Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Xειρότερη η κατάσταση στη Δημόσια Εκπαίδευση στη Μύκονο

Gymnasio Mykonou
Προς :
. Υπουργό Παιδείας κ. Νίκο Φίλη
. Βουλευτή Κυκλάδων κ. Νίκο Συρμαλένιο
. Βουλευτή Κυκλάδων κ. Αντώνη Συρίγο
. Βουλευτή Κυκλάδων κ. Νικόλαο Μανιό
. Βουλευτή Κυκλάδων κ. Ιωάννη Βρούτση
Κοιν.:
. Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο
. Προϊστάμενο Α' Βαθ. Εκπαίδευσης Κυκλάδων κ. Χρήστο Καφτηράνη
. Προϊστάμενο Β ' Βαθ. Εκπαίδευσης Κυκλάδων κ. Χρήστο Μιχαλόπουλο
. Δήμαρχο Μυκόνου κ. Κωνσταντίνο Κουκά
Μύκονος 16 Οκτωβρίου 2015
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ
Οι οικονομικές συγκυρίες , η κρίση, η ολιγωρία και τα λάθη της ηγεσίας του υπουργείου παιδείας που οδήγησαν στην έλλειψη μεγάλου αριθμού διδασκόντων στο ξεκίνημα και αυτής της σχολικής περιόδου, οι σοβαρές αποφάσεις που έλαβαν οι σύλλογοι των εκπαιδευτικών για την πρωτοφανή αναστολή λειτουργίας σχολείων του νησιού, συγκεκριμένα του 1ου και 2ου Δημοτικού, αμέσως μετά τον Αγιασμό αλλά και η έγκριση των αποφάσεων αυτών από την αντίστοιχη διεύθυνση α' βάθμιας εκπαίδευσης, χαρακτήρισαν την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς.
Στην Πρωτοβάθμια η κατάσταση ήταν η χειρότερη όλων των ετών, ενώ οι ελλείψεις σε δασκάλους ακόμη παραμένουν. Το 1ο και το 2ο Δημοτικό λειτούργησαν τελικά στο τέλος Σεπτεμβρίου με πολλά κενά.
Στη Δευτεροβάθμια η κατάσταση εμφανίζεται καλύτερη, μια και το Γυμνάσιο- Λύκειο λειτούργησαν έστω και με τετράωρα αρχικώς, αλλά οι ελλείψεις συνεχίζονται:
Στο Γυμνάσιο λείπουν δέκα καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων και στο Λύκειο τέσσερις, αλλά οι τρεις από αυτές αφορούν σημαντικές ειδικότητες που επηρεάζουν δραματικά την Γ' Λυκείου και την προετοιμασία της για τις πανελλαδικές ενώ στα χρόνια προβλήματα στέγασης του ΕΠΑΛ προστίθεται και η έλλειψη διδακτικού προσωπικού σε οκτώ σημαντικές ειδικότητες, υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την λειτουργία του.
Δεν θα θέλαμε να μπούμε στη μεγάλη συζήτηση του κατά πόσο η απόφαση του κλεισίματος των σχολειών ήταν σωστή ή όχι καθώς υπάρχουν πολλές και αντικρουόμενες απόψεις. Ούτε επίσης το κατά πόσο τα κλειστά σχολεία από μόνα τους -πέρα από τις όποιες πολιτικές σκοπιμότητες- αποτελούν το αποτελεσματικότερο μέσο πίεσης στην κυβέρνηση με τις εξαιρετικά σημαντικές επιπτώσεις στο θεσμικό ρόλο του σχολείου ως φορέα γνώσης.
Θα επιμείνουμε όμως στο γεγονός ότι ακόμη και σήμερα στα μέσα Οκτωβρίου τα δημόσια σχολεία του νησιού δεν μπορούν να λειτουργήσουν ομαλά με αβέβαιο ορίζοντα για την κάλυψη των κενών θέσεων αφού οι πρόσφατες προσλήψεις συμβασιούχων δεν αρκούν για την κάλυψη όλων των θέσεων σε όλη την Ελλάδα και η Μύκονος παραμένει ένας ακριβός τόπος διαμονής για υπαλλήλους με πετσοκομμένους μισθούς.
Αυτό το γεγονός δημιουργεί μεγάλη δυσπιστία ως προς τους τρόπους που θα πορευτεί η δημόσια εκπαίδευση την εποχή της καταστροφής και των μνημονίων και προβληματισμό ως προς το αν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια του ως δημόσιος θεσμός με κύρος και δυνατότητες να διαμορφώσει ολοκληρωμένους πολίτες και με κριτική σκέψη.
Η ΚΕΠΟΜ θεωρεί ανεπίτρεπτο να συμβαίνουν όλα τα παραπάνω τόσο σε εθνικό όσο και τοπικό επίπεδο.
Ειδικά στις Κυκλάδες που λόγω της νησιωτικότητας είναι πολύ δύσκολο να μετακινηθούν οι μαθητές σε άλλους δήμους ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι επιλέγουν περιοχές με χαμηλότερο κόστος ζωής και ευκολότερη / οικονομικότερη μετακίνηση.
Ανεπίτρεπτο επίσης και για τους λόγους που αναφέρονται συχνά πυκνά και αφορούν την οικονομική προσφορά της Μυκόνου στο ΑΕΠ, αλλά και τις μεγάλες διαφοροποιήσεις στην τουριστική ανάπτυξη μεταξύ των νησιών- πράγμα που απαιτεί από την Πολιτεία καλό προγραμματισμό και ειδική μέριμνα.
Αντ' αυτού αντιμετωπιζόμαστε ως «πολυτελής» προορισμός, με κριτήριο μόνο το οικονομικό επίπεδο ορισμένων επισκεπτών και ορισμένων κατοίκων του νησιού χωρίς να υπολογίζεται η τραγική κατάσταση δημόσιων δομών και υπηρεσιών που υποβιβάζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων που δεν έχουν όλοι τις ίδιες οικονομικές δυνατότητες.
Πέρα από τα κίνητρα που πρέπει να δώσει ό ίδιος ο Δήμος για την εξομάλυνση της κατάστασης, ρωτάμε τον υπουργό παιδείας , τους βουλευτές του νομού και όλους τους αρμόδιους φορείς:
- Πότε θα λυθούν τα εκπαιδευτικά προβλήματα στο νησί της Μυκόνου για την τρέχουσα σχολική χρονιά;
- Με τι τρόπους θα ενεργήσουν ώστε να μην εμφανιστούν τον επόμενο χρόνο;
- Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για την ενίσχυση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων ώστε να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς σε περιοχές όπως η Μύκονος με τις υψηλές τιμές ενοικίασης στέγης, υψηλό κόστος ζωής ειδικά μετά και την πρόσφατη αύξηση του ΦΠΑ και τελικά για την ενίσχυση μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης;
Για την ΚΕΠΟΜ
Οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Μυκόνου
Άννα Καμμή   Δημήτρης Ρουσουνέλος
&
Οι σύμβουλοι των δημοτικών κοινοτήτων
Δήμητρα Νάζου   Ματίνα Μανδηλαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.