Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Υπουργικό Συμβoύλιο : Οδηγίες και κατευθύνσεις από Τσίπρα

Σκληρή δουλειά χωρίς τηλεοπτικές εμφανίσεις ζήτησε ο Τσίπρας από τους υπουργούς του

Σκληρή δουλειά χωρίς τηλεοπτικές εμφανίσεις ζήτησε ο Τσίπρας από τους υπουργούς του
«Η εντολή που λάβαμε από τον ελληνικό λαό μεταφράζεται σε μια μόνο λέξη: Σκληρή δουλειά, χωρίς ιδιοτέλειες αλλά με συλλογικότητα και αίσθηση ευθύνης ώστε να αποκαταστήσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη» είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου κατά την πρώτη συνεδρίασή του, την Παρασκευή.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός έθεσε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης το αμέσως προσεχές διάστημα, ενώ έστειλε σαφές μήνυμα προς τους υπουργούς ότι κανείς δεν είναι μόνιμος.
Απηύθυνε αυστηρές συστάσεις στους υπουργούς να περιορίσουν τις συχνές τηλεοπτικές εμφανίσεις και τις δημόσιες δηλώσεις, ενώ τους ξεκαθάρισε ότι όλοι θα κριθούν το πρώτο εξάμηνο.
«Δεν είστε μόνιμοι, κανείς μας δεν είναι μόνιμος», είπε, τονίζοντας ότι τα υπουργεία δεν ανήκουν σε σάς αλλά στον ελληνικό λαό και καλείστε για κάποιο διάστημα να τα στελεχώσετε και να τα υπηρετήσετε.
«Οποιαδήποτε άλλη αντίληψη δεν αντιστοιχεί στο δικό μας αξιακό πλαίσιο και δεν θα γίνεται αποδεκτή», πρόσθεσε.
Κατέστησε σαφές ότι η παρακολούθηση και αξιολόγηση των έργων όλων θα είναι διαρκής.
Το πρώτο εξάμηνο όπως είπε θα πρέπει όλοι οι υπουργοί να παρουσιάσουν τον απολογισμό του έργου και των πρωτοβουλιών που ανέλαβαν. «Με βάση αυτό το έργο θα κριθείτε»
Ιδιαίτερα αυστηρός ήταν στο ζήτημα των τηλεοπτικών εμφανίσεων των υπουργών λέγοντας ότι «εγώ σας επέλεξα για υπουργούς και όχι για να στελεχώνεται τις πρωινές εκπομπές».
«Σας διαβεβαιώνω ότι μιλά καλύτερα όποιος μιλά με το έργο του, λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά», ζήτησε από τους υπουργούς.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους στόχους της επόμενης περιόδου τονίζοντας ότι...

 συνέχεια
...πρέπει «να εργαστούμε για αποκατάσταση οικονομικής σταθερότητας ομαλοποίηση τραπεζικού συστήματος».
Υποστήριξε ότι υποχρέωση είναι η γρήγορη υλοποίηση των συμφωνηθέντων ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
Ανέφερε ότι έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών «που έχουμε μπροστά μας», τονίζοντας ότι η συμφωνία αυτή δεν έχει μόνο αγκάθια αλλά και θετικές δράσεις.
Αναφερόμενος στα ανοιχτά θέματα, στα οποία όπως είπε «θα δώσουμε τη μάχη με σχέδιο και προτάσεις ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι προς όφελος του ελληνικού λαού», είναι η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια  και η προστασία της  πρώτης κατοικίας, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το νέο ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ.
Με το άνοιγμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα κατατεθούν τα νομοσχέδια τα οποία ήταν έτοιμα πριν τις εκλογές όπως αυτό για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες , για την αξιολόγηση και επιλογή των προϊσταμένων στη δημόσια διοίκηση κ.α.
 
 Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε το σχήμα και τη δομή του κυβερνητικού σχεδιασμού και συντονισμού.
«Θα συστήσουμε τρεις βασικούς κύκλους κυβερνητικού σχεδιασμού και συντονισμού. Κύκλους διυπουργικής επαφής ώστε να επιλύονται άμεσα τα όποια προβλήματα και ταυτόχρονα να εκπονείται ένας συμπαγής κυβερνητικός σχεδιασμός νομοθετικών αλλά και άλλων παρεμβάσεων», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε:
- Ο πρώτος κύκλος αφορά το ΚΥΣΟΙΠ, Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, στο οποίο θα συμμετέχουν τα οικονομικά και παραγωγικά υπουργεία. Ρόλος του θα είναι ο σχεδιασμός και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για τον μεγάλο παραγωγικό σχεδιασμό της ελληνικής κοινωνίας.
- Ο δεύτερος κύκλος θα είναι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, στο οποίο θα συμμετέχουν τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Παιδείας και θα έχει στόχο τον συντονισμό των πολιτικών για τη στήριξη της εργασίας και του κοινωνικού κράτους.
- Ο τρίτος κύκλος του κυβερνητικού συντονισμού θα είναι το ΚΥΣΕΑ, το οποίο δεν θα συνεδριάζει μόνο για να παίρνει αποφάσεις, αλλά για να χαράζει πολιτική και στρατηγική.
Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, το επιτελικό όργανο που θα έχει την ευθύνη για την καθημερινή λειτουργία της κυβέρνησης θα είναι ένα ολιγομελές κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο θα ελέγχει και θα αξιολογεί, διαρκώς, τις δομές συντονισμού, ώστε να επιλύονται στο ανώτατο δυνατό επίπεδο πιθανές δυσλειτουργίες. «Και εγώ ο ίδιος θα έχω περισσότερο χρόνο να ασχοληθώ με την αξιολόγηση και τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου και κάθε υπουργείο ξεχωριστά» πρόσθεσε.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.