Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

ΝΔ: Βαθύ γαλάζιο παρασκήνιο...

 ...και συγκρούσεις μηχανισμών

undefined
09:58 | 26 Σεπ. 2015 
Tvxs Ανάλυση
Τη Δευτέρα θα οριστικοποιηθεί η απόφαση του Β. Μεϊμαράκη για το αν θα διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ απέναντι στον Κυρ. Μητσοτάκη. Αυτό θα είναι ένα Σαββατοκύριακο περίσκεψης και εκτίμησης των δεδομένων που υπάρχουν μέχρι στιγμής αλλά και όσων μπορεί να προκύψουν. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που θα μετρήσει καταλυτικά είναι η στάση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, ο οποίος εξακολουθεί να έχει σημαντική επιρροή στο εσωτερικό της παράταξής του. 
Ιδεολογική ασάφεια 
Πέρασε σχετικά απαρατήρητη η πολύ ήπια αντίδραση της ΝΔ στο «μπες-βγες» του Δ. Καμμένου στην κυβέρνηση. Η αιτία δεν βρίσκεται μόνο στην εσωκομματική αναμπουμπούλα που δεν τους αφήνει χώρο για δυναμική και ουσιαστική αντιπολίτευση, αλλά και σε ιδεολογικές/αξιακές ασάφειες. Όταν, για παράδειγμα, ο Ευ. Μεϊμαράκης, προεκλογικά, σε ερώτηση για τους γάμους ομοφυλοφίλων είχε εκφράσει τον προβληματισμό του για το «αν θα προσπαθούν να μας πείσουν ότι αυτό είναι το νορμάλ και το σωστό», καταλαβαίνει κανείς ότι δεν υπάρχει μία μόνο προσέγγιση στη ΝΔ σχετικά με την ομοφοβία και επομένως το ποιους ακριβώς και πόσο ενοχλούν οι αντιλήψεις Καμμένου δεν είναι αυτονόητο. 
Αν προσπαθήσει κανείς να αναλύσει τις διεργασίες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας με όρους ιδεολογικούς δεν θα βγάλει άκρη. Για παράδειγμα, η Ντόρα Μπακογιάννη είναι φιλελεύθερη όσο και ο αδελφός της Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο όμως δεν θα στηρίξει στη μάχη για την ηγεσία. Βρίσκονται πολύ κοντά του οι Μ. Βορίδης και Αδ. Γεωργιάδης, οι οποίοι προέρχονται από τον ΛΑΟΣ και τα βάθη της δεξιάς αλλά παρόλα αυτά προβάλλονται ως μεταρρυθμιστές. 
Όλοι αυτοί μαζί θεωρείται ότι αναφέρονται στον Α. Σαμαρά, όσο παράξενο και αν φαίνεται αυτό σε πρώτη ανάγνωση. Ο Ευ. Μεϊμαράκης επαγγέλθηκε προεκλογικά άνοιγμα στο κέντρο αλλά οι «λαθρομετανάστες» ταξίδευαν από ομιλία σε ομιλία του. Επομένως, ποιοι είναι φιλελεύθεροι, ποιοι κινούνται στα δεξιά της δεξιάς και γιατί δεν ομαδοποιούνται; 
Για να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια στη ΝΔ θα πρέπει να δώσει προσοχή στους μηχανισμούς και τα συστήματα επιρροής, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία των προσωπικών στρατηγικών. 
Ο λόγος για τον οποίο ο Ευ. Μεϊμαράκης δεν έχει ανακοινώσει ακόμη υποψηφιότητα είναι ότι δεν έχει κάνει την τελική συνεννόηση με τους καραμανλικούς. Εκκρεμεί μια συνάντηση/συζήτηση με τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος είναι μάλλον επιφυλακτικός για το αν πρέπει να πάρει ανοιχτά ή όχι θέση, γιατί η εκλογή από τη βάση, σε μια συγκυρία όπως αυτή, μπορεί να κρύβει πάντα εκπλήξεις.
Από την άλλη, στην περίπτωση που οι καραμανλικοί στήριζαν ανοιχτά Μεϊμαράκη και εκείνος κέρδιζε τη μάχη για την ηγεσία, μπορεί την επόμενη μέρα να προέκυπτε διάσπαση. Μπορεί, δηλαδή, η ομάδα Μητσοτάκη -Βορίδη - Γεωργιάδη, που βρίσκεται σε συνεννόηση, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, με τον Α. Σαμαρά να έφευγε και να ακολουθούσε το δικό της δρόμο έξω από το μαντρί. Πώς θα έπαιρνε πάνω του μια τέτοια ευθύνη ένας Κ. Καραμανλής; 
Εκκρεμότητες εβδομάδας 
Το συμπέρασμα είναι ότι ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι μεγάλες αποφάσεις για το μέλλον της ΝΔ. Μέχρι τις 2 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν κατατεθεί οι υποψηφιότητες οι οποίες δεν μπορεί να είναι περισσότερες από εννιά (με βάση των αριθμό υπογραφών που απαιτούνται). 
Πέρα από υποψηφιότητες τύπου Πατούλη και Π. Ψωμιάδη, ενδιαφέρον έχει η απάντηση που δεν δίνει ακόμη στους συνομιλητές της η Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία έχει υψηλή δημοτικότητα και στήριξη, αλλά και το πού θα οδηγήσουν οι αναζητήσεις κάποιας «έκπληξης». 
Οι περιφερειάρχες Τζιτζικώστας και Μπακογιάννης πλασάρονται από αρκετές πλευρές ως ιδανικοί «αντι - Τσίπρες» λόγω ηλικίας αλλά το γεγονός ότι δεν θα μπορούν να πάρουν μέρος ούτε στις επόμενες εκλογές βάσει του νόμου για τους αυτοδιοικητικούς αποτελεί σοβαρό μειονέκτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.