Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Τσίπρας στον ΟΗΕ κατά της «νεοφιλεύθερης συνταγής» για την κρίση

ΑΠΟΣΤΟΛΗ - Ν.ΥΟΡΚΗ. Στην ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης των Ην. Εθνών ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απέρριψε τη «νεοφιλελεύθερη συνταγή» η οποία ακολουθείται στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης λέγοντας ότι είχε καταστροφικές συνέπειες για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη γενικότερα. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι έπρεπε να είχε αποφευχθεί η επιβολή μέτρων λιτότητας όπως η περικοπή μισθών και επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας.
Αυτό που αντιμετωπίσαμε, είπε, ήταν μια σθεναρή στάση μερικών υπέρ της ιδέας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, και για να αποφευχθεί αυτό έπρεπε οι θεσμικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμαστε να συνοδεύονται από μέτρα λιτότητας.
Επίσης, για  άλλη μια φορά ο κ. Τσίπρας αξιοποίησε το κορυφαίο διεθνές φόρουμ της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να προβάλει την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κρίση της ροής προσφύγων προς την Ελλάδα και διαμέσου αυτής σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζοντας ότι ο ελληνικός λαός επέδειξε ότι διαθέτει μεγάλα αποθέματα ανθρωπιάς, προσφέροντας τροφή και στέγαση σε χιλιάδες ανθρώπους από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, και άλλες χώρες.
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας επισήμανε τον σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα σε μια εύφλεκτη περιοχή, τάχθηκε υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και κάλεσε τις χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία του Μινσκ να την υλοποιήσουν πλήρως, και εξέφρασε την βαθιά του ανησυχία για την άνοδο του τζιχαντισμού τονίζοντας ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί αποφασιστικά από τη διεθνή κοινότητα.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα αποφέρουν αποτελέσματα και θα υπάρξει συμφωνία που δεν περιλαμβάνει τις αναχρονιστικές συνθήκες εγγυήσεων και την παραμονή ξένων δυνάμεων στο έδαφος της κυπριακής δημοκρατίας.
Μίλησε για την πρόθεση της Ελλάδας να υπάρξει πλήρης ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία, τονίζοντας ότι η Αθήνα αποδεικνύει έμπρακτα την πρόθεσή της αυτή με κινήσεις όπως είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συζητά.
Τέλος, μίλησε για μια πραγματιστική πολιτική στα Βαλκάνια και στο πλαίσιο αυτό αυτό ενέταξε και την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σημειώνοντας ότι η Αθήνα έχει προτείνει μια σειρά ρεαλιστικών ΜΟΕ και με τα Σκόπια.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.