ασελμπορν αναφέρθηκε στην ανάγκη εγκατάστασης και λειτουργίας κέντρων υποβοήθησης (hotspot) στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία. Οσον αφορά την Ιταλία, τόνισε ότι τα hotspots είναι έτοιμα να λειτουργήσουν, ενώ όσον αφορά την Ελλάδα ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές ζήτησαν τη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου (EASO) και τα κράτη - μέλη. Οπως είπε ο Γιαν Ασελμπορν το αίτημα των ελληνικών Αρχών έχει γίνει δεκτό.

Aπό ελληνικής πλευράς, ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, παρεμβαίνοντας στην συζήτηση στο Συμβούλιο δήλωσε τα εξής: «Περιμένουμε να σταθείτε με ευθύνη και αλληλεγγύη απέναντι στο ζήτημα, δεν θα μετατρέψουμε τη χώρα μας σε έναν τεράστιο καταυλισμό προσφύγων».

Χαιρετίζοντας το ενισχυμένο πακέτο μέτρων μετεγκατάστασης που παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα δεσμεύτηκε ότι θα αξιοποιήσει την τεχνική και οικονομική βοήθεια της Ε.Ε., ζητώντας σημαντική ενίσχυση δεδομένου ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό. Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει όλες τις διοικητικές και επιχειρησιακές δεσμεύσεις της, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία της μετεγκατάστασης προσφύγων σε άλλα κράτη - μέλη.

«Μόνη λύση είναι η κοινή δράση, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εμπειρίας των δικαιωμάτων, της αλληλεγγύης και του Διαφωτισμού. Μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, ο ελληνικός λαός έδειξε έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στα αυξανόμενα κύματα προσφύγων που φτάνουν στην χώρα μας. Αναμένουμε την επίδειξη αντίστοιχης αλληλεγγύης και από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη» είπε ο κ. Μουζάλας.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.