Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Αγώνας δρόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

 ΗUGO DIXON / REUTERS BREAKINGVIEWS
Η Ελλάδα δίνει μάχη με τον χρόνο για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της. Τα νέα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να δοθούν μέχρι το τέλος του έτους, οπότε και αλλάζουν οι κανόνες της Ευρωζώνης για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Στόχος είναι να αποφευχθεί το «κούρεμα» των ανασφάλιστων καταθετών (σ.σ. καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ), που θα μπορούσε να προκαλέσει νέο πλήγμα στην ελληνική οικονομία. Πολλά πράγματα πρέπει να συμβούν ώστε να προλάβει η Ελλάδα την προθεσμία.

Πρώτον, η ΕΚΤ θα πρέπει να ολοκληρώσει τις δοκιμασίες αντοχής από τις οποίες θα προκύψει πόσα κεφάλαια χρειάζονται οι τράπεζες, οι ισολογισμοί των οποίων δέχτηκαν πλήγμα από τους κεφαλαιακούς ελέγχους και την ύφεση. Στη συνέχεια οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να προσελκύσουν ιδιώτες επενδυτές. Αν δεν το καταφέρουν, η ανακεφαλαιοποίηση θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από δάνειο που θα χορηγήσει η Ευρωζώνη στην Ελλάδα, εξέλιξη που θα οδηγήσει στη σχεδόν πλήρη εθνικοποίησή τους και στην αλλαγή των διοικήσεών τους. Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να εκπληρώσει ευρεία δέσμη δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωζώνης. Αν δεν το πράξει, δεν θα υπάρξει δάνειο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η ΕΚΤ η οποία εποπτεύει τις τράπεζες έχει ήδη ελέγξει την ποιότητα των δανείων που έχουν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες. Ως «βασικό σενάριο» για την αξιολόγηση των ισολογισμών τους θεωρεί τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 2,3% εφέτος και κατά 1,3% του χρόνου. Ωστόσο η ΕΚΤ δεν έχει ορίσει ακόμη τον «βαθμό προαγωγής» των τραπεζών, δηλαδή πόσα κεφάλαια θα πρέπει να διαθέτουν ώστε να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες του βασικού σεναρίου. Πέρυσι είχε απαιτήσει ελάχιστη κεφαλαιακή επάρκεια ύψους 8%. Ορισμένοι στην ΕΚΤ πιέζουν για ορισμό ελάχιστου ορίου 10% αυτή τη φορά. Επίσης η ΕΚΤ δεν έχει αποκαλύψει πόσα κεφάλαια θα πρέπει να διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες ώστε να αντεπεξέλθουν στο «δυσμενές σενάριο». Το εποπτικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα μπορούσε να καθορίσει τις λεπτομέρειες στην επόμενη συνεδρίασή του στις 8-9 Οκτωβρίου και το απαιτούμενο ποσό να προκύψει μέχρι το τέλος του μήνα. Φαντάζει εύλογο να χρειαστούν 5 με 10 δισ. ευρώ στην περίπτωση του βασικού σεναρίου και ακόμη 10-15 δισ. ευρώ ως προληπτικό μέτρο, σύνολο 15 με 25 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση που δεν καταφέρουν οι τράπεζες να προσελκύσουν από μόνες τους τα απαιτούμενα κεφάλαια, θα κληθούν να μοιραστούν το βάρος οι ομολογιούχοι μειωμένης εξασφάλισης, κάτι που είναι πιθανό. Για να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες σύμφωνα με το βασικό σενάριο οι τράπεζες θα εκδώσουν κοινές μετοχές.

Στην περίπτωση του δυσμενούς σεναρίου ίσως να τους επιτραπεί να εκδώσουν προνομιούχες μετοχές ή μετατρέψιμα ομόλογα (CoCo’s). Το πλεονέκτημα τέτοιων εργαλείων είναι ότι αποφεύγεται το «κάψιμο» των προηγούμενων μετόχων. Το μειονέκτημα είναι ότι οι τράπεζες θα πρέπει να καταβάλλουν υψηλό κουπόνι. Μια άλλη ιδέα που έχει προτείνει ο κ. Γουίλμπουρ Ρος, δισεκατομμυριούχος Αμερικανός επενδυτής που κατέχει μετοχές της Eurobank, είναι να ανοίξει η Ευρωζώνη μια «γραμμή» πίστωσης στις ελληνικές τράπεζες. Ενώ δεν θα επενδύσει στην πραγματικότητα τα χρήματα, θα είναι έτοιμη να το πράξει αν χρειαστεί. Το πλεονέκτημα αυτής της ιδέας είναι ότι δεν θα χαθεί η επένδυση των παλαιών μετόχων, ενώ οι τράπεζες θα πληρώσουν μικρό αντίτιμο για την υπηρεσία. Ωστόσο οι κανονιστικές αρχές φαίνεται ότι δεν αντιμετωπίζουν στα σοβαρά την ιδέα, προφανώς θεωρώντας ότι η υπόσχεση για επένδυση των χρημάτων στο μέλλον δεν είναι το ίδιο καλή με την εισφορά κεφαλαίων σήμερα. Σε έναν ιδανικό κόσμο, δεν θα χρειαζόταν να «καούν» οι παλιοί μέτοχοι. Ωστόσο πολλοί από αυτούς τους επενδυτές είναι επαγγελματίες που έβαλαν τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες γνωρίζοντας τους κινδύνους. Είναι σημαντικό να τους αντιμετωπίσει κανείς, όπως και τους ομολογιούχους, με δίκαιο τρόπο και σύμφωνα με τους κανόνες, αλλά να μην υποκύψει στις επιθυμίες τους. Κορυφαία προτεραιότητα είναι να αποφευχθεί το «κούρεμα» των ανασφάλιστων καταθέσεων. Πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να ανασκουμπωθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι.


από τήν Έντυπη έκδοση
τής εφημερίδας "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.