Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Σφραγίστηκαν για τους πρόσφυγες τα σύνορα Ουγγαρίας - Σερβίας...

Τα σύνορα Σερβίας - Ουγγαρίας σφραγίστηκαν για τους πρόσφυγες χθες (προχθές) το βράδυ, καθώς η Βουδαπέστη έθεσε σε ισχύ τους νέους νόμους για την...
πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης που είχε προαναγγείλει. 
Η νέα αυστηρότερη νομοθεσία για τους μετανάστες προβλέπει ποινές φυλάκισης σε όσους μπαίνουν παράνομα στη χώρα. Μέχρι χθες ήταν πταίσμα.

Η ουγγρική αστυνομία έχει πλέον τη δυνατότητα να θέτει υπό κράτηση όποιον επιχειρεί να παραβιάσει τον φράκτη από αγκαθωτό σύρμα που έχει υψωθεί σε μήκος 175 χιλιομέτρων στα ουγγροσερβικά σύνορα σφραγίζοντας τη μεθόριο.

Ο νέος νόμος προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι και 3 ετών σε όσους επιχειρούν να περάσουν παράνομα στη χώρα. Εάν η πράξη συνοδεύεται και από υλικές ζημίες, όπως π.χ. κόψιμο του σιδερένιου φράχτη, η ποινή μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 5 χρόνια φυλάκισης. Εναλλακτικά ο νομοθέτης δίνει τη δυνατότητα της απέλασης του παραβάτη εντός ολίγων ημερών.

«Αρχίζουμε μια νέα εποχή», δήλωσε ο Ζόλταν Κόβατς, κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Θα σταματήσουμε τη ροή παράτυπων μεταναστών στα 'πράσινα σύνορα'». Σύμφωνα με την ουγγρική κυβέρνηση, οι πρόσφυγες μπορούν να αιτηθούν άσυλο στη Ουγγαρία, εάν όμως έρχονται από τη Σερβία και δεν έχουν κάνει σχετική αίτηση εκεί, τότε θα απωθούνται στη Σερβία, την οποία η Ουγγαρία έχει αναγνωρίσει ως ασφαλή χώρα. 

Νωρίτερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ανέφερε στους συναριοφύλακες ότι με τις υπηρεσίες τους προστατεύουν «τη δυτική ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων και την πολιτιστική ταυτότητα της Ουγγαρίας», επαναλαμβάνοντας ότι οι πρόσφυγες είναι «οικονομικοί μετανάστες».

Από την πλευρά του ο Σέρβος υπουργός Μετανάστευσης Αλεξάντερ Βουλίν, δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να δεχθεί πρόσφυγες που απωθούνται από την Ουγγαρία. «Δεν εμπίπτουν στη δική μας αρμοδιότητα», δήλωσε στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Τανγιόνγκ. «Βρίσκονται στην ουγγρική επικράτεια και αναμένω από την Ουγγαρία να προβεί στις ανάλογες ρυθμίσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.