Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Ερχεται νέα χαλάρωση των capital controls - στον πάγο τα κίνητρα για επιστροφή καταθέσεων


Ερχεται νέα χαλάρωση των capital controls - στον πάγο τα κίνητρα για επιστροφή καταθέσεων

 
Έρχεται νέα χαλάρωση στα capital controls για εισαγωγές εμπορευμάτων, δυνατότητα για σπάσιμο προθεσμιακών καταθέσεων υπό προϋποθέσεις, και άνοιγμα λογαριασμών από φοιτητές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ταχύτερη γίνεται η έγκριση για εισαγωγές εμπορευμάτων ως 5.000 ευρώ, διπλασιάζεται το ημερήσιο όριο συναλλαγών που θα μπορεί να εγκρίνει κάθε τράπεζα, και από 7 γίνεται 14 εκατ. ευρώ, ενώ δίνεται η δυνατότητα ανοίγματος λογαριασμών για φοιτητές εσωτερικού με μεταφορά έως 2.000 ευρώ το μήνα.

Διαψεύδει ωστόσο η Τράπεζα της Ελλάδος τις πληροφορίες ότι έχει εγκριθεί η παροχή κινήτρων για επιστροφής στις τράπεζες χρημάτων που βρίσκονται στο στρώμα. Οι πηγές αυτές ήθελαν ότι χρήματα που αυτή τη στιγμή φυλάσσονται σε στρώματα ή βρίσκονται στο εξωτερικό (το λεγόμενο νέο χρήμα), εφόσον επέστρεφαν στις τράπεζες, τότε θα απαλλάσσονταν από τους υφιστάμενους περιορισμούς αναλήψεων. «Προς το παρόν δεν υπάρχει ούτε παρόμοια υποβολή αιτήματος προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ούτε έγκριση του αιτήματος από αρμόδια επιτροπή της ΕΚΤ, ούτε φυσικά έκδοση υπουργικής απόφασης ή Πράξης νομοθετικού Περιεχομένου», έλεγε στέλεχος της ΤτΕ.

Μπορεί η ΤτΕ να μην έχει ακόμη υποβάλει αίτημα στην ΕΚΤ σχετικά με την παροχή κινήτρων για την επιστροφή χρημάτων στις τράπεζες, ωστόσο προωθούνται μια σειρά άλλων αλλαγών. Αυτές θα περιλαμβάνονται στην απόφαση που θα υπογραφεί από τον υπηρεσιακό υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη και θα δημοσιευτεί εντός των επόμενων ημερών στο ΦΕΚ.
1. Εξετάζεται να δίνεται η δυνατότητα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα να...

 
συνέχεια
...“σπάνε” προσθεσμιακές καταθέσεις , υπό μία όμως προυπόθεση. Τα κεφάλαια αυτά θα δαπαντούνται μόνο για την αγορά ακινήτου. Αντίστοιχη δυνατότητα για κατ’ εξαίρεση πρόωρη λήξη προθεσμιακής κατάθεσης θα δίνεται και για την κάλυψη εξόδων διαβίωσης με ανώτατο όριο τα 1.800-2.000 ευρώ το μήνα. Προϋπόθεση σε αυτή την περίπτωση είναι να μην υπάρχουν επαρκή διαθέσιμα σε καταθετικό λογαριασμό του δικαιούχου.

2. Αιτήματα επαγγελματιών και επιχειρήσεων για εισαγωγές αξίας έως 5.000 ευρώ θα μπορούν από σήμερα μάλιστα να διεκπεραιώνουν απευθείας τα τραπεζικά καταστήματα της χώρας, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να αποσυμφορηθεί η κατάσταση.
Τα αιτήματα αυτά εξυπηρετούνταν μέχρι σήμερα κεντρικά από την Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών και - με τα στοιχεία της 28ης Αυγούστου - έφταναν τα 24.000, προερχόμενα κυρίως από μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Αθροιστικά, από το σύνολο των 64.000 αιτημάτων για εισαγωγές προϊόντων, εμπορευμάτων και πρώτων υλών που εκκρεμούσαν πανελλαδικά στις 28 Αυγούστου, αυτά που αφορούσαν μικρές εισαγωγές έως 5.000 ευρώ ήταν το 30% του συνόλου. Επρόκειτο δηλαδή για 24.000 αιτήματα, ενώ τα 40.000 αφορούσαν ποσά άνω των 5.000 ευρώ.

