Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Κούβα : 50 χρόνια οικονομικού εμπάργκο...

Την άρση του αμερικανικού εμπάργκο απαίτησε από το βήμα του ΟΗΕ ο Ραούλ Κάστρο

21:24 | 26 Σεπ. 2015
tvxs.gr
Την άρση του αμερικανικού οικονομικού εμπάργκο που έχει επιβληθεί εδώ και 50 χρόνια στη χώρα απαίτησε σήμερα από το βήμα του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο. 
Το εμπάργκο «είναι το κύριο εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας» είπε ο Ραούλ Κάστρο ενώ για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων της χώρας του με τις ΗΠΑ υποστήριξε ότι είναι ασφαλώς «μια σημαντική πρόοδος η οποία υποστηρίχθηκε ευρύτατα από τη διεθνή κοινότητα». 
«Εντούτοις το οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό εμπάργκο εναντίον της Κούβας συνεχίζεται εδώ και πάνω από μισό αιώνα, προκαλώντας ζημιές και στερήσεις στον κουβανικό λαό» πρόσθεσε.
Ο Ραούλ Κάστρο δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι κάθε χρόνο τα 193 μέλη της Συνέλευσης ζητούν με συντριπτική πλειοψηφία την άρση του εμπάργκο με μια μη υποχρεωτικού χαρακτήρα απόφασή τους, την οποία η Ουάσινγκτον επιλέγει κάθε φορά να αγνοεί.
Ο Κουβανός ηγέτης επισήμανε επίσης πως αυτό το εμπάργκο «συνεχίζει να βλάπτει τα συμφέροντα των Αμερικανών πολιτών και των αμερικανικών επιχειρήσεων».
Οι ΗΠΑ ελάφρυναν τις εμπορικές κυρώσεις που πλήττουν την Κούβα στο πλαίσιο της ιστορικής προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς πάντως να βάλουν ένα τέλος στο εμπάργκο. Η πλήρης άρση του δεν μπορεί να αποφασισθεί παρά από το Κογκρέσο, η πλειοψηφία του οποίου παραμένει εχθρική στην προσέγγιση με την Αβάνα.
Ο 84χρονος Κουβανός πρόεδρος θα απευθυνθεί άλλη μια φορά στη Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα, μόλις μερικές ώρες μετά τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.