Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Διακήρυξη συνεργασίας θα υπογράψουν Τσίπρας και Ολάντ...

Για «επίσκεψη εμπιστοσύνης» μιλά το Παρίσι...
Την Ελληνογαλλική Διακήρυξη που θα διαμορφώσει το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών σε πολλούς τομείς, θα υπογράψουν...
στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που φθάνει σήμερα στην Αθήνα για διήμερη επίσημη επίσκεψη, η οποία κρίνεται ως ιδιαίτερης πολιτικής αλλά και οικονομικής σημασίας.

Το κείμενο της διακήρυξης είναι υπό διαμόρφωση. Κυβερνητικές πηγές, όμως, τόνιζαν ότι θα επικυρώνει την αναβάθμιση των ελληνογαλλικών σχέσεων που διαμορφώνει μια Στρατηγική Εταιρική Σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Βασικοί τομείς στους οποίους επιδιώκεται η επέκταση της ελληνογαλλικής συνεργασίας, είναι:

• Η παροχή τεχνογνωσίας προς την Ελλάδα, στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της φορολογίας και των μεταρρυθμίσεων.

• Η ενίσχυση του διμερούς εξωτερικού εμπορίου.

• Η επενδυτική συνεργασία σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή οικονομία, οι υποδομές, ο τουρισμός, η γεωργία, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και

• Η συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Η προώθηση της κάθε μίας από τις δύο γλώσσες στο εκπαιδευτικό σύστημα της άλλης χώρας, καθώς και η εκπαιδευτική και ερευνητική συνεργασία.

Ειδική αναφορά αναμένεται να υπάρξει στο Προσφυγικό ζήτημα, στο πλαίσιο της ενιαίας πολιτικής που διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το πρόγραμμα του Φρανσουά Ολάντ 
συνέχεια
Ο Φρανσουά Ολάντ, μαζί με την επίσημη γαλλική αντιπροσωπεία (έρχεται συνοδευόμενος από κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησής του, όπως ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και η υπουργός Ενέργειας Σεγκολέν Ρουαγιάλ) αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα στις 16:50. Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» θα τον υποδεχτεί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Αμέσως μετά, ο κ. Ολάντ, συνοδευόμενος από τον κ. Τσίπρα και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Στη συνέχεια, ο γάλλος πρόεδρος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος θα παρασημοφορήσει τον κ. Ολάντ. Το βράδυ, στο Προεδρικό Μέγαρο, θα παρατεθεί δείπνο προς τιμήν του επίσημου προσκεκλημένου.

Την Παρασκευή το πρωί ο Φρανσουά Ολάντ θα επισκεφθεί την πρεσβεία της Γαλλία στην Αθήνα, θα έχει συνάντηση με επιχειρηματίες και στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εκτός από την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, θα υπάρξουν διευρυμένες συνομιλίες και στην συνέχεια θα υπογραφεί η κοινή ελληνογαλλική διακήρυξη και θα δοθεί η κοινή συνέντευξη Τύπου.

Οι κ.κ. Ολάντ και Τσίπρας θα μεταβούν το μεσημέρι στη Βουλή των Ελλήνων, όπου ο γάλλος πρόεδρος θα απευθύνει ομιλία.

Θα ακολουθήσουν ξενάγηση του κ. Ολάντ και της γαλλικής αντιπροσωπείας στο Μουσείο της Ακρόπολης και το επίσημο γεύμα.

Νωρίς το απόγευμα, θα γίνει η ανακήρυξη του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας ως επίτιμου διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Προτού αναχωρήσει (19:00) ο κ. Ολάντ θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της γαλλικής κοινότητας και θα επισκεφθεί την έδρα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών «Κοράλλια».

Ο κ. Ολάντ έχει επίσης προγραμματισμένες συναντήσεις με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

«Επίσκεψη φιλίας και εμπιστοσύνης»

«Επίσκεψη φιλίας και εμπιστοσύνης» χαρακτηρίζουν οι διπλωματικοί κύκλοι στο Παρίσι την επίσκεψη του γάλλου Προέδρου στην Αθήνα.

Η ομιλία του Φρανσουά Ολάντ στη Βουλή, στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, θεωρείται ως η υψίστη πολιτική στιγμή.