3. Επίσης από σήμερα θα επιτρέπεται η δυνατότητα ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών εντός Ελλάδος από φοιτητές εσωτερικού και από στρατευμένους, προκειμένου να μεταφέρουν σε αυτούς κάθε μήνα ποσό έως 2.000 ευρώ.
Τόσο αυτή, όσο και η προηγούμενη απόφαση, για την έγκριση έως 5.000 ευρώ, ελήφθησαν χθες από την Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Ειδικά στο θέμα της δυνατότητας ανοίγματος λογαριασμών και μεταφοράς ποσού έως 2.000 ευρώ τον μήνα, ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα φοιτητών εσωτερικού και στρατευμένων.
Κι αυτό καθώς μέχρι σήμερα δεν είχε ληφθεί μέριμνα για τους φοιτητές εσωτερικού, παρά μόνο για όσους σπουδάζουν εκτός Ελλάδας. Οσον αφορά τους φοιτητές εξωτερικού, υπενθυμίζεται ότι ήδη από τις 19 Αυγούστου επιτρέπεται η μεταφορά ποσού έως 5.000 ευρώ ανά τρίμηνο.
Το ποσό αυτό αυξάνεται σε 8.000 ευρώ εφόσον τα χρήματα αυτά αφορούν πληρωμή σε φοιτητική εστία ή σε εκμισθωτή κατοικίας φοιτητή, με την προσκόμιση των σχετικών εγγράφων-δικαιολογητικών.

4. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθούν επίσης αποφάσεις σχετικά με τη δυνατότητα προεξόφλησης, μερικής ή ολικής, των δανείων με τη χρήση των παγωμένων λόγω capital controls σε καταθετικούς λογαριασμούς μετρητών, μαζί με το εντατικό ξεκαθάρισμα όσων υποθέσεων λιμνάζουν, καθώς και διευκρινίσεις για τη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων στη δυνατότητα διαδικτυακών συναλλαγών με το εξωτερικό.

Εξετάζονται επίσης :

Οσο για το λεγόμενο «νέο χρήμα», δηλαδή τη δυνατότητα που θα δοθεί προς τους πολίτες να επιστρέψουν στην τράπεζα τα χρήματα που έχουν στο “στρώμα”, υπάρχουν πολλές σκέψεις.
Μια από αυτές είναι να μπορεί ο καταθέτης να χρησιμοποιεί τα χρήμα αυτά ανά πάσα στιγμή χωρίς να υπόκειται στο ημερήσιο ή εβδομαδιαίο όριο των 60 ή 420 ευρώ.

Τα χρήματα θα κατατίθενται στους υφιστάμενους λογαριασμούς των καταθετών και προκειμένου να είναι εφικτός ο διαχωρισμός από τις υφιστάμενες καταθέσεις, που θα συνεχίσουν να τελούν υπό καθεστώς capital controls, έχει ετοιμαστεί ειδικό λογισμικό στις τράπεζες.

* Η δυνατότητα σε πολίτες να παίρνουν πλέον απευθείας και με λιγότερο γραφειοκρατικές προϋποθέσεις από τα γκισέ των τραπεζικών καταστημάτων μέχρι 2.000 ευρώ το μήνα για να τα χρησιμοποιήσουν για ιατρικά έξοδα, δίδακτρα, έξοδα διαμονής κλπ.

* Οσον αφορά τις επιχειρήσεις, εξετάζεται η δυνατότητα ανάληψης έως και 5.000 ευρώ ανά μήνα με ταχύτερες διαδικασίες απευθείας από τις τράπεζες και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες έγκρισης του αιτήματος από τις επιτροπές.

Ενα άλλο μέτρο που βρίσκεται στα σκαριά αφορά τη δυνατότητα μεταφοράς κεφαλαίων μέχρι 500 ευρώ ανά μήνα και ανά πελάτη στο εξωτερικό χωρίς παραστατικά μέσω των τραπεζών και των εταιρειών μεταφοράς κεφαλαίων.

Επιπλέον τις προηγούμενες ημέρες "απελευθερώθηκαν" περίπου 150 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες προκειμένου να προχωρήσουν οι συσσωρευμένες αιτήσεις συναλλαγών μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου. Στο εξής κάθε Πέμπτη οι υποεπιτροπές των τραπεζών θα ενημερώνουν την Επιτροπή Εγκρίσεων για τις τυχόν υπερκαλύψεις ποσών στα ζητούμενα κεφάλαια προκειμένου να διεκπεραιώνονται γρήγορα.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.