Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Κατερίνα Σαββαΐδου: Γιατί αρνούμαι να παραιτηθώ

Την πρόθεσή της να μην παραιτηθεί από τη θέση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων δηλώνει με ανακοίνωσή της η Κατερίνα Σαββαΐδου, ενώ γνωστοποιεί ότι με επιστολή της έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την ουσία των δύο υποθέσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στην υπόθεση της παράτασης κατά ένα χρόνο καταβολής του 20% επί των διαφημίσεων για τους τηλεοπτικούς σταθμούς από την εισαγγελία Πρωτοδικών και την απόφασή της να επανεξεταστεί φορολογικό πρόστιμο 78 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί σε εταιρεία.
Στην ανακοίνωσή της, η Κατερίνα Σαββαΐδου παραθέτει το χρονικό των δύο υποθέσεων και τους λόγους που, κατά την ίδια, επιβάλλουν τη λήψη της απόφασής της.
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά οι κατηγορίες που αποδίδονται σε βάρος της είναι αβάσιμες νομικά και έχουν σκοπό να πλήξουν την εντιμότητα και την αξιοπρέπειά της, καθώς και στο πρόσωπό της, την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Παράλληλα, επισημαίνει πως «από τις αποφάσεις της δεν ζημιώθηκε σε καμία περίπτωση το Δημόσιο, ούτε ωφελήθηκε με κανένα τρόπο η ίδια προσωπικά».
Στη συνέχεια της ανακοίνωσης η κα Σαββαΐδου κάνει λόγο για αναληθή δημοσιεύματα καθώς «η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν προώθησε διατάξεις περί ασυλίας του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων με σκοπό να αποφευχθεί η ποινική της δίωξη. Οι σχετικές διατάξεις περί οριοθέτησης της ευθύνης των οργάνων της ΓΓΔΕ, οι οποίες προβλέπονται τόσο στο γενικό πλαίσιο της αυτονομίας της ΓΓΔΕ όσο και ως ξεχωριστή μνημονιακή υποχρέωση στο τρίτο πλέον μνημόνιο (Ν.4336/2015) με χρόνο υλοποίησης τον Οκτώβριο 2015, και οι οποίες επρόκειτο να κατατεθούν προς ψήφιση, έχουν αποτελέσει αντικείμενο μακροχρόνιων συζητήσεων μεταξύ της Κυβέρνησης και των δανειστών, στις οποίες συζητήσεις συμμετείχε η ΓΓΔΕ. Οι διατάξεις αυτές, που αφορούν τους ελεγκτές και άλλους υπαλλήλους της ΓΓΔΕ και του ΣΔΟΕ που έχουν θέσεις ευθύνης, καθώς και τον εκάστοτε Γραμματέα, είχαν ως σκοπό να προστατεύουν το σύνολο του ελεγκτικού μηχανισμού (ΓΓΔΕ και ΣΔΟΕ) από αβάσιμες καταγγελίες που στοχεύουν να εμποδίσουν το έργο τους. Οι διατάξεις άλλωστε ρητά αναφέρουν ότι σε περίπτωση δόλου δεν υπάρχει η παραμικρή ποινική προστασία».
Προσθέτει μάλιστα πως «η αναφορά από μερίδα του Τύπου σε δήθεν παραβάσεις της εγείρει ερωτηματικά, καθώς συμπίπτει χρονικά με μνημονιακές δεσμεύσεις για τη μεταφορά από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ σημαντικών υποθέσεων φοροδιαφυγής (μνημονιακή υποχρέωση που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις 30 Οκτωβρίου 2015), την θεσμοθέτηση της πλήρους ανεξαρτησίας της ΓΓΔΕ (μνημονιακή δέσμευση διαρκούς χαρακτήρα), καθώς και την ψήφιση των διατάξεων για την μη άσκηση ποινικής δίωξης των οργάνων της φορολογικής διοίκησης, μεταξύ των οποίων και του Γενικού Γραμματέα (μνημονιακή δέσμευση η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο του 2015 και πριν τη μεταφορά του ΣΔΟΕ)».
Η κα Σαββαϊδου γνωστοποιεί τέλος την απόφασή της να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, για τη δικαίωσή της και την προστασία της τιμής και της υπόληψής της και τονίζει ότι δεν θα επιτρέψει η παραίτησή της να θεωρηθεί ως παραδοχή της εμπλοκής της σε οποιοδήποτε σκάνδαλο.
«Δεν μπορώ να αποχωρήσω σε μια χρονική στιγμή που αβάσιμα αμφισβητείται η ορθή εκπλήρωση των καθηκόντων μου και πλήττεται η εντιμότητά μου και η αξιοπρέπειά μου λόγω της εμπλοκής του ονόματος μου σε δικαστικές περιπέτειες», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η κα Σαββαΐδου και προσθέτει ότι δεν θα επιτρέψει «η παραίτησή μου να θεωρηθεί ως παραδοχή της εμπλοκής μου σε οποιοδήποτε σκάνδαλο ή να οδηγήσει στη μετατροπή της ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε μια φοβισμένη φορολογική διοίκηση που δεν μπορεί να εκπληρώσει την αποστολή της».
Κυβέρνηση: Η κα Σαββαΐδου επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας
«Η κυρία Σαββαΐδου, με την σημερινή της ανακοίνωσή της, δυστυχώς επιβεβαιώνει την ανησυχία της κυβέρνησης σε σχέση με την αδυναμία της, να επιτελέσει τον ρόλο της με πολιτική ανεξαρτησία και θεσμική ακεραιότητα. Εχει άλλωστε ήδη κληθεί να απαντήσει επί συγκεκριμένων θεμάτων και κατηγοριών» αναφέρουν κύκλοι της κυβέρνησης, απαντώντας στην επιστολή της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων.
«Είναι ευνόητο ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εμπλακεί ούτε σε πολιτική αντιπαράθεση με την κ. Σαββαΐδου ούτε βέβαια στο έργο της δικαιοσύνης», αναφέρουν, καταλήγοντας, οι ίδιοι κύκλοι.
Επισυνάπτεται η ανακοίνωση - δήλωση της κ. Σαββαϊδου.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.