Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η Α-ΒΑΘΜΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ

Στον “αέρα” η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Μύκονο 


Πρωτοφανείς καταστάσεις βιώνει η πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου Μυκόνου, καθώς δεν μπορεί να λάβει κανένα ποσό κρατικής χρηματοδότησης!
Ο λόγος είναι ότι  το προηγούμενο ΔΣ με ευθύνη του απερχόμενου προέδρου της κ. Δημήτρη Σκαγιά δεν υπέβαλε οικονομικούς απολογισμούς για τα οικονομικά έτη 2011 και 2012 στο ΔΣ του Δήμου κατά την διάρκεια της προηγούμενης δημοτικής αρχής...
Την δυσλειτουργία αυτή είχαν καταγγείλει οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΚΕΠΟΜ  Δέσποινα Νάζου και Άννα Καμμή τόσο κατά τις συνεδριάσεις του ΔΣ του Δήμου όσο και στον Εισαγγελέα Εφετών και Πρωτοδικών  τον Αύγουστο 2014...
Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Μυκόνου, ο νέος πρόεδρος της α’ βάθμιας σχολικής επιτροπής κ. Γιάννης Κουκάς ενημέρωσε τα μέλη για την τραγική κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα σχολεία της α’ βάθμιας του νησιού.
«Χρωστάμε σε όσους μιλάνε ελληνικά» είπε και περιέγραψε μια ιδιαίτερα πρωτόγνωρη και δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει ο ίδιος και τα μέλη της επιτροπής, καθώς από τον περασμένο Σεπτέμβριο είναι αναγκασμένοι να αντιμετωπίζουν όλες τις ανάγκες και τα προβλήματα των σχολείων της πρωτοβάθμιας και της προσχολικής εκπαίδευσης με χρήματα που δίνονται από τους συλλόγους των γονέων και κηδεμόνων και με χορηγίες.
Την ίδια στιγμή η Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή χρωστάει πολλά χρήματα, από τα προηγούμενα χρόνια, σε ιδιώτες και ελεύθερους επαγγελματίες με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να έχει «κοπεί» η πίστωση ενώ σε άλλες περιπτώσεις επιχειρηματίες ειδικά βενζινοπώλες έχουν κατ’ επανάληψη τροφοδοτήσει τα σχολειά με πετρέλαιο με «αναγκαστική δωρεά» για να μην κρυώνουν τα παιδιά.
Είναι απλήρωτο για χρόνια και το ΙΚΑ καθαριστριών, καθώς υπάρχει χρέος της τάξης των 35.000 ευρώ που αναγκαστικά ρυθμίστηκε από τον κ. Iωάννη Κουκά για να μπορέσει να πάρει φορολογική ενημερότητα η σχολική επιτροπή, με ρύθμιση που δυστυχώς τελικά χάθηκε εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης!
Ο λόγος για τον οποίο δε λαμβάνει κρατική επιχορήγηση αυτή τη στιγμή η Σχολική Επιτροπή είναι το γεγονός ότι δεν υπέβαλε οικονομικό απολογισμό για τα οικονομικά έτη 2011 και 2012, παράλειψη που ανακάλυψαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και δεν προχωρούν στην έγκριση νέων χρηματοδοτήσεων εάν δεν υποβληθούν όλοι οι απολογισμοί σε εκκρεμότητα.

Συγκεκριμένα οι οικονομικοί απολογισμοί για τα εν λόγω σχολικά έτη δεν κατατέθηκαν από τον τότε πρόεδρο της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής κ. Σκαγιά στο ΔΣ του Δήμου αλλά στην νέα σχολική επιτροπή χωρίς την έγκριση του απερχόμενου ΔΣ αυτής και τελικά δεν έγιναν αποδεκτοί από την νέα σχολική επιτροπή αφού αποδείχθηκε μετά από ενδελεχή έλεγχο πως κάποια από τα έξοδα και τις δαπάνες που περιγράφονταν δεν δικαιολογούνται και στην πραγματικότητα δεν είχαν γίνει ποτέ, όπως παρατήρησαν οι διευθυντές και οι προϊστάμενοι των σχολείων, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη των σχολικών επιτροπών!
Τη στιγμή που τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία του νησιού έχουν μείνει χωρίς χρηματοδότηση, γεγονός που δυσχεραίνει την ομαλή λειτουργία τους, προκύπτουν σοβαρά ζητήματα που άπτονται σοβαρών ατομικών και ίσως ποινικών ευθυνών που βαραίνουν συγκεκριμένα πρόσωπα και καταστάσεις.

Ως εκ τούτου απαιτούμε :
Να ενημερωθεί άμεσα το δημοτικό συμβούλιο από τον σημερινό πρόεδρο και το ΔΣ της Α’βάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Ιωάν. Κουκά για την κατάσταση που επικρατεί και να προχωρήσει σε κινήσεις για την επίλυση των προβλημάτων χρηματοδότησής της.
Να κληθεί ορκωτός λογιστής από την Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή προκειμένου να ελέγξει τους οικονομικούς απολογισμούς των συγκεκριμένων ετών (2011 και 2012) αλλά και για να αποδοθούν τυχόν ατομικές και ποινικές ευθύνες.
– Να γίνει άμεσα αναφορά του προβλήματος και της κατάστασης στο ελεγκτικό συνέδριο της Σύρου.
– Να δοθεί άμεσα λύση, αρχικά στο διαδικαστικό θέμα, που αφορά την χρηματοδότηση της επιτροπής προκειμένου να συνεχιστεί κανονικά και απρόσκοπτα το έργο της, μέχρι να διερευνηθούν οι τυχόν ευθύνες στην προηγούμενη χρήση.

Κανείς δεν είναι πάνω από τους θεσμούς, πάνω από τα σχολεία μας, τα παιδιά, τους μαθητές και τις ανάγκες τους. Να αποδοθούν άμεσα τυχόν ευθύνες για την κωμικοτραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, λόγω των σοβαρών παραβλέψεων και δυσλειτουργιών των προηγούμενων ετών.

Για την ΚΕΠΟΜ
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Άννα Καμμή και Δημήτρης Ρουσουνέλος
οι σύμβουλοι των δημοτικών κοινοτήτων
Δήμητρα Νάζου και Ματίνα Γάκα- Μανδηλαρά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.