Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Η Κομισιόν μελετά το ενδεχόμενο να επιτρέψει τη χαλάρωση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων όγω προσφυγικού

«Δεν είναι κίνητρο για δημοσιονομική χαλάρωση»

Μοσκοβισί: «Εξετάζουμε χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας λόγω προσφυγικού

Μοσκοβισί: «Εξετάζουμε χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας λόγω προσφυγικού»

Η Κομισιόν μελετά το ενδεχόμενο να θεωρήσει ως «εξαιρετική περίσταση» την μεταναστευτική κρίση, το οποίο θα επιτρέψει τη χαλάρωση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, δήλωσε την Τρίτη ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Η Αυστρία και η Ιταλία ζητούν από τις Βρυξέλλες να εφαρμόσει μια διάταξη του Συμφώνου Σταθερότητας που επιτρέπει το δημόσιο έλλειμμα σε περιπτώσεις «εξαιρετικών περιστάσεων» να ξεπεράσει το όριο του 3% του ΑΕΠ, χωρίς να επιβάλλονται κυρώσεις.

Είναι αλήθεια ότι τα κείμενα του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης «προβλέπουν την ύπαρξη εξαιρετικών περιστάσεων», δήλωσε ο Μοσκοβισί στο γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό France 2.

«Πρέπει να αναρωτηθούμε εάν συντρέχουν εξαιρετικές περιστάσεις, κατά την έννοια του Συμφώνου, και εάν μπορεί κανείς να προβλέψει ένα είδος ρήτρας ευελιξίας, σε κάποια αναλογία» πρόσθεσε ο Μοσκοβισί.

«Θα θέσουμε αυτό το θέμα. Θα δώσω τα στοιχεία που θα επιτρέπουν στο (Ευρωπαϊκό) Συμβούλιο να διαμορφώσει άποψη» είπε ο Μοσκοβισί υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν θα πρέπει να είναι «κίνητρο για δημοσιονομική χαλάρωση».

Ενώ οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συνεδριάζουν σήμερα, Τρίτη, στις Βρυξέλλες, προκειμένου να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για την κατανομή των προσφύγων, ο Μοσκοβισί είπε επίσης ότι το ενδεχόμενο να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις στα κράτη-μέλη της ΕΕ που αντιδρούν στο σύστημα κατανομής δεν είναι «ένας μηχανισμός που υποστηρίζει η Κομισιόν».
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.