Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Τι αξίζει να διαβάσετε σήμερα

Σε τίτλους
tvxs.gr | 04 Νοε. 2015
1. Μία υπόγεια ευρωπαϊκή μάχη των 6 ημερών βρίσκεται σε εξέλιξη. Με «μαστίγιο και καρότο» επιμένουν οι πιστωτές να πιέζουν για την ταχεία εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων, κρατώντας πάντα πάνω στο τραπέζι την απειλή για κούρεμα των καταθέσεων και στέλνοντας αμφίσημα μηνύματα για τους πλειστηριασμούς. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός σε κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε απαράδεκτες απαιτήσεις, όπως η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί,από την άλλη,  μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, αναφερόμενος στο θέμα των «κόκκινων δανείων» και των πλειστηριασμών εκτίμησε πως θα υπάρξει ένας καλός συμβιβασμός.
2. Τις πιέσεις για κούρεμα του ελληνικού χρέους φαίνεται πως είναι διατεθειμένη να συνεχίσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ στο πρακτορείο Bloomberg. Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κερί θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα στις 13 και 14 Νοεμβρίου. Κατά την συνάντησή του με τον έλληνα πρωθυπουργό, ο Τζον Κέρι αναμένεται να μεταφέρει την ισχυρή στήριξη των ΗΠΑ στον τομέα των επενδύσεων.
3. Η πρώτη επιχείρηση μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα με προορισμό το Λουξεμβούργο πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και του Μάρτιν Σουλτς. Την ίδα ώρα 5 ακόμη πρόσφυγες έχαναν τη ζωή τους στη Λέσβο. Στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου συνέδεσε τη χαλάρωση της λιτότητας με το προσφυγικό. Αργότερα κατά την επίσκεψη του στο Γαλάτσι αλληλλέγγυοι στους πρόσφυγες αποδοκίμασαν τον Μάρτιν Σουλτς.
4. Ο αμαρτωλός κρίκος των γκρίζων τραπεζικών δανείων σε ομίλους ΜΜΕ φαίνεται πως δεν έσπασε ούτε στην ύστερη, και πιο επώδυνη εποχή των Μνημονίων. Και την ώρα που οι εκδότες καλούνται ο ένας μετά τον άλλον στον εισαγγελέα για να διερευνηθούν τα περίφημα μιντιακά θαλασσοδάνεια, αποκαλύπτεται ότι η Εθνική Τράπεζα έδινε επισφαλείς, γενναίες πιστώσεις σε νεοσύστατα μέσα ενημέρωσης ακόμη και το 2014. Μία σύμβαση - ντοκουμέντο αποκαλύπτει το tvxs.gr.
5. Θέμα εκκλησιαστικής περιουσίας και «διακριτών ρόλων» Εκκλησίας και Κράτους ανοίγει μετά τη νέα, σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Τι είπαν... Στο μεταξύ, στη δημοσιότητα δόθηκαν οι φόροι και ο ΕΝΦΙΑ που πλήρωσε η Εκκλησία.
       
6. Ο Δημήτρης Κουρετζής, ο αστυνομικός που συνέλαβε τον Γιώργο Ρουπακιά, κατέθεσε σήμερα, στη δίκη της Χρυσής Αυγής που συνεχίστηκε στις Φυλακές Κορυδαλλού, μεταφέροντας τα πρώτα λόγια του Ρουπακιά αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.«Εγώ το έκανα, μην πείτε τίποτα σε κανέναν, είμαι δικός σας» ήταν οι πρώτες κουβέντες του φυσικού αυτουργού του εγκλήματος.
7. Λίγες μέρες μετά τη συντριβή του ρωσικού Airbus στο όρος Σινά, ένα ακόμη αεροπλάνο έπεσε αυτή τη φορά στο Σουδάν. Τη συντριβή κατέγραψε ο φακός. Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτος, με ηχητικό μήνυμα που ανάρτησαν στο διαδίκτυο, επιμένουν πως αυτοί ήταν που έριξαν το ρωσικό αεροσκάφος.
8. «Δημιουργήστε επιτροπές για περαιτέρω εξέταση των θεμάτων, αναδείξτε άσχετα θέματα στην ατζέντα, να είστε τυπολάτρες, κωλυσιεργήστε, λειτουργήστε ανόητα και κάντε συνεχείς συσκέψεις σε κρίσιμες περιόδους, διαρρεύστε φήμες σε βάρος της εταιρείας». Οι παραπάνω είναι μερικές από τις οδηγίες της CIA προς σαμποτέρ, όπως αυτές καταγράφονται σε απόρρητο έγγραφο με τίτλο «Απλό εγχειρίδιο για σαμποτάζ: Στρατηγικές Υπηρεσίες», το οποίο αποχαρακτηρίστηκε και δόθηκε στη δημοσιότητα.
9. Από τα 800.000 «πειραγμένα» οχήματα της Volkswagen που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, σχεδόν 100.000 είναι βενζινοκίνητα, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Αλεξάντερ Ντόμπριντ. Πρόκειται για 98.000 οχήματα.
10. Τρεις νέοι Έλληνες συνιδρυτές της αρχιτεκτονικής ομάδας «Riza3architects» και μέλη της εταιρείας «ΑΕΝΑΟΣ Α.Τ.Ε.» κατάφεραν να διακριθούν στον διεθνή διαγωνισμό «Tiny Home Community Competition», δίνοντας τη δική τους απάντηση- project στο ερώτημα: «Πώς μπορεί η αρχιτεκτονική να απευθυνθεί στους αστέγους». Το εξηγούν στο tvxs.gr.

* Σκίτσο του Μιχάλη Κουντούρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.