Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Η διαφθορά στον ποδοσφαιρικό θρόνο


ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Στον ίδιο τον... ιππότη της καθάρσεως που θα ερχόταν να σώσει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, έφτασε πλέον το μέγα σκάνδαλο διαφθοράς στη FIFA, μετά την αποκάλυψη από τον Τύπο ότι ο πρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας Ζεπ Μπλάτερ, που αποχωρεί ντροπιασμένος τον προσεχή Φεβρουάριο, φέρεται να κατέβαλε 1,75 εκατ. ευρώ στον θεωρούμενο έως πρότινος άσπιλο και αμόλυντο πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί. Και τώρα, ποιος θα «σώσει» τη FIFA;
Το δημοσίευμα επιβεβαίωσε εν μέρει η ελβετική εισαγγελία, καθώς διευκρίνισε αυθημερόν στις αρχές της εβδομάδας ότι εκτός από τον κ. Μπλάτερ, που ανακρίθηκε για την υπόθεση ως ύποπτος, τέθηκαν ερωτήσεις και στον επίδοξο διάδοχό του στον προεδρικό θώκο ως «κάτι ανάμεσα σε μάρτυρα και κατηγορούμενο» όπως ανακοινώθηκε.
Το θέμα ήρθε στο «φως» την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, όταν στο πλαίσιο της έρευνας του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας για τη διαφθορά στη διεθνή ομοσπονδία με την πρώτη αυτή ανάκριση του 79χρονου Ελβετού προέδρου, οι εισαγγελικές αρχές εισέβαλαν στο γραφείο του στη Ζυρίχη, διεξήγαγαν ενδελεχή έρευνα και κατέσχεσαν στοιχεία ακόμη κι από τον προσωπικό του υπολογιστή.
Ο επί 17 συναπτά έτη πρόεδρος της FIFA, θεωρείται ύποπτος (χωρίς να έχει ακόμη ασκηθεί κάποια δίωξη) κακοδιαχείρισης και απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, και φαίνεται ότι υπάρχουν ικανά στοιχεία που μπορεί να του επιφέρουν έως και διετή ποινή φυλάκισης. Αυτή πάντως μπορεί να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, σύμφωνα με νομικούς κύκλους στην Ελβετία.
Ετσι, το πολυπλόκαμο σκάνδαλο που ξέσπασε τον περασμένο Μάιο με τη σύλληψη κορυφαίων στελεχών του διεθνούς ποδοσφαίρου, και έχει οδηγήσει στον διά βίου αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο του πρώην αντιπροέδρου της FIFA, Tζακ Γουόρνερ, αλλά και στην έκπτωση του αξιώματος του γενικού γραμματέα της, Ζερόμ Βάλκε, έφτασε στον ίδιο τον κ. Μπλάτερ, που τον Ιούνιο υπέβαλε την παραίτησή του και παραμένει ως υπηρεσιακός μέχρι την εκλογή του επόμενου προέδρου στις 26 Φεβρουαρίου 2016.
Λίγοι εκπλήσσονται από τη νοσηρή «καμαρίλα» σε μια αυτοδιοίκητη ομοσπονδία εκτός ελέγχου από άλλο σώμα και με ελάχιστους αναλογικά εκλέκτορες για όσους αναδεικνύονται στα ύπατα αξιώματά της.
Κι αν πολλοί είχαν προβλέψει ότι αργά ή γρήγορα η γάγγραινα της διαφθοράς στη FIFA θα είχε επεκταθεί για τα καλά και στον ίδιο τον πρόεδρό της, ήταν λίγοι εκείνοι που προέβλεπαν ότι η σήψη αυτή θα έφτανε και στον πρόεδρο της UEFA, το ακλόνητο μέχρι πριν από 10 μέρες φαβορί για επικράτηση στην εκλογή του Φεβρουαρίου.

Υποτίθεται ότι ο κ. Πλατινί έλαβε το ποσό των 1,75 εκατ. ευρώ από τον κ. Μπλάτερ το 2011 για υπηρεσίες που παρεσχέθησαν από το 1998 έως τον Ιούνιο του 2002, δηλαδή περίπου μια δεκαετία νωρίτερα. Τότε ο κ. Πλατινί δεν είχε αναρρηθεί ακόμη στην ηγεσία της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας και εκτελούσε χρέη προσωπικού συμβούλου του κ. Μπλάτερ.
Στο ερώτημα δημοσιογράφων γιατί δεν έγινε άμεσα η πληρωμή, εφόσον επρόκειτο για κάτι άμεμπτο, ο Γάλλος παράγοντας ισχυρίστηκε ότι τον καιρό εκείνο η FIFA είχε στενότητα χρημάτων και δεν μπορούσε να τον εξοφλήσει. Ωστόσο, αυτό κατέστησε ακόμη δυσχερέστερη τη θέση του κ. Πλατινί, καθώς τα οικονομικά στοιχεία της εποχής δείχνουν ότι η διεθνής ομοσπονδία απολάμβανε οικονομικού πλεονάσματος ύψους 114 εκατ. ευρώ.
Η υπόθεση εγείρει ζήτημα ηθικής, καθώς σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Τέλεγκραφ» που επικαλείται ελβετικά έγγραφα, η πληρωμή έγινε τον Φεβρουάριο του 2011, κι ενώ ο κ. Πλατινί είχε ανακοινώσει ότι θα ήταν ανθυποψήφιος του κ. Μπλάτερ στις εκλογές του Ιουνίου του 2011. Ενα μήνα μετά, τον Μάρτιο, ο κ. Πλατινί ξαφνικά αποσύρθηκε, ενώ τον Μάιο κάλεσε τις ομοσπονδίες-μέλη της UEFA να στηρίξουν τον κ. Μπλάτερ στην εκλογή.
Εκτός από την ελβετική εισαγγελία, έρευνα για τους κ. Μπλάτερ και Πλατινί διεξάγει και η επιτροπή δεοντολογίας της FIFA, που μπορεί και να τους καθαιρέσει άμεσα.
Εφόσον αποδειχθούν οι κατηγορίες σε βάρος του κ. Πλατινί, θα δικαιωθούν όσοι προειδοποιούσαν ότι και στην περίπτωση του πρώην άσου της Νανσί, της Σεντ Ετιέν και της Γιουβέντους, αλλά και αρχηγού της Εθνικής Γαλλίας, ισχύει το «με όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις». Το θέμα λοιπόν -για να παραφράσουμε τη φράση Ελληνα πρωθυπουργού- είναι πως είτε ο κ. Πλατινί θα νικήσει τα σκάνδαλα, είτε τα σκάνδαλα θα νικήσουν τον Γάλλο παράγοντα.
από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.