Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Ορκίστηκε εκ νέου πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας


ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
 Με πολιτικό όρκο ορκίστηκε λίγο μετά τις 20:00, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, για δεύτερη φορά ως πρωθυπουργός, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Τον κ. Τσίπρα συνόδευσαν στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρώην υπουργός Επικράτειας Ν. Παππάς και η πρώην κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Αμέσως μετά την ορκωμοσία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός υπέγραψαν το σχετικό πρωτόκολλο. Μετά την ορκωμοσία ο πρωθυπουργός μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου παρέλαβε εκ νέου τα καθήκοντά του από την υπηρεσιακή πρωθυπουργό κ. Βασιλική Θάνου.
Η κα Θάνου συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για τη νίκη του κόμματός του και για την επανεκλογή του στη θέση του προέδρου της ελληνικής κυβέρνησης. «Ο λαός, σας περιέβαλε και πάλι με εμπιστοσύνη και σας αναθέτει εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας, μέσα σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού καλείσθε να αναλάβετε το δύσκολο έργο, δια της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν  ψηφισθεί, να οδηγήσετε τη χώρα στην έξοδο από την κρίση και στην οικονομική ανάπτυξη», είπε στον πρωθυπουργό η Βασιλική Θάνου και τόνισε ότι «η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα. Ο λαός έχει ανάγκη από ενότητα και ομοψυχία, ώστε όλοι μαζί να πορευθούμε προς ένα καλύτερο μέλλον».
Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του συνεχάρη την κα Θάνου για την ουσιαστική και αποτελεσματική θητεία και για το γεγονός ότι ως υπηρεσιακή κυβέρνηση χειρίστηκε μια οξυμένη κατάσταση και στο προσφυγικό ζήτημα, αλλά και όλα τα τρέχοντα ζητήματα της διακυβέρνησης και κυρίως την προεκλογική περίοδο. Επεσήμανε παράλληλα στην κα Θάνου ότι κατέγραψε «μια ιστορική πρωτιά, ως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός και αυτό είναι ένα μήνυμα για την ανάγκη να υπάρξει και στα αξιώματα της πολιτείας ίση συμμετοχή και των δύο φύλων». Τέλος, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία ότι όταν θα αποχωρεί από το Μέγαρο Μαξίμου «οι αναμνήσεις μιας δύσκολης εποχής θα έχουν αντικατασταθεί από καλύτερες και πιο δημιουργικές». 
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον ΠτΔ
Ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε στις 18:00 την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Κατά την συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Mέγαρο ο κ. Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επισήμανε ότι «ήταν μια εκλογική αναμέτρηση που έγινε σε συνθήκες πολιτικού πολιτισμού. Δόθηκε η δυνατότητα στον ελληνικό λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του». Μάλιστα ο πρόεδρος του Σύριζα, στηριζόμενος και στις δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμενου, για την στήριξη κυβέρνησης, ανέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Φρονώ ότι υπάρχει δεδηλωμένη πλειοψηφία για να προχωρήσουμε στον σχηματισμό κυβέρνησης».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας στον κ. Τσίπρα επισήμανε ανάμεσα στα αλλά, με αφορμή το κλίμα των εκλογών πως «η ποιότητα της Δημοκρατίας μας βελτιώνεται παρά την οικονομική και κοινωνική κρίση και αυτό είναι παρήγορο». Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ακόμη πως «με βάση τη δύναμη των κομμάτων, όπως μου ανακοινώθηκε, δεν υπάρχει λόγος να δοθεί διερευνητική εντολή. Σας παρέχω εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και σας προτείνω να γίνει η ορκωμοσία σήμερα το βράδυ στις 20:00 και η ορκωμοσία της κυβέρνησης στο χρόνο που θα προτείνετε».
Ο κ. Τσίπρας, ευχαρίστησε τον κ Παυλόπουλο «γιατί όλο αυτό το διάστημα μαζί με την υπηρεσιακή πρωθυπουργό είχατε την ευθύνη συντονισμού για τις εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα» και επισήμανε ότι λόγω της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη και όπου επίσης προγραμματίζεται να πάρει μέρος, ο ίδιος θα ήθελε να μην καθυστερήσει ο σχηματισμός κυβέρνησης.
Ο κύριος Τσίπρας έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Δημήτρη Τζανακόπουλο.
Νωρίτερα, η Πρόεδρος της Βουλής, κα Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο την δύναμη των κομμάτων στην Βουλή, που πρόεκυψε από τις χθεσινές εκλογές.
Ο Πρόεδρος δέχθηκε την κα Κωνσταντοπούλου στις 15:10 το μεσημέρι, για να του ανακοινώσει επισήμως την δύναμη των κόμματων στην νέα Βουλή, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 37 του Συντάγματος.
Η νέα κυβέρνηση, στην οποία ο βασικός κορμός αναμένεται να παραμείνει εκείνος της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ~ΑΝ.ΕΛ. θα ορκιστεί την Τρίτη, ενώ την Τετάρτη ο κ. Τσίπρας πρόκειται να μεταβεί στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό και την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθούν στην Βουλή οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.
από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.