Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Στο έλεος των τρομοκρατών το Παρίσι - νεκροί δύο από τους δράστες στο Μπατακλάν

 REUTERS, AFP, ΑΠΕ-MΠΕ 
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο πριν από λίγο για «τρομοκρατικές επιθέσεις χωρίς προηγούμενο» στη Γαλλία το βράδυ της Παρασκευής, ανακοινώνοντας σειρά έκτακτων μέτρων ασφαλείας.
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «κηρύσσεται κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη την επικράτεια» της χώρας και πρόσθεσε ότι ζήτησε «ενισχύσεις από τις ένοπλες δυνάμεις» για να αποτραπούν νέες επιθέσεις, ενώ ξεκαθάρισε πως έδωσε εντολή «να κλείσουν τα σύνορα».
Οι αμερικανικές αρχές θεωρούν ότι οι πολλαπλές επιθέσεις στο Παρίσι συνιστούν συντονισμένες ενέργειες, αναφέρει ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. «Όλα αυτά παραπέμπουν ξεκάθαρα σε οργανωμένες επιθέσεις» διευκρινίζει η ίδια πηγή. Πλήρη ενημέρωση για τις επιθέσεις στο Παρίσι έλαβε ο Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.
Τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις αλλεπάλληλες επιθέσεις ενόπλων και τις εκρήξεις σε μια περιοχή κοντά στο στάδιο όπου βρίσκεται σε εξέλιξη φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου ανάμεσα στις εθνικές ομάδες της Γαλλίας και της Γερμανίας, όπως μεταδίδουν ο τηλεοπτικός σταθμός BFMTV και άλλα γαλλικά ΜΜΕ. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press κάνει λόγο για 35 νεκρούς.
Νωρίτερα το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενη την αστυνομία του Παρισιού, έκανε λόγο για 18 νεκρούς. Τον ίδιο απολογισμό έδωσε ο αντιδήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC τουλάχιστον 100 όμηροι κρατούνται σε συναυλιακό χώρο στο Μπατακλάν, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη συναυλία ενός καλιφορνέζικου συγκροτήματος της ροκ, του Eagles of Death Metal. Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για 100 ομήρους.
Μία ώρα μετά την έναρξη της συναυλίας ένας ή δύο άνθρωποι άρχισαν να πυροβολούν στο χώρο, σύμφωνα με το BFMTV.
Το τηλεοπτικό δίκτυο France 24 μετέδωσε ότι ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος παρακολουθούσε το φιλικό στο Stade de France, απομακρύνθηκε με ασφάλεια. Αυτή την ώρα προεδρεύει σε συνεδρίαση ενός κλιμακίου για την αντιμετώπιση της κρίσης που συνεδριάζει στο υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς.
Αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι άκουσε πυρά αυτομάτων καθώς βάδιζε στο δέκατο διαμέρισμα, κοντά στην Πλας ντε λα Ρεπιμπλίκ. Όταν έφθασε μπροστά σε ένα εστιατόριο, είδε σορούς στον δρόμο. «Είδα τρεις σορούς να τοποθετούνται σε σάκους» για πτώματα, ανέφερε ο Φαμπιάν Μπαρόν, φοιτητής.
Στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ ανέφεραν ότι οι επιθέσεις μοιάζουν να ήταν συντονισμένες. «Αυτή μοιάζει σαφώς να είναι μια συντονισμένη σειρά επιθέσεων», ανέφερε ένα πρόσωπο ενήμερο για τις εν εξελίξει αποτιμήσεις της κατάστασης που κάνουν στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Δεν υπήρξε καμιά προειδοποίηση περί απειλής για επιθέσεις στο Παρίσι, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
  Για μια «εξωφρενική προσπάθεια να τρομοκρατηθούν αθώοι πολίτες» έκανε λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πριν από λίγο, αναφερόμενος στις επιθέσεις που σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Παρίσι.
Ο Ομπάμα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα σταθεί στο πλευρό της Γαλλίας στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, δεσμευόμενος ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να «προσαχθούν αυτοί οι τρομοκράτες ενώπιον της δικαιοσύνης».
Ο Μπαράκ Ομπάμα διευκρίνισε ότι δεν έχει ακόμη συνομιλήσει με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ. Οι επιθέσεις στο Παρίσι αποτελούν πλήγμα εναντίον «όλης της ανθρωπότητας και των οικουμενικών μας αξιών», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να διατυπωθεί οποιαδήποτε εικασία για το ποιος διέπραξε τις επιθέσεις στην πρωτεύουσα της Γαλλίας.
 kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.