Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών...

Χαμηλές οι προσδοκίες από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Χαμηλές οι προσδοκίες από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Σε εξέλιξη είναι το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με την ατζέντα να αφορά το προσφυγικό, τη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας, το Ασφαλιστικό και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Σταύρος Θεοδωράκης, Φώφη Γεννηματά και Βασίλης Λεβέντης ήταν οι τρεις πρώτοι πολιτικοί αρχηγοί που έφτασαν στο Προεδρικό Μέγαρο στις 12 το μεσημέρι για το προγραμματισμένο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Αμέσως μετά, με ελάχιστα λεπτά διαφορά, έφτασε στην Ηρώδου Αττικού ο Γιάννης Πλακιωτάκης συνοδευόμενος από τον Γιάννη Βρούτση και τον Γιώργο Κουμουτσάκο. Με δέκα λεπτά καθυστέρηση προσήλθε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός της Εθνικης Αμυνας Πάνος Καμμένος. Τελευταίος έφτασε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο συνόδευε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Δεν θα προσέλθει ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ δεν εκλήθη ο γγ της ΧΑ Ν.Μιχαλολιάκος.

Οταν έκλεισαν οι πόρτες του Συμβουλίου δημιουργήθηκε σοβαρό επεισόδιο στην αίθουσα όπου ήταν οι συνεργάτες των αρχηγών.

Ο καυγάς ξεκίνησε όταν δημοσιογράφοι έκαναν ερώτηση στην κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη. Επενέβη ο σε έντονο ύφος ο συνεργάτης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Γ. Πλακιωτάκη, βουλευτής του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος είπε ότι την ώρα που συνεδριάζουν οι πολιτικοί αρχηγοί, η κυβερνητική εκπρόσωπος «προσπαθεί να δώσει κλίμα».

Με έντονο ύφος επενέβη ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις από τον κ. Κουμουτσάκο και τον κατηγόρησε ότι προσπαθεί να φυμώσει τον Τύπο λέγοντας «κρίμα είσαι και διπλωμάτης».

Ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε λέγοντας «άσε με να κάνω την δουλειά μου» και η κυρία Γεροβασίλη δήλωσε ότι εγώ ως κυβερνητικός εκπρόσωπος οφείλω να ενημερώνω τα ΜΜΕ.

Οι υπόλοιποι έμειναν έκπληκτοι ενώ η φρουρά βρέθηκε σε αμηχανία. Τελικά οι συνεργάτες των αρχηγών χωρίστηκαν σε πηγαδάκια του ιδίου κόμματος.

Οι αναγγελίες του Πρωθυπουργού

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει τη σύσταση δύο επιτροπών, μία για το ασφαλιστικό και μία για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Το γεγονός ότι όλα τα κόμματα θεωρούν επιβεβλημένη τόσο την σταθεροποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, όσο και την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος, ο κ. Τσίπρας ευελπιστεί ότι δεν θα συναντήσει ουσιαστικές αντιστάσεις για τη σύσταση των δύο αυτών επιτροπών, αν και δεν έχουν γίνει λεπτομέρειες ούτε για το ποιοί θα την απαρτίζουν, ούτε ποιοι θα είναι επικεφαλής, ούτε βεβαίως ποια θα είναι η ατζέντα τους.

Ειδικότερα για το ασφαλιστικό, θα τονίσει ότι η όποια μεταρρύθμιση θα πρέπει να πάρει τον δρόμο της έως το τέλος Δεκεμβρίου, αφού στο μεσοδιάστημα έως το τέλος του έτους η κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευτεί και τα προαπαιτούμενα και θα πρέπει εν συνεχεία να τα νομοθετήσει με την ισχνή πλειοψηφία των 153 βουλευτών που διαθέτει.
Ο κ. Τσίπρας ενδιαφέρεται πρωτίστως να προχωρήσει η Επιτροπή για το ασφαλιστικό και ίσως προτείνει και σήμερα Πρόεδρο, αφού πάρει τη σύμφωνη γνώμη και των πολιτικών αρχηγών. Το όνομα που ακούστηκε να είναι Πρόεδρος της συγκεκριμένης επιτροπής (ή συντονιστής, όπως αρέσκεται να κάνει λόγο το Μέγαρο Μαξίμου ώστε να αποφύγει κομματικές και άλλες αντιρρήσεις) είναι του καθηγητή Σ. Ρομπόλη. 

 tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.