Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Μεγάλος συνασπισμός: Η εναλλακτική της «αριστερής παρένθεσης»

TVXS Aνάλυση

17:41 | 08 Σεπ. 2015
tvxs.gr
Νέα Δημοκρατία και παραδοσιακά media το προωθούν ως κεντρικό διακύβευμα της προεκλογικής ατζέντας, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σκοπεύει να το θέσει ως βασικό ζήτημα του αυριανού ντιμπέιτ και τα «Νέα», με το σημερινό τους πρωτοσέλιδο, επικαλούμενα διαρροή εκ Βρυξελλών, διακηρύσσουν ότι αποτελεί προϋπόθεση για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.
Είναι ο στόχος που ο Αλέξης Τσίπρας αποκρούει κατηγορηματικά διεκδικώντας «την πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσει επιτέλους η Αριστερά» και διαμηνύοντας ότι δεν θα γίνει όμηρος και συνένοχος των «ζόμπι».
Το δημοσίευμα των Νέων
Είναι όμως κι ένας στόχος που δεν θα εγκαταλειφθεί εύκολα, είτε μέσω του «συναινετικού» σφυροκοπήματος Μεϊμαράκη, είτε μέσω του δημοσκοπικού κλίματος και των διαρροών που αποδίδονται στους δανειστές.
Σύμφωνα με το σημερινό, ενδεικτικό πρωτοσέλιδο των Νέων, πηγή των Βρυξελλών ανέφερε πως μόνο με μια κυβέρνηση που θα διαθέτει ευρύτατη νομιμοποίηση θα διαπραγματευθεί η ευρωζώνη ρύθμιση του χρέους. Μάλιστα, η ίδια πηγή φέρεται να διαβεβαίωσε ότι τα σχετικά μηνύματα έχουν ήδη σταλεί και στα ελληνικά κόμματα.
«Είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι θα γίνει συμφωνία με τη μισή Ελλάδα»φέρεται να δήλωσε η εν λόγω πηγή, προσθέτοντας ότι η θέση αυτή της Ευρώπης αναμένεται να αποτελέσει βαρύνοντα παράγοντα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων μετά τις εκλογές, προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Η απάντηση Τσακαλώτου
Με το βλέμμα στραμμένο όχι μόνον στην κάλπη, αλλά ακριβώς και στην επόμενη ημέρα των εκλογών ήρθε η απάντηση στο δημοσίευμα από τον πρώην υπουργό Οικονομικών και υποψήφιο με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β Αθήνας Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος τόνιε ότι «καμία κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού δεν θα βγάλει τη χώρα από το τέλμα» και πως «δεν υπάρχουν ουδέτερες πολιτικές».
«Προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη της χώρας», λέει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος,  «είναι η ρύθμιση του χρέους. Και αυτό ήταν η βασική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ και ως κυβέρνηση, σε αντίθεση με άλλα κόμματα που κυβέρνησαν και θεωρούσαν το χρέος βιώσιμο. Κανένας μεγάλος συνασπισμός, λοιπόν, όπως φέρεται να υποστηρίζει πηγή της Κομισιόν δεν εγγυάται ρύθμιση του χρέους –το αντίθετο.

Η ΝΔ του κ. Μεϊμαράκη έχει ξεκαθαρίσει, με χίλιους δυό τρόπους, ότι θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Καμία, όμως, κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα. Δεν υπάρχουν «ουδέτερες» πολιτικές. Η χώρα έχει ανάγκη από μια αριστερή κυβέρνηση που θα μπορέσει να επεξεργαστεί και να εφαρμόσει ένα «παράλληλο πρόγραμμα» που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε συνεργασία με νεοφιλελεύθερες δυνάμεις».
Η δε συνέχεια στη μάχη και στην, δια της συναινέσεως, επιχείρηση παγίδευσης του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται αύριο σε επίπεδο κορυφής - στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, όπου ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σχεδιάζει ανοιχτό και απ' ευθείας προσκλητήριο συγκυβέρνησης στον Αλέξη Τσίπρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.