Εκτιμάται ότι θα μιλήσει για τον «οδικό χάρτη» που θα πρέπει να ακολουθήσει νομοθετικά η χώρα, την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, ότι θα επαναλάβει την υποστήριξή του για την αναδιάρθρωση του χρέους «η οποία αποτελεί αναμφισβήτητο μέρος της λύσης» όπως δήλωσε στην Ευρωβουλή, αλλά και ότι θα επωφεληθεί της ευκαιρίας για να επαναλάβει και τις δικές του προτάσεις για την ΕΕ και τον εκδημοκρατισμό της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Φρανσουά Ολάντ δίνει ιδιαίτερη σημασία στο εκλογικό αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου, το οποίο ερμηνεύει μάλιστα «ως μήνυμα του ελληνικού λαού για την άρρηκτη σχέση του με την Ένωση και την ευρωζώνη… και αυτό σε μια περίοδο που η ίδια η Ευρώπη κλυδωνίζεται και ενώ ακούγονται υπαινιγμοί, ακόμα και διάσπασής της» δηλώνει διπλωμάτης που κρατά την ανωνυμία.

Ερμηνεύοντας την ψήφο των Ελλήνων με αυτόν τον τρόπο, η Γαλλία στέλνει σαφές μήνυμα προς την Ευρώπη, για ενίσχυση «της εμπιστοσύνης» που οφείλει πλέον προς τον ελληνικό λαό.

Ενα δεύτερο μήνυμα που η Γαλλία επιδιώκει με αυτό το διήμερο ταξίδι στην Αθήνα, είναι ότι «Ελλάδα δεν είναι μόνο κρίση, αλλά είναι ένα πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό με δεξιότητες και ικανό για επιτυχή συνεργασία», υπογράμμισε ο ίδιος διπλωμάτης. Εξ'ου και η θέληση του Γάλλου προέδρου να κινητοποιήσει τους Γάλλους επενδυτές, σημαντικός αριθμός των οποίων τον συνοδεύουν, «ώστε να λειτουργήσουν ως καταλύτες για την έλξη επενδύσεων».
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι Γάλλοι επενδυτές έχουν σήμερα το πρωί, τις πρώτες επαφές τους με τους Έλληνες επιχειρηματίες και φορείς.

Ανάμεσα στους εκπροσώπους των γαλλικών επιχειρήσεων που συνοδεύουν τον γάλλο πρόεδρο και στοχεύουν σε περαιτέρω συνεργασίες, είναι και ορισμένες διεθνούς εμβέλειας εταιρείες, σε πρωτοποριακούς τομείς όπως: Η γαλλική CAP Digital για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανταγωνιστικότητα, η MINALOGIC (Ορυκτολογία, micro-nanoélectronique, optique-photonique) που εδρεύει στη Grenoble, η CNES (Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών) για συνεργασία με την Ελληνική Γενική Γραμματεία Έρευνας, και το συγκρότημα «Aerospace cluster» στην Τουλούζη για συνεργασία στην αεροναυπηγική. Να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου είναι και η επίσκεψη στην ελληνική καινοτόμο πρωτοβουλία «Corallia».

O Φρανσουά Ολάντ συνοδεύεται από τρεις βασικούς υπουργούς, τον υπουργό οικονομικών Μισέλ Σαπέν, την υπουργό Παιδείας Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ και την υπουργό Πολιτισμού Φλερ Πελερέν.

Η Γαλλία προτίθεται να υποστηρίξει την Ελλάδα με τεχνική βοήθεια σε τρεις τομείς: στο φορολογικό, (εκπαίδευση προσωπικού, ψηφιοποίηση), στη διοίκηση και στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας (για αξιοποίησή της).
Για τους τομείς αυτούς θα υπογραφούν οι σχετικές συμφωνίες ανάμεσα στους δύο ηγέτες, ενώ παράλληλα ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Μισέλ Σαπέν θα συνεργασθεί με τον Έλληνα ομόλογο του, για την άμεση υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Θέληση του Φρανσουά Ολάντ είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και η ενίσχυση των σχέσεων με τα πανεπιστήμια, με ανταλλαγές, αλλά και προσκλήσεις Ελλήνων σπουδαστών για τρίτο κύκλο και ντοκτορά στη Γαλλία.

Ο πολιτιστικός τομέας και η καλλιτεχνική δημιουργία, διατηρούν μια σημαντική θέση για τον Γάλλο πρόεδρο, εξ' ου και η επιθυμία του να συναντήσει σήμερα το βράδυ, σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες και διανοούμενους...

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.