Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Τριπλό μήνυμα Ολάντ από το βήμα της Βουλής


Τριπλό μήνυμα προς την Ελλάδα, εμπεριείχε η ομιλία του Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σήμερα από το βήμα της εθνικής αντιπροσωπείας: Πρώτον, ότι τη νύχτα των κρισιμότατων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, οι οποίες κατέληξαν στη γνωστή συμφωνία-«μνημόνιο 3», είχε πράγματι τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη και την ΕΕ. Δεύτερον, πως η Γαλλία έχει τη βούληση να υποστηρίξει σε πολλά επίπεδα την Ελλάδα, στην προσπάθεια υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων της. Τρίτον, ότι ακριβώς η εφαρμογή των δεσμεύσεων αυτών, όπως έχουν αποτυπωθεί στην τελευταία συμφωνία, είναι απολύτως κρίσιμο να υλοποιηθεί άμεσα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ. Ολάντ, όπως προκύπτει από την ταυτόχρονη μετάφραση της ομιλίας του, είπε ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι «καθοριστικές». Η Ελλάδα, τόνισε, θα πρέπει να αντιμετωπίσει για άλλη μια φορά την αξιολόγηση των δεσμεύσεών της. Είναι πολύ σημαντικό να γίνουν σεβαστές και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις, ώστε να ξεκαθαριστεί η αβεβαιότητα, να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να γίνει η άρση ελέγχου των κεφαλαίων. Υπό αυτό το πρίσμα, αναφέρθηκε και στο θέμα της προστασίας του δικαιώματος της πρώτης κατοικίας.

«Στηρίζουμε την Ελλάδα. Περνάτε από πολύπλευρη κρίση άνευ προηγουμένου επί έξι έτη. Αυτό που σας εκφράζω δεν είναι συμπόνοια. Είναι η στήριξη για μία ισχυρή συνεργασία. Η Γαλλία δεσμεύεται για συνεργασία αυτή. Είναι μεγάλος φίλος της Ελλάδας. Δεσμεύομαι σας προοδευτικός Ευρωπαίος» τόνισε ο Πρόεδρος της Γαλλίας. «Χρειάζεται ευρωπαϊκή αληλεγγύη», αλλά και θα πρέπει να δούμε τί θα γίνει από εδώ και πέρα, συμπλήρωσε, αναφερόμενος παράλληλα στα αναμενόμενα από την Αθήνα 35 δις ευρώ για επενδύσεις, καθώς και στην δέσμευση για εξυπηρέτηση του χρέους. Για να σημειώσει: «Οι μεταρρυθμίσεις ξέρω ότι θα είναι πολύ απαιτητικές. Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολες, ειδικά για συνταξιοδοτικό, φορολογική μεταρρύθμιση, εκσυγχρονισμό του κράτου. Ολα αυτά είναι απαραίτητα για μέλλον της Ελλάδας».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ολάντ, επανέλαβε ότι «η Γαλλία ήταν και είναι στο πλευρό σας για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων», μίλησε για πολυεπίπεδη συνεργασία, και πρόσθεσε: «Η Γαλλία θα στηρίξει οικονομικά και τεχνικά την Ελλάδα» για τον εκσυγχρονισμό δημόσιας διοίκησης, στον τομέα της υγείας, στην καταπολέμηση φοροδιαφυγής, και για αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων κράτους.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Γαλλίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο, σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια δίνη κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, τονίζοπντας ότι η κρίση έχει δημιουργήσει δραματικές συνέπειες, λόγω και των λαθεμένων επιλογών που επιβλήθηκαν. Για να υπογραμμίσει μεταξύ άλλων:

«Δεν υπάρχει κανένα μέλλον για την Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωζώνη και βεβαίως για τη χώρα μας, όσο απειλούνται με εκπλειστηριασμό τα σπίτια που μένουν οι εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους. Όσο οι ανάγκες ζωής διώχνουν τα παιδιά έξω από το σχολικό σύστημα και ταυτόχρονα διώχνουν τους επιστήμονες από τη χώρα. Όσο οι απόμαχοι, οι συνταξιούχοι βιώνουν τον κίνδυνο να μην μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια και να μην έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Όσο η Δημοκρατία παραμένει σε ομηρία μέσα στη μέγγενη των επιταγών της αγοράς και των απάνθρωπων νεοφιλελεύθερων δογμάτων. Όσο εν τέλει η λαϊκή κυριαρχία αμφισβητείται, όταν δεν λοιδορείται και δεν απαξιώνεται από τα κέντρα της πολιτικής διαπλοκής».

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